Menu
 

Švarcenieku muižas svētkos atklāts muižas renovētais korpuss

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Mārupes novada pašvaldība Foto - Mārupes novada pašvaldība

Jaunmārupē Švarcenieku muižas svētku ietvaros atklāts muižas atjaunotais kreisais spārns, vēstures ekspozīcija un jaunizveidotā interaktīvo spēļu siena. Muižas parka liepu ielokā klātesošajiem bija iespēja klausīties jauniešu muzikālos priekšnesumus, radoši darboties un cienāties ar kūkām un ozolzīļu kafiju, liecina informācija Mārupes novada pašvaldības vietnē.

Dzejas dienu ietvaros romantiskās noskaņās pasākuma dalībniekiem bija iespēja baudīt Aspazijas dzeju un mūziku operas solistes Ievas Paršas, čellista Jāņa Rinkuļa un pianistes Veronikas Rinkules izpildījumā. Uz skatuves muzikālus priekšnesumus sniedza Mārupes jaunie talanti – Annija Timma, Estere Gūtmane, Mārtiņš Zariņš, Kārlis Bērziņš, Liene Zēģele un jauniešu grupa “Baseins”, kā arī grupa “Drudzis” no Jelgavas. Pasākuma viesiem bija iespēja piedalīties konkursiņos, tikties ar pašu muižnieku Švarcu un, lai saglabātu atmiņas par šo dienu, uzņemt tematisku momentfoto. 

Šī gada pavasarī un vasarā dienas centrā Švarcenieki, kas pazīstama kā senākā Mārupes novada ēka – Švarcenieku muiža jeb Švarcekmuiža, notika renovācijas darbi, atjaunojot iekštelpas ēkas kreisajā spārnā. Saglabājot savus senatnīgos vaibstus, muižas ēka vienlaikus ieguvusi mūsdienīgākas aprises. Remontdarbu laikā atjaunots koka grīdas segums, pārkārtoti iekšējie elektrotīkli, restaurētas koka iekšdurvis un sienas paneļi, vienlaikus cienot muižas vēsturi un arhitektoniski mākslinieciskajā inventarizācijā fiksētās vērtības, uzstādīta ugunsdzēsības signalizācija un jauni gaismekļi.

Sadarbībā ar SIA “Overly” vienā no muižas telpām izveidota interaktīva siena, kur, spēlējot kādu no īpaši Mārupes novadam izstrādātajām spēlēm, ikviens apmeklētājs varēs labāk iepazīt Mārupes novada vēsturi, pārbaudīt savas zināšanas par Mārupes vietām un notikumiem, kā arī uzzināt dažādu faktus par dzīvi un cilvēkiem, kas novadā dzīvojuši pirms desmitiem gadu. 

Projekta īstenošanai pašvaldība ir piesaistījusi finansējumu no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai 41 855,05 eiro apmērā. Līdzfinansējumu nodrošinās pašvaldība.  Projekta kopējās izmaksas ir 46 972,19 eiro.

Kopš 2008. gada Švarcenieku muižu apdzīvo Jaunmārupes Dienas centra “Švarcenieki” bērni. Mārupes novada vecākajā ēkā, Švarcenieku muižā, kas pēc pašvaldības iniciatīvas 2016.gadā tika pie vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa statusa, šķiet nav nevienas taisnas sienas. Par muižas lielo gadu nastu (ēka celta 1826. gadā) liecina ne tikai sienas, bet, kā tas aprakstīts Švarcenieku muižas kungu mājas arhitektoniski mākslinieciskajā inventarizācijā, kas veikta 2018. gadā, arī durvis un koka kāpnes uz bēniņiem. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.