Menu
 

Medemciema iedzīvotāji tiešsaistē protestēs pret krustojuma slēgšanu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Medemciema iedzīvotāju protesta akcija Foto - Medemciema iedzīvotāju protesta akcija

Trešdien plkst. 16.00 Medemciema krustojumā pie veikala norisināsies pirmā tiešsaistes protesta akcija Latvijā, kuras ietvaros Medemciema iedzīvotāji protestēs pret VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) ieceri slēgt kreiso pagriezienu iebraukšanai Medemciemā no Rīgas puses, novirzot satiksmes plūsmu pa nedrošo A8 un A5 divlīmeņu satiskmes mezglu.

Tiešsaistes protesta akcija būs vērojama Medemciema iedzīvotāju protesta grupas “Facebook” vietnē no Medemciema krustojuma pie veikala, kur, iepriekš piesakoties, tiek aicināti piedalīties krustojuma lietotāji, izsakot savu viedokli par to, kā krustojuma slēgšana ietekmēs viņu turpmāko dzīvi. Protesta akciju atbalsta arī Olaines novada pašvaldība, un tiešsaistē savu viedokli sniegs Olaines novada priekšsēdētājs Andris Bergs, norāda akcijas autori.

Medemciema iedzīvotāji tiešsaistes protesta akcijas ietvaros kārtējo reizi aicinās LVC un Satiksmes minstriju ieklausīties iedzīvotājos un krīzes situācijā saglabāt kreiso pagriezienu iebraukšanai Medemciemā no Rīgas puses līdz brīdim, kamēr tiek rasts cits ekonomiski samērīgs risinājums, piemēram, tuneļa izbūve. Piedāvātais alternatīvais risinājums – satiksmes plūsmas novirzīšana pa A8 un A5 divlīmeņu satiksmes mezglu – pēc protesta grupas domām, ir melnā punkta pārcelšana un problēmas neatrisināšana, pakļaujot iedzīvotājus vēl lielākam satiksmes negadījumu riskam.

Medemciema krustojuma jautājums aktualizējās šī gada sākumā, kad LVC preses konferencē informēja par Medemciema krustojuma pārbūvi, kuras ietvaros paredzēts likvidēt kreiso pagriezienu no Medemciema uz Jelgavu, tā vietā virzienā uz Rīgu izbūvējot apgriešanās vietu pretējā braukšanas virzienā, kā arī kreiso pagriezienu no Rīgas uz Medemciemu, novirzot satiksmes plūsmu caur A8 un A5 divlīmeņu satiksmes mezglu.

Uzzinot par gaidāmajām negatīvajām izmaiņām, iedzīvotāji uzsāka parakstu vākšanu, kuras ietvaros pret kreisā pagrieziena virzienā no Rīgas uz Medemciemu slēgšanu parakstījās 5300 krustojuma lietotāji, tostarp tuvējo novadu iedzīvotāji. Paraksti kopā ar iesniegumu tika iesniegti vairākām valsts pārvaldes iestādēm, tostarp arī Ministru prezidentam. Iesniedzot parakstus Valsts kancelejā, Medemciema iedzīvotāji tika uzaicināti uz tikšanos ar Ministru prezidenta biroja vadītāju Jāni Patmalnieku, kurš pauda atbalstu iedzīvotājiem un publiski paziņoja, ka risinājums būs jārod.

“Pēc satiksmes ministra Tāļa Linkaita pret Medemciema iedzīvotājiem vērstajiem negatīvajiem izteikumiem mikroblogošanas vietnē “Twitter”, ministrs piedāvāja alternatīvu risinājumu – tuneļa izbūvi. Šis projekts tiktu realizēts sadarbībā ar Olaines novada domi trīs gadu laikā. Olaines novada dome aktīvi uzsāka sadarbības līguma izstrādi, tomēr šobrīd ir nonākusi strupceļā – LVC vēlas iekļaut tajā atrunu par projekta realizāciju tikai gadījumā, ja tam tiks piešķirts papildu finansējums. Šī atruna rada bažas par projekta realizāciju,” teikts Medemciema iedzīvotāju grupas paziņojumā.

Iedzīvotāji šī gada 9.apīlī saņēma atbildi no Satiksmes ministrijas uz savu 5.marta iesniegumu. Atbilde nav sniegta pēc būtības – nav atbildēts ne uz vienu no iedzīvotāju izteiktajiem jautājumiem. Līdz ar to iedzīvotāji ir nosūtījuši Satiksmes ministrijai atkārtotu iesniegumu ar lūgumu sniegt atbildes pēc būtības, kā arī pieprasījuši iesniegt visus pamatojošos dokumentus, balstoties uz kuriem tika pieņemts lēmums par krustojuma rekonstrukciju. Iedzīvotāji negrasās padoties un, ja tuvākajā laikā netiks rasts kompromiss, ir gatavi iesniegt prasību tiesā pret atbildīgajām institūcijām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.