Menu
 

Konkursa "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020" laureātes – arī mājas Upesciemā, Salaspilī un Siguldā Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā” pirmā vieta tika piešķirta ēkai Salaspilī, Daugavas ielā 2. Foto - Ekonomikas ministrija Nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā” pirmā vieta tika piešķirta ēkai Salaspilī, Daugavas ielā 2. Foto - Ekonomikas ministrija

Ceturtdien notika konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020” noslēguma pasākums. Laureātu apbalvošanā tika sveikti arī vairāku projektu īstenotāji Pierīgā – Garkalnes novada Upesciemā, Salaspilī un Siguldā.

Augusta noslēgumā un septembra sākumā konkursa žūrija klātienē apmeklēja 21 ēku 13 Latvijas pilsētās un iepazinās ar to sasniegtajiem energoefektivitātes rādītājiem. Šogad konkursam kopumā tika iesniegti 33 pieteikumi, pavēstīja Ekonomikas ministrijā.

Nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā” pirmā vieta tika piešķirta ēkai Salaspilī, Daugavas ielā 2. Māja ekspluatācijā tika nodota 1971. gadā, bet renovēta 2019. gadā. Ēkai ir pieci stāvi, astoņas kāpņu telpas, pagrabs. Kopējā platība – 7280,4 m2. Ēkai ir centralizētā siltumapgāde. Siltuma regulēšana notiek atkarībā no āra gaisa temperatūras, tiek veikts temperatūras pazeminājums naktī, kā arī individuāli ar termoregulatoriem. Ēkā ir centralizēta karstā ūdens sagatavošana siltuma mezglā, karstā ūdens temperatūra tiek regulēta siltuma mezglā. Tiek veikta vienotā uzskaite kopā apkurei un karstā ūdens sagatavošanai.

Ir mehāniskā ventilācija ar siltuma atgūšanu no izvadāmā gaisa. Izveidota energoefektīvās teritorijas vai telpu apgaisme, uzstādīta apgaismes regulēšana – taimeri, kustības un klātbūtnes sensori –, sakārtota zibensaizsardzības un pārsprieguma aizsardzības sistēma.

Nominācijā “Energoefektīvākā vienģimenes ēka Latvijā” pirmo vietu izpelnījās privātmāja Upesciemā, Vālodzes ielā 7a, kas ekspluatācijā tika nodota 2018.gadā. Ēkai ir centralizētā siltumapgāde ar siltumsūkni. Siltuma regulēšana notiek atkarībā no āra gaisa temperatūras, tiek veikts temperatūras pazeminājums naktīs. Tiek veidota vienotā siltumenerģijas uzskaite siltuma mezglā kopā apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Karstā ūdens sagatavošana notiek centralizēti siltuma mezglā.

Ēkā ir mehāniskā ventilācija ar siltuma atgūšanu no izvadāmā gaisa. Izveidota elektrotransporta uzlādes vieta, ir pieslēgums ēkas autonomajai elektroapgādei, uzstādīti dūmu detektori.

Nominācijā “Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā” otrā vieta piešķirta kultūras centram “Siguldas devons” Pils ielā 10.

Siguldas kultūras centrs ekspluatācijā nodots 1962. gadā un atjaunots 2019. gadā. Piecstāvu ēkas kopējā platība – 3268 m2. Pēc pārbūves Siguldas kultūras centrs piedzīvoja pirmos būtiskos remontdarbus kopš tā uzcelšanas 1962. gadā un ieguva jaunas telpas un tehniskās iespējas. Pārbūves dēļ Siguldas kultūras centrs kļuvis par zema enerģijas patēriņa ēku. Tas aprīkots ar vadības sistēmu, kas automātiski regulē un vada ventilācijas, apkures, apgaismojuma un kondicionēšanas iekārtas. Šāda sistēma aukstuma staciju, siltummezglu un ventilācijas agregātus regulē atbilstoši nepieciešamībai, ievērojami palielinot ēkas energoefektivitāti.

Ierīkota mehāniskā ventilācija ar siltuma atgūšanu no izvadāmā gaisa. Ēkā veikta iekšējo elektrotīklu renovācija – atjaunots ēkas iekšējais elektrotīkls. Izveidota energoefektīvās teritorijas un telpu apgaisme, uzstādīta apgaismes regulēšana – taimeri, kustības un klātbūtnes sensori –, izveidota zibensaizsardzības un pārsprieguma aizsardzības sistēma. Saskaņā ar pagaidu energosertifikātu ēkai piešķirta A klase, kopējais enerģijas patēriņš ir 53,34 kWh/m² gadā.

Savukārt nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā” otro vietu izpelnījusies ēka Siguldā, Pulkveža Brieža ielā 24. Četrstāvu ēka ar 52 dzīvokļiem ekspluatācijā nodota 1979. gadā, renovēta 2018. gadā. Ēkā ir centralizēta siltumapgāde. Siltuma regulēšana notiek atkarībā no āra gaisa temperatūras un individuāli ar termoregulatoriem. Ir vienotā uzskaite siltuma mezglā kopā apkurei un karstā ūdens sagatavošanai, ir ultraskaņas skaitītāji Apator. Tiek veikta individuālā siltumenerģijas uzskaite ar alokatoriem. Ir centralizētā karstā ūdens sagatavošana siltuma mezglā, kur tiek regulēta karstā ūdens temperatūra. Tiek veidota atsevišķa uzskaite karstā ūdens sagatavošanai.

Pasākuma laikā Ekonomikas ministrijas, nevalstisko organizāciju un valsts kapitālsabiedrību pārstāvji parakstīs paplašināto Sadarbības memorandu, apliecinot gan esošo kustības “Dzīvo siltāk” atbalstītāju, gan arī jauno kustības dalībnieku apņemšanos nodrošināt informācijas pieejamību par ēku (dzīvojamo, publisko un ražošanas) atjaunošanas, pārbūves un energoefektivitātes paaugstināšanas iespējām.

Kā zināms, konkursu “Energoefektīvākā ēka Latvijā” organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar žurnālu “Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Konkursa mērķis - veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes un ilgtspējas jomā, īstenojot energoefektīvu ēku būvniecību, atjaunošanu un pārbūvi, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu atmosfērā un veicinot sabiedrības izpratni par ēku siltumnoturību, telpu mikroklimatu, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu, arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.