Menu
 

No 1.jūnija Baložos sāks šovasar Ķekavas novadā vērienīgākos ielu pārbūves darbus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

1.jūnijā Baložos, Uzvaras prospektā un Jaunatnes ielā, tiks uzsākti šovasar vērienīgākie būvdarbi, lai pārbūvētu ielas, izbūvētu jaunu apvienoto gājēju un veloceliņu un gājēju ietves, jaunu ielu apgaismojumu, nomainītu komunikācijas tīklus, sakārtojot arī esošos ūdensapgādes un kanalizācijas tīklus.

Kā pastāstīja Ķekavas novada pašvaldības pārstāve Vineta Vītoliņa, vienlaicīgi ar šiem darbiem tiks izbūvēta arī jauna siltumtrase. Pēc būvdarbu pabeigšanas tiks labiekārtota teritorija – iestādīti jauni koki un iesēts jauns zālājs, uzstādīti soliņi, atkritumu urnas, veloturētāji un  paviļjoni autobusu pieturām.   

Kā informē Ķekavas novada pašvaldības Attīstības un būvniecības pārvalde, būvdarbi notiks Jaunatnes ielā posmā no Skolas ielas līdz Rīgas ielai, kā arī Uzvaras prospektā no Baložu ielas līdz Lakstīgalu ielai. Atbilstoši projektam Uzvaras prospektā tiks pārbūvēta iela, vienas ielas pusē izbūvēta gājēju ietve, bet otrā – apvienotais gājēju un veloceliņš, izbūvēts jauns ielas apgaismojums, drošas gājēju pārejas trijos ielu krustojumos (izveidojot platus ātruma samazināšanas vaļņus) un jauna lietus ūdens novadīšanas sistēma. Ņemot vērā akūtu autostāvvietu trūkumu pilsētā,  šajā ielā tiks izbūvētas papildus autostāvvietas un pārbūvēts stāvlaukums pie Baložu pilsētas pārvaldes.  

Lai iedzīvotājiem turpmāk nodrošinātu nepārtrauktu ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu darbību, šo būvdarbu laikā tiks sakārtoti arī vecie 5 metru dziļumā esošie komunikācijas tīkli.  Vienlaicīgi ar šo projektu tiks izbūvēta jauna siltumtrase, kas notiks cita projekta ietvaros, ko realizē SIA ”Baložu komunālā saimniecība”.

Ņemot vērā tieši šos apjomīgos un sarežģītos komunikācijas tīklu sakārtošanas būvdarbus, diemžēl ir nepieciešama atsevišķu koku nozāģēšana, jo tie atrodas būvdarbu zonā, kā arī uz esošajiem, pārbūvējamajiem komunikācijas tīkliem, norāda pašvaldībā. Strādājot pie būvprojekta, pašvaldības speciālisti kopā ar projektētāju raudzījās, lai būvdarbi pēc iespējas mazāk skartu zaļo zonu un tiktu saglabāti koki. Tā, piemēram, tika atrasta iespēja, kā pasargāt veco ozolu Kr. Barona un Uzvaras prospekta stūrī, kā arī senatnīgā ābele pie Baložu pilsētas pārvaldes ēkas.  Būvdarbu ietvaros ir paredzēta arī teritorijas labiekārtošana un  apzaļumošana, tostarp iestādot jaunus kokus un apstādījumus. 

Uzsākot būvdarbus, nākamajā nedēļā Uzvaras prospektā divos posmos apmēram 50 m garumā autosatiksme notiks maiņvirziena kustībā.   Bet visu būvdarbu laiku automašīnām būs aizliegts apstāties Uzvaras prospektā no 11. mājas (VET aptieka un kafejnīca), par šim izmaiņām  ceļa zīmes tiks izvietotas vienu dienu iepriekš.  Tāpat tiks demontēts esošās vecās ietves bruģis, atraktas esošās pazemes komunikācijas, lai precizētu to dziļumus un novietojumus.

Savukārt Jaunatnes ielā, pēc Attīstības un būvniecības pārvaldes teiktā, tiks izbūvēta iela ar asfalta segumu, izbūvēta jauna gājēju ietve un jauns ielas apgaismojums, jauns ūdensvads un lietus ūdens novadīšanas sistēma. Jau šobrīd Jaunatnes ielā uzstādītas ceļa zīmes, kas nosaka, ka ielai no abām pusēm jaunās ceļa zīmes “Braukt aizliegts” ir spēkā, vienlaikus paredzot maiņvirziena kustību uz un no uzņēmuma SIA “Baltās naktis” stāvlaukumam (no Rīgas ielas puses). Savukārt nākamajā nedēļā Jaunatnes ielā tiks norakti ielas esošie grunts slāņi un nocirsti vairāki koki ielas aizsargjoslā, kur tiks izbūvēta gājēju ietve un jauni komunikācijas tīkli.  

Jau ziņots, ka projekta realizēšanai apstiprinātās plānotās kopējās projekta izmaksas ir 1 760 179,08 eiro,  no kurām ERAF finansējums – 408 496 eiro, valsts budžeta dotācija pašvaldībām – 157 671,05 eiro, pašvaldības finansējums – 1 169 985,07 eiro, neattiecināmās izmaksas – 24 026,96 eiro. Projekta attiecināmo izmaksu segšanai tiks ņemts aizņēmums Valsts kasē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.