Menu
 

Dzilnuciema kopienas līdere: Iedzīvotājiem pašiem jānāk ar iniciatīvu pie pašvaldības

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vietējo kopienu pārstāvjiem pašiem jānāk ar iniciatīvu pie pašvaldības, trešdien sarunu festivālā "Lampa" notikušajā diskusijā "Latvijas kopienas - ceļā uz viedumu!" pauda Babītes novada Dzilnuciema kopienas līdere Ilze Bērziņa.

Viņa stāstīja, ka kopiena savu darbību sāka, lai iepazīstinātu iedzīvotājus, kas jau ilglaicīgi dzīvojuši ciematā, ar jaunienācējiem. Tagad kopiena īsteno dažādas ieceres, tāpat izveidota kopīga sarakste mobilajā lietotnē, kurā mainīt vai pārdot dažādas lietas, kooperēties braucieniem uz Rīgu.

Bērziņa ir pārliecināta, ka kopienām pašām jānāk ar iniciatīvu pie pašvaldībām. Piemēram, ciema iedzīvotāji "saveduši kopā" privāto zemes īpašnieku un pašvaldību, lai uz privātās zemes varētu izveidot bērnu rotaļu laukumu, jo pašvaldībai nav bijis zemes, kur tādu izbūvēt.

Arī Ogres novada Meņģeles kopienas pārstāve Daiga Eklone atzina, ka sadarbība ar vietvaru ir ļoti svarīga, tāpēc šomēnes pagastā plānots forums, kurā piedalīsies gan iedzīvotāji, gan pašvaldības pārstāvji, lai kopīgi iztirzātu attīstības vīziju. Viņa gan uzsvēra, ka arī pašiem iedzīvotājiem jāceļ sava pašapziņa, lai saredzētu iespējas kopīgu mērķu īstenošanai.

Vairāku kopienu pārstāvji diskusijas laikā pauda bažas par gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu, jo viņu pārstāvētās pašvaldības tiks pievienotas citiem novadiem. Amatas novada Skujenes kopienas pārstāve Baiba Juhņēviča atzina, ka pēc pievienošanas Cēsu novadam jaunajā novadā būs daudz tādu mazu ciematu kā Skujene, tāpēc jādomā par turpmāko sadarbību.

Pašlaik kopiena strādā pie tā, lai zem viena zīmola apvienotu vietējos mājražotājus, kas sekmētu atpazīstamību un veicinātu tirdzniecību. Nesen notikuši arī Skujenes svētki, organizējot vienas dienas kafejnīcu, kas, pēc Juhņēvičas teiktā, ļāvis piesaistīt daudz tūristu, kas esot solījuši atgriezties ciematā.

Jau ziņots, ka no šodienas līdz 5.septembrim līdz šim neierastā laikā un formātā notiks sestais sarunu festivāls "Lampa", kura gaitā tiešraidēs varēs noskatīties vairāk nekā 200 notikumus.

Ar virstēmu "Kopā" festivāls šogad apvienos nemainīgi plašu praktisku un globālu jautājumu loku - sākot no dzemdībām un beidzot ar ieteikumiem "zaļai" kapu iekopšanai.

Atsevišķi pasākumi būs pieejami arī krieviski un angliski runājošajiem, gan arī tiem, kuri vēlas apgūt zīmju valodas pamatus. "Īpaši saistoša "Lampa" šogad būs praktiķiem, jo līdztekus globāliem un šķietami neizsmeļamiem sarunu tematiem - demokrātija, vērtības, liberālisms, nacionālisms un citas, būs iespēja gūt arī pavisam praktiskus ieteikumus labākai ikdienai, piemēram, kā rūpēties par redzi, kā būt zaļiem, kā palīdzēt sērojošam cilvēkam," norādīts pasākuma aprakstā.

Vecāki varēs piedalīties diskusijās par mobingu skolās un bērnu emocionālo veselību par to, kā motivēt bērnu sportot, vai kā labāk sarunāties ar savu pusaudzi. Būs arī pasākumi pusaudžiem un jauniešiem, kā arī iespēja senioriem saņemt ieteikumus, kā veiksmīgāk iekļauties darba tirgū.

Tāpat "Lampā" norisināsies izglītībai, kultūrai un mākslai, garīgajai un fiziskajai veselībai, ekonomikai un politikai, videi un sabiedrībai un tehnoloģijām veltītas norises.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.