Menu
 

VVD aicina Inčukalna iedzīvotājus nebojāt sērskābā gudrona dīķu teritorijas infrastruktūru

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Valsts vides dienests (VVD), ceturtdien tiekoties ar Inčukalna novada iedzīvotājiem, aicināja viņus nebojāt sērskābā gudrona dīķu teritorijas infrastruktūru, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Viņa norādīja: lai paveiktais darbs un sasniegtie rezultāti attīrītajā sērskābā gudrona dīķu teritorijā saglabātos ilgtermiņā, VVD aicina iedzīvotājus ievērot šīs teritorijas ekspluatācijas nosacījumus – nestaigāt, kamēr nav izveidojies dabīgais apaugums, nemest atkritumus, nebojāt teritorijas infrastruktūru, tajā skaitā monitoringa urbumus, neveikt rakšanas darbus, nepārvietoties ar mehāniskiem transportlīdzekļiem vai jebkādas citas ietekmes rezultātā neradīt noslīdējumus vai citus rekultivācijas seguma bojājumus.

VVD projekta ieviešanas vienība informēja tikšanās laikā klātesošos, ka šā gada 30.aprīlī pabeigti Ziemeļu dīķa sanācijas darbi, objekts pieņemts ekspluatācijā no kompetento iestāžu puses, darbi pabeigti atbilstoši Sanācijas darbu programmai. Pašlaik turpinās darbs pie Dienvidu dīķa sanācijas.

VVD norādīja, ka, pabeidzot Ziemeļu sērskābā gudrona dīķa sanāciju, šī teritorija attīrīta no bīstamiem atkritumiem, kā arī novērsta piesārņojuma turpmāka izplatīšanās no piesārņojuma avota. Lai uzlabotu pazemes ūdens kvalitāti bīstamo atkritumu izgāztuvei piegulošajā teritorijā, tika izbūvēta tehniski komplicēta pazemes ūdeņu sanācijas sistēma, pa kuru izsūknēti un nogādāti attīrīšanai vairāk nekā 100 000 kubikmetru piesārņotā ūdens – tas ir apjoms, ko diennaktī patērē visas Rīgas iedzīvotāji. 

Lai norobežotu Ziemeļu dīķa teritoriju no apkārtējās vides, pa perimetru ir izbūvēta aptuveni puskilometru gara rievsiena un veikta teritorijas pārklāšana ar rekultivācijas pārsegu, droši noslēdzot teritoriju no apkārtējās vides ietekmes, norādīja Kļaveniece.

Visu sanācijas darbu laikā tiek veikts regulārs vides kvalitātes monitorings. Lai nodrošinātu nepārtrauktu vides kvalitātes uzraudzību pēc darbu noslēgšanās, izveidota pēcsanācijas monitoringa sistēma, piebilda VVD pārstāve.

Projekta gaitā turpinās Inčukalna Dienvidu sērskābā gudrona dīķa sanācijas darbi. Dienvidu dīķī no sērskābā gudrona ir pilnībā atbrīvota dīķa rietumu daļa, jo ar dambi Dienvidu dīķis ir sadalīts divās daļās, savukārt austrumu daļā notikusi pamatnes paraugošana un saņemti pirmie analīžu rezultāti, kas atbilstoši kritērijiem apliecina, ka pamatne ir sasniegta. 

Kļaveniece informēja, ka Dienvidu dīķa rietumu daļā intensīvi norit pamatnes homogenizācija un neitralizācija, kas secīgi ir nākamā darbība pēc sērskābā gudrona izrakšanas. Kopumā darbi Dienvidu dīķī par vairākiem mēnešiem apsteidz iepriekš plānoto laika grafiku. Vienlaikus turpinās izraktā sērskābā gudrona sagatavošana sekundārajā kurināmajā un tā nogādāšana uz SIA "Schwenk Latvija" ražotni Brocēnos. Šos darbus plānots pabeigt līdz gada beigām.

Nākamā gada pavasarī sadarbībā ar AS "Latvijas valsts meži" (LVM) plānots veikt mežaudžu atjaunošanu 2019.gada sanitāro cirsmu un smiltāju platībās ap Dienvidu gudrona dīķi, šogad nodrošinot augsnes sagatavošanu. Lai meža ieaudzēšana tiktu veikta atbilstoši LVM kvalitātes prasībām, visas ar meža atjaunošanu saistītās darbības nodrošinās LVM.

Visus darbus Dienvidu dīķī paredzēts pabeigt līdz 2021.gada februārim. Līdz darbu pabeigšanai tiks veikts nepārtraukts virszemes, pazemes ūdeņu un gaisa monitorings.

Pēc Kļavenieces stāstītā, tikšanās beigās dalībnieki devās iepazīties ar Ziemeļu gudrona dīķa teritoriju, kā arī apmeklēja Dienvidu dīķa teritoriju. Plānots, ka plašāka sabiedrība klātienē iepazīties ar projekta gaitu, tajā skaitā Ziemeļu sērskābā gudrona dīķa sanācijas rezultātiem, varēs šoruden.

Projektu "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" sanācija, II posms" īsteno VVD, darbus veic pilnsabiedrība "Inčukalns eko".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.