Menu
 

Jūrmalas teritorijas plānojuma apspriedē iedzīvotāji turpina iebilst pret kapsētas izveidi Krastciemā

  • Autors:  LETA
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs

Jūrmalas teritorijas plānojuma grozījumu publiskajā apspriešanā atkal saņemti iebildumi pret kapsētas izveidi Krastciemā, liecina pašvaldības apkopotā informācija.

Pašvaldības pārstāve Zane Leite informēja, ka Jūrmalas teritorijas plānojuma grozījumu pirmās redakcijas publiskās apspriešanas laikā saņemti gandrīz 400 iedzīvotāju iesniegumi ar priekšlikumiem, ir arī vairākas kolektīvās vēstules.

Pēc iedzīvotāju iebildumiem Jūrmalas dome 2019.gada janvārī pieņēma lēmumu apturēt detālplānojuma izstrādi, kas Krastciemā nākotnē ļautu izveidot kapsētu ar krematoriju, taču izstrādātajos teritorijas plānojuma grozījumos šī teritorija joprojām ir iezīmēta kapsētas ierīkošanai. Leite norādīja, ka arī tagad sabiedriskajā apspriešanā Valteru iedzīvotāji iebilduši pret kapu teritorijas iezīmēšanu zemesgabalā "Krastciems 0501".

Daudz iedzīvotāju priekšlikumi ir saņemti par Vārnukroga teritoriju ar lūgumiem atļaut nožogot domājamās daļas, kā arī samazināt jaunveidojamo zemes vienības platību, lai varētu veikt reālo sadali.

Visā pilsētas teritorijā daudzos iedzīvotāju iesniegumos ir ierosinājumi samazināt minimālo jaunveidojamā zemesgabala platību un palielināt apbūves blīvumu. Aktuāla ir arī kopīpašnieku vēlme sadalīt zemesgabalus, lai izbeigtu kopīpašumu.

Vairāki desmiti iesniegumi ir par zemes vienībām Valteros "Valteri 0701" un "Valteri 0601" ar aicinājumu funkcionālo zonējumu mainīt uz dabas un apstādījumu teritoriju no savrupmāju apbūves teritorijas, kas tika noteikts iepriekšējos teritorijas plānojumos.

Apspriešanā saņemto iesniegumu apkopošana vēl turpinās, un pēc apkopošanas visi ierosinājumi tiks virzīti izskatīšanai Teritorijas plānojuma grozījumu izstrādes darba grupā, skaidroja Leite. Augusta laikā darba grupa izskatīs saņemtos iesniegumus un visticamāk lems par nepieciešamību izstrādāt pilnveidoto teritorijas plānojuma grozījumu redakciju, kas tiks nodota atkārtotai publiskajai apspriešanai.

Jau ziņots, ka viens no Jūrmalas teritorijas plānojuma grozījumiem paredz, ka turpmāk visā Jūrmalas teritorijā, izņemot četru un piecu zvaigžņu viesnīcas, būs aizliegts ierīkot kazino, spēļu zāles, bingo zāles, totalizatora vai derību likmju pieņemšanas vietas.

Tāpat plānojumā joprojām paredzēta potenciāla iespēja Krastciemā nākotnē veidot kapsētu ar krematoriju, kā arī iekļauta iecere no valsts aizsargājamo vietējās nozīmes kultūras pieminekļu saraksta izslēgt pilsētbūvniecības pieminekļus "Vaivaru-Asaru-Mellužu vasarnīcu kvartāli" un "Stirnurags".

Domē arī norāda, ka grozījumos izvērtēti 318 detālplānojumi, analizējot to atbilstību teritorijas plānojumam un to, vai noteiktajos termiņos ir sākta detālplānojuma īstenošana, saņemot būvatļauju.

Tāpat grozījumos Jūrmalas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi papildināti ar nodaļu "Prasības lokālplānojumiem", papildus normatīvajos aktos noteiktajam nosakot gadījumus, kad pirms attīstības ieceres īstenošanas nepieciešams izstrādāt lokālplānojumu. Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos veiktas arī citas izmaiņas atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, norāda domē.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka detālplānojums, kas paredzēja kapsētas izveidi Krastciemā, publiskai apspriedei tika nodots 2018.gada augustā, un kopumā no iedzīvotājiem tika saņemti 722 iebildumi. Iedzīvotāji konceptuāli iebilda pret kapsētas un krematorijas izveidi, kā arī pret koku izciršanu un dabas teritorijas pārveidi, paužot uzskatu, ka teritorija šādai iecerei nav piemērota augstā gruntsūdens līmeņa dēļ. Tāpat iedzīvotāji pauda bažas, ka krematorijas darbība apdraudēs gaisa kvalitāti.

Tolaik Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji vērsās pie Jūrmalas domes un pašvaldības iestādes SIA "Jūrmalas kapi" ar aicinājumu ieceri izvērtēt atkārtoti. Ministrijas ieskatā pašvaldība, veicot šādas darbības, varēja negatīvi ietekmēt teritorijas apkārtnē esošā dzeramā ūdens iegūšanas vietas, pazemes ūdeņus, kā arī bioloģisko daudzveidību.

Plānotās kapsētas teritorija atrodas pretī Meža kapsētai - kvartālā starp Eduarda Veidenbauma ielu, Mežmalas ielu un Gulbju ielu. Tās kopējā platība ir 53,5 hektāri, bet kapsēta tika plānota tikai daļā teritorijas, kur tiktu izstrādātas detalizētas zonas apbedījumiem, krematorijas un citu kapsētai nepieciešamo būvju un labiekārtojuma izvietošanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.