Menu
 

Mārupes dome Satversmes tiesā apstrīdēs Saeimas lēmumu, kas liedz pašvaldībai lemt par apdzīvotās vietas statusu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Mārupes dome Satversmes tiesā (ST) plāno apstrīdēt Saeimas lēmumu, kas liedz pašvaldībai pašai lemt par apdzīvotās vietas statusu.

Kā aģentūru LETA informēja Mārupes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Žunde, pašlaik pašvaldība gatavo dokumentus. Plānots, ka pašvaldība ST vērsīsies septembra otrajā pusē.

Pašvaldība atgādina, ka Saeima 10.jūnijā saistībā ar administratīvi teritoriālās reformas veikšanu, neskatoties uz Mārupes novada domes vienprātīgu lēmumu saglabāt Mārupes ciemam esošo statusu, atbalstīja ieceri no 2022.gada 1.jūlija Mārupes ciemam piešķirt pilsētas statusu. 

Tā kā Mārupes novada domes lēmums nav ņemts vērā, deputātu vairākums ir saskatījis tiesisku pamatu pieteikuma iesniegšanai ST, apstrīdot Saeimas pieņemto lēmumu.

Mārupes novada domes ieskatā Mārupes ciema kā pilsētas statusa noteikšanai par būtiskāko kritēriju nevar būt tikai iedzīvotāju skaits, bet būtu jāvērtē arī apbūves struktūra, vēsturiskā centra veidošanās, kā arī jāņem vērā sabiedrības viedoklis. Turklāt pašvaldībai nebija iespējas veikt visaptverošu kvalitatīvu sabiedrības aptauju, kas būtu nozīmīgs pamatojums pašvaldības viedokļa paušanai.

Saeima, ignorējot Mārupes novada domes 15.aprīļa ārkārtas sēdē pieņemto lēmumu par ciema statusa turpmāku saglabāšanu Mārupes ciemam, ir pārkāpusi vairākus normatīvos aktus, kas dod gan pašvaldībai gan iedzīvotājiem izlemt attiecīgos jautājumus.

Kā ziņots, Satversmes tiesā vasaras beigās un septembra sākumā ierosinātas vairākas lietas saistībā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, aģentūru LETA informēja ST pārstāve Zanda Meinarte.

Lietas ierosinātas par Mazsalacas novada pievienošanu Valmieras novadam, Iecavas pilsētas un Iecavas pagasta pievienošanu Bauskas novadam, kā arī par Murmastienes pagasta, Varakļānu pagasta un Varakļānu pilsētas pievienošanu Rēzeknes novadam. 

Ierosinātas lietas par Salas pagasta un Sēlpils pagasta pievienošanu Jēkabpils novadam, Carnikavas pagasta pievienošanu Ādažu novadam, kā arī par Vangažu pilsētas pievienošanu Ropažu novadam un Inčukalna pagasta pievienošanu Siguldas novadam.

Arī vairākas citas pašvaldības izteikušas gatavību vērsties ST pret administratīvi teritoriālo reformu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.