Menu
 

Ikšķiles novada dome vēršas Satversmes tiesā, apstrīdot novadu reformas likumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto no arhīva Foto no arhīva

21.jūlijā Ikšķiles novada pašvaldības dome iesniedza Satversmes tiesā pieteikumu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma 28.punkta, ciktāl tas paredz Ikšķiles pilsētas un Tīnūžu pagasta iekļaušanu Ogres novadā, atzīšanu par neatbilstošu Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai, informē Ikšķiles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Šulca.

“Šajā domes pieteikumā norādām argumentus, kāpēc Ikšķiles novads nebija jāpievieno Ogres novadam un kāpēc šāda pievienošana ir pretēja iedzīvotāju interesēm un administratīvi teritoriālās reformas (ATR) sasniedzamajiem mērķiem,” atklāja Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Mariss Martinsons.

Lai arī ATR izstrādes gaitā dome sniegusi uz faktiem balstītu pamatojumu par sava novada izteikto piederību Pierīgai, ko raksturo pieaugošs iedzīvotāju skaits, pozitīvi demogrāfijas rādītāji, augsts iedzīvotāju blīvums, zemi bezdarba rādītāji, augsts iedzīvotāju ienākumu līmenis, uz izaugsmi vērsta budžeta plānošana un kvalitatīvs pašvaldības pakalpojumu grozs, Saeima likuma pieņemšanas procesā šos faktus ignorēja, norāda I.Šulca.

Ikšķiles pašvaldība bija arī pirmā pašvaldība, kas ATR sākumā centās noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par Ikšķiles novadu un tā nākotnes pozīciju, rādot piemēru citām pašvaldībām, kuras plānots ATR procesā sadalīt vai likvidēt. Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija (VARAM) šo aptauju aizliedza, tādējādi arī liedzot citām pašvaldībām noskaidrot savu iedzīvotāju viedokli, lai varētu diskutēt ar likuma izstrādātājiem. Satversmes tiesa pirms Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pieņemšanas Saeimā pasludināja spriedumu Ikšķiles aptaujas lietā, ar kuru norādīja, ka ATR procesā drīkstēja un vajadzēja noskaidrot iedzīvotāju viedokli, jo ATR skar praktiski visus Latvijas iedzīvotājus. VARAM ministrs, aizliedzot Ikšķilē aptauju, ir pārkāpis Satversmes 1.pantu, atzīmē pašvaldības pārstāve.

Neskatoties uz to, ka Satversmes tiesas nolēmumam ir likuma spēks, Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums tika pieņemts. Vēl jo vairāk – neskatoties uz antidemokrātisku likuma procesu un Satversmes tiesas sprieduma ignorēšanu, Valsts prezidents minēto likumu izsludināja, norādot tikai uz daudziem likuma izstrādes procesa trūkumiem, atgādina I.Šulca.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā Ikšķiles novada domes ārkārtas sēdē deputāti pieņēma lēmumu vērsties Latvijas Republikas Satversmes tiesā saistībā ar pieņemto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.