Menu
 

Ikšķiles novada pašvaldība aicina Valsts prezidentu neizsludināt "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ikšķiles novada pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Egilam Levitam, lūdzot izmantot Satversmē noteiktās tiesības un neizsludināt 2020.gada 10.jūnijā Saeimā pieņemto "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu" (Likums), bet iesniegt to otrreizējai caurlūkošanai Saeimā.

Ikšķiles novada pašvaldības ieskatā Likums ir pieņemts ar būtiskiem procesuāliem trūkumiem, neievērojot Latvijas Republikas Satversmes 1.pantu, Eiropas vietējo pašvaldību hartu, it īpaši 5.pantu, kā arī Eiropas Padomes Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Uzraudzības komitejas ieteikumus. Vienlaikus Likuma sagatavošanas un pieņemšanas process apšaubāms dēļ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) autoritatīvās pieejas, kā arī dēļ attālinātiem e-saeimas risinājumiem, būtiski ierobežojot diskusiju iespējas un citas suverēnas un demokrātiskas valsts iedzīvotāju pamattiesības. Tās ir bīstamas pazīmes par draudiem demokrātijai kopumā, uzskata pašvaldībā.

“ATR ir pamatots vienīgi uz politisko tirgu, rupji pārdalot Latvijas zemi. Tas radījis situāciju, kad atsevišķu politisko spēku rēķinu kārtošana ir nostādīta augstāk par Latvijas iedzīvotāju interesēm. Ikšķiles novada pašvaldība ir pārliecināta, ka iepriekš minētais ir pretrunā arī Satversmes tiesas spriedumos norādītajam labas likumdošanas principam,” teikts Ikšķiles novada pašvaldības paziņojumā.

Pašvaldība nenoliedz, ka Latvijā ir nepieciešama administratīvi teritoriālā reforma, tomēr stingri iebilst pret sasteigto un politiskā tirgus virzīto ATR. Likumdevēja bezatbildības rezultātā ATR un Likumā ir ietverti neloģiski risinājumi, pretrunas, nekonsekvence un sabiedrības šķelšanas pamati. “Nav pieļaujams, ka katram Latvijas iedzīvotājam tik būtiska lēmuma pamatā, ir iespējamas tikai politiskas vienošanās, nevis tiek pieņemts izvērtēts un katras konkrētas teritorijas iedzīvotāju interesēm pamatots atbilstošs lēmums,” nobeigumā pauž Ikšķiles vietvara.

Kā zināms, Saeimas pieņemtā likuma rezultātā Ikšķiles novads tiek pievienots Ogres novadam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.