Menu
 

Realizēs piejūras pašvaldību piekrastes apsaimniekošanas projektu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) kā projekta vadošais partneris ciešā sadarbībā ar visām Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastes pašvaldībām vai to institūcijām uzsākusi nacionālas nozīmes projekta “Piekrastes apsaimniekošanas praktisko aktivitāšu realizēšana” trešo sezonu. Šis projekts tiek īstenots Latvijas vides aizsardzības fonda valsts budžeta apakšprogrammā “Vides aizsardzības projekti” no 1. maija līdz 31. oktobrim.

Katra piejūras pašvaldība vai tās institūcija savā teritorijā veic dažādas aktivitātes projekta mērķa sasniegšanai. Šosezon tās plānotas četros virzienos: pludmales apsaimniekošana, peldvietu labiekārtošana, piekļuves nodrošināšana pludmalei un piekrastes bioloģiskās daudzveidības saglabāšana. Apsaimniekojot pludmales, pašvaldības gādā gan par atkritumu savākšanu, tajā skaitā mirušo dzīvnieku savākšanu un utilizēšanu, gan veic arī pludmales irdināšanu, atbrīvo tās no niedrēm un krūmiem, kā arī nodrošina tualešu asenizāciju un uzturēšanu, vēsta LPS.

Ar projekta palīdzību daudzās peldvietās pie jūras katru vasaru tiek uzstādītas ne tikai jaunas atkritumu tvertnes, soli un pārģērbšanās kabīnes, bet arī āra trenažieri un informatīvie stendi vai elektroniskie displeji. Lai nodrošinātu labāku piekļuvi pludmalei, pašvaldības izbūvē laipas un noejas, paturot prātā, ka pie jūras vēlas atpūsties arī cilvēki ar invaliditāti un kustību traucējumiem. Savukārt piekrastes bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai paredzēti biotehniskie pasākumi pelēkās kāpas un piejūras zālāju biotopu kvalitātes uzlabošanai.

Arī Pierīgas pašvaldības šovasar rūpēsies par kārtību piekrastes joslā un papildinās to ar vairākiem labiekārtojuma elementiem. Saulkrastu novadā šogad uzstādīs sešas jaunas pārģērbšanās kabīnes Saulkrastu peldvietā. Par divām kvalitatīvām pārģērbšanās kabīnēm vairāk būs arī Carnikavas ciema pludmalē Carnikavas novadā. Savukārt Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā kops pludmali 24 km garumā, savācot gan sadzīves atkritumus, gan jūras izmešus.

Kopējās projekta izmaksas 2020. gadā ir 199 988 eiro. Tas ir būtisks atbalsts pašvaldībām piekrastes apsaimniekošanā, taču ilgtermiņā valsts līmenī ir jāatrisina jautājums par piekrastes apsaimniekošanas finansējuma iekļaušanu valsts un pašvaldību budžetos, norāda LPS.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.