Menu
 

Foto: Ulbrokā atklāts jaunais Stopiņu novada Kultūras centrs Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Stopiņu novada pašvaldība Foto - Stopiņu novada pašvaldība

Līdz ar svinīgiem “Lentes griešanas svētkiem” durvis vēris jaunais Stopiņu novada Kultūras centrs, kurā ar īpašu intensitāti varēs ritēt Stopiņu novada daudzveidīgā kultūras dzīve – notiks profesionālās mūzikas un amatiermākslas koncerti, pasākumi, konferences, izstādes, jaunrades darbnīcas, teātra izrādes un kino seansi.

Stopiņu novada iedzīvotāji aptaujā ar balsu vairākumu izvēlējās Kultūras centra nosaukumu – “Ulbrokas pērle”. Aptaujas rezultāti tiks apstiprināti Stopiņu novada domes sēdē un pēc tam jaunais nosaukums jau rotās arī jauno ēku, informēja pašvaldībā.

Pasākumiem atbilstošu norises telpu jautājums Stopiņu novadā bijis sen lolots sapnis. Jauna, plaša kultūras centra nepieciešamība novadā tika aktualizēta arī iedzīvotāju aptaujās. 2007.gadā tika izsludināts metu konkurss, kurā iedzīvotāji balsojumā izvēlējās kultūras centra ēkas vēlamo arhitektonisko risinājumu. Kultūras centra būvniecība tika uzsākta 2016.gadā.

Ēkas ovālajos korpusos ir iemājojušas divas koncertzāles – Lielā zāle ar 480 skatītāju vietām, un Mazā zāle ar 198 vietām. Lielā zāle akustikas ziņā ir universāla, pasākumi var notikt ar dabīgo akustiku un ar skaņas pastiprinošām iekārtām.  Pirmās piecas skatītāju rindas ir transformējamas, tādā veidā iegūstot plašāku skatuves zonu, skatuvē ir iebūvēta nolaižama platforma. Mazā zāle ir elektroakustiska, kas nozīmē, ka šeit var norisināties pasākumi ar apskaņošanu. Abas zāles ir aprīkotas ar šobrīd Eiropā profesionālākajām skaņu un gaismas tehnoloģijām.

Stopiņu novada Kultūras centrā atrodas arī Dzimtsarakstu nodaļa ar gaišu un svinīgu laulību ceremoniju zāli, Stopiņu novada vēstures muzejs, “Zaļā klase” – konferenču zāle ar 190 vietām un Ulbrokas bibliotēka, ar lasītāju apkalpošanas zāli, kluso lasītavu un multimediju zāli. Ēkā atrodas arī kafejnīca un administratīvās telpas. Abus korpusus savieno stikla galerija. Kopējā Stopiņu novada Kultūras centra platība ir 4954,8 m2. Kultūras centru ieskauj labiekārtota vide ar strūklaku, kura vakaros ir izgaismota, atpūtas zonu ar soliņiem un apstādījumiem, autostāvvietām gan vieglajām automašīnām, gan autobusiem, gan apmeklētājiem ar īpašām vajadzībām un īpašā ģimeņu autostāvvieta.

“Jaunas un modernas kultūrtelpas esamība Stopiņu novadā noteikti labvēlīgi ietekmēs kvalitatīvas dzīves vides un arī sociālekonomisko attīstību. Ļoti priecājos, ka mums ir izdevies radīt jaunas un mūsdienīgas telpas kultūras tālākai attīstībai mūsu – Stopiņu novadā, jo kultūra  ir iedvesmas un izaugsmes pamats, vērtību, tradīciju un kultūrmantojuma kopums, iespējas radoši izpausties, izprast citam citu, satuvināties, izdzīvot prieku un izsāpēt sāpes, emocionāli attīstīties. Augsti attīstīta kultūrvide ir liela vērtība mūsu tālākai izaugsmei un mērķu sasniegšanai arī pēc administratīvi teritoriālās reformas, kad jaunizveidojamais novads pārstāvēs vēl plašākas sabiedrības intereses,” svinīgajā pasākumā teica Stopiņu novada domes priekšsēdētāja Vita Paulāne.

“Simboliski tiek aizvērta viena lappuse kultūras dzīvē – ēkas būvniecība un atvērta nākamā – kultūras centra radošo ikdienas darbu un svētku mirkļiem, koncertiem, teātru izrādēm, izstādēm, pasākumiem, Ulbrokas bibliotēkas apmeklētāju ikdienai un svētkiem, laulību ceremonijām, kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai muzeja telpās, vides izglītības pasākumiem un semināriem, konferencēm “Zaļajā klasē“– konferenču zālē. Iesākto darbu ir nepieciešams turpināt, mērķtiecīgi plānojot turpmāko Stopiņu novada kultūras centra darbību un attīstību. Novēlu augt līdzi kultūras sasniegumiem, veicināt tos, būt ilgtspējīgiem un inovatīviem, vienlaicīgi godinot un uzturot tās vērtības, kuras ir un būs nozīmīgas mums un nākamajām paaudzēm! Lai mums izdodas!”

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce savā uzrunā paslavēja Stopiņu novadu par drosmi: “Šis ir otrs straujāk augošais novads iedzīvotāju skaita ziņā, šis ir novads, kur izsniegts trešais lielākais būvatļauju skaits valstī – tas ir rādītājs tam, ka cilvēki vēlas šeit dzīvot, investēt, kas rāda to, ka pašvaldība strādā un cilvēki tic šai vietai. Vienlaikus uzbūvēt te, Ulbrokā, kultūras pili ir jābūt drosmei un pārliecībai apzināties, ka te mēs būsim daudz un ka te vajadzēs kultūras norises vietu, kur pulcēties un būt kopā. Jaunais Kultūras centrs šeit Ulbrokas centrā, Stopiņu novada centrā, topošā jaunā novada centrā būs kā atgādinājums mūsu bērniem un bērnu bērniem par to, ka mēs šajā laikā esam domājuši par nākotni.”

Ministrs izteica lielu paldies Stopiņu novada domei par drosmi, uzdrīkstēšanos un izdarīšanu, kā arī pateicās visiem cilvēkiem, kuri ir strādājuši, pielikuši plecu un bijuši  gatavi tās rūpes un neskaitāmās mazās problēmiņas risināt, lai varētu te būt: “Es ceru, ka šī būs zīme ikvienam Latvijā, ka mēs varam, mēs izdarīsim, ja vien patiesi to vēlēsimies, un ja mūsu prāti un sirdis būs pareizā vietā. Es apsveicu jūs ar šodienas notikumu, es apsveicu mūs visus ar to, ka Ulbrokā ir šāds spožs objekts – pils, mūsu nākotnei.”

Stopiņu novada Kultūras centra būvniecību veica SIA “Arčers”. 2017.gada septembrī svinīgā pasākumā jaunā Kultūras centra pamatos tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, 2018.gada aprīlī tika nosvinēti spāru svētki, un 2020.gada 18.jūnijā Kultūras centra ēka tika nodota ekspluatācijā.

Augustā Stopiņu novada Kultūras centra telpās savus mēģinājumus atsāks novada mākslinieciskie kolektīvi, tiks nodrošinātas arī apskates ekskursijas visiem interesentiem grupās no 10-15 cilvēkiem, pieteikšanās pa tālruni 28642344. Savukārt svinīgais atklāšanas koncerts plānots 26.septembrī plkst.18.00. Oktobrī un novembrī sekos  vairāki atklāšanas koncerti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.