Menu
 

Arī Kandavas novada dome Satversmes tiesā apstrīd administratīvi teritoriālo reformu

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Kandavas novada dome ir iesniegusi Satversmes tiesā (ST) pieteikumu, kurā lūdz par neatbilstošām Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai atzīt Saeimas pieņemtā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma normas, kas paredz Kandavas novada iekļaušanu Tukuma novadā.

ST adresētajā pieteikumā pausta nostāja, ka, pieņemot likumu attiecībā uz Kandavas novadu, Saeima pārkāpusi vairākus Satversmes pantus, kā arī nav ievērojusi vairākus Eiropas vietējo pašvaldību hartas pantus. Apstrīdētās normas aizskarot pieteikuma iesniedzējas - Kandavas novada domes tiesības, jo Tukuma novadam pievienojot Cēres pagastu, Kandavas pagastu, Kandavu, Matkules, Vānes, Zantes un Zemītes pagastu, tiek likvidēts Kandavas novads, pienācīgi neizvērtējot iespēju saglabāt minētās teritorijas kā patstāvīgu pašvaldību, norāda domē.

"Pieņemot apstrīdētas normas, Saeima ir pārkāpusi varas dalīšanas principu, labas likumdošanas principu un pašvaldību principu, nav veikusi pienācīgas konsultācijas ar pieteikuma iesniedzēju un nav noskaidrojusi Kandavas novada vietējās kopienas viedokli," uzskata vietvara, norādot, ka tai netika sniegts konkrēts, tieši uz to attiecināms pamatojums par nepieciešamību Kandavas novadu pievienot Tukuma novadam.

Pieteikumu, kurā norādīti arī citi argumenti, ST Kandavas novada domes vārdā sagatavoja zvērināta advokāta Modra Supes birojs.

"ST var vērsties arī Eiropas Savienības (ES) tiesā, lai noskaidrotu ES tiesību jautājumus. Mums pastāv bažas par esošo politisko situāciju valstī, mūsuprāt, atsevišķi politiskie spēki var mēģināt ietekmēt ST sprieduma pieņemšanā. Tāpēc turpinām konsultācijas un situācijas izpēti, sekojot līdzi procesam, piesaistot juristus un konsultantus arī no ES," komentēja Kandavas novada domes priekšsēdētāja Inga Priede (LZP).

Kā ziņots, vairākas pašvaldības izteica gatavību vērsties ST pret administratīvi teritoriālo reformu.

Saskaņā ar ST sniegto informāciju, līdz 1.augustam bija saņemti Limbažu novada un Ikšķiles novada pieteikumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.