Menu
 

Ropažos atvērs Latvijas amatnieku veikalu "Cukurs"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes foto Publicitātes foto

6.augustā Ropažos notiks “Cukura” namiņa – mājražotāju apvienotā veikala – atvēršana. Pirmā ideja par šāda veikala nepieciešamību radās Ropažu un Garkalnes uzņēmēju biedrības iniciatīvas rezultātā. Terēza Luksa-Sigate, mājražošanas ģimenes uzņēmuma “TL Candles” dibinātāja, saņemot atbalstu no pārējiem dalībniekiem, uzņēmās turpināt šo iniciatīvu un izveidot veikalu – studiju.

"Tā būs vieta, kur tiksies Latvijas senākās amatnieku tradīcijas un mūsdienu izcilākie meistari ar savām inovatīvajām idejām. Tā būs vieta, kur iepazīt mūsdienu amatnieku darinājumus, pašiem apgūt jaunas prasmes, iegādāties mājražotāju produkciju un izbaudīt Latvijas gardumus," norāda “TL Candles” dibinātāja.

“Mēs satikāmies starptautiskajā projektā “Senie amati – no tradīcijām līdz mūsdienām”, kopā apceļojām vairākas valstis, tai skaitā tālo Meksiku, un sapratām, cik augstu pasaulē vērtē amatnieku roku darbu. Redzējām, kā apbrīno tieši Latvijas amatnieku oriģināldarinājumus, un sapratām, ka mums tiešām ir ko pasaulei rādīt un ir ar ko lepoties. Kad pēc biedrību iniciatīvas tapa veikals Ropažos, kas bija kā pagaidu projekts, nolēmu, ka tas ir jāturpina. Mana ideja ir dot iespēju interesentiem vienuviet iepazīties ar Vidzemes un Kurzemes izcilāko meistaru darbiem keramikā, sveču liešanā, rotu darināšanā, kārklu pinumiem, cepurēm un citiem amatnieku meistardarinājumiem. Domāju, ka šī vieta būs interesanta gan tūristiem, gan Latvijas iedzīvotājiem, jo tikai rokām darinātai un apmīļotai produkcijai piemīt īpašs siltums un individualitāte, kas padara to neatkārtojamu un personisku. Man arī ir svarīgi, lai veikaliņā pieejamās preces būtu dabai un cilvēkam draudzīgas – tas ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, izvēloties sadarbības partnerus,” stāsta T.Luksa-Sigate.

“Cukura” namiņā būs pieejamas T.Luksas-Sigates lietās sveces un ziepes, Lienes Zeilišas unikālās ādas rotas un aksesuāri, Edgara Skultes rotas ar senajiem latviešu rakstu motīviem un oriģinālās daudziem pazīstamās Koras galvas rotas. Savukārt Latvijas keramikas cienītāji varēs apbrīnot Ropažu keramikas cepļa “Madze” izstrādājumus un Ivara Graša melnās jeb svēpētās keramikas darinājumus no Kurzemes. Plašā izvēlē būs darinājumi no koka: Arņa Rozenberga, “Wonder things” un Mītavas bebru koka izstrādājumi, “Pinumu pasaules” pinumi no kārklu mizām. Īpašs piedāvājums būs arī bērniem – “Little Eva Toy” rotaļlietas no Vangažiem, vēsta T.Luksa-Sigate.

“Cukurā” visus gaida arī gardumi – būs iespēja baudīt kafiju no “Curonia” kafijas grauzdētavas, iegādāties slaveno Soiras sieru, dabīgās augļu konfektes, ražotāja “Gardais” vegāniskos gardumus un citus, ne mazāk kārdinošus produktus no Latvijas zemnieku saimniecībām. Ik mēnesi “Cukurā” ir iecerēts īpašs, tematiski izmeklēts un sezonai atbilstošs piedāvājums, degustācijas, meistarklases un iepazīšanās ar senām prasmēm un Latvijas izcilajiem meistariem amatniekiem.

Mājražošanas ģimenes uzņēmums “TL Candles” savu darbību uzsāka 2018.gadā, piedāvājot rokām darinātās, cilvēka veselībai un videi draudzīgās dabīgā sojas vaska sveces, informē T.Luksa-Sigate. Pakāpeniski uzņēmums paplašināja sortimentu, pievienojot jaunus, oriģinālus produktus – kazas piena ziepes, bārdas putas, linu tamborējumus veselīgai mazgāšanās procedūrai u.c.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.