Menu
 

Solvita Strausa: Mālpils pašvaldībā nav jūtama politisko partiju ietekme Apriņķis.lv

  • Autors:  Imants Liepa
Foto – no redakcijas un privātā arhīva Foto – no redakcijas un privātā arhīva

2017.gadā notikušajās pašvaldību vēlēšanās apvienības “Vienoti Mālpilij!” pārstāve Solvita Strausa saņēma 1002 balsis, kas nozīmē, ka viņu atbalstīja vismaz trīs ceturtdaļas to novada iedzīvotāju, kuri piedalījās vēlēšanās, tāpēc viņas kļūšana par Mālpils novada domes priekšsēdētāju bija tikai likumsakarīga. Iepriekš S. Strausa divus sasaukumus pildīja novada domes priekšsēdētāja vietnieka pienākumus, bet pirms tam kā pašvaldības deputāte nodarbojās ar kultūras, izglītības un sociālajiem jautājumiem.

“Rīgas Apriņķa Avīzes” sarunā ar Mālpils novada domes priekšsēdētāju Solvitu Strausu par to, kā Mālpilī pārdzīvots Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas laiks un kas šobrīd notiek ar likvidētās internātskolas un profesionālās vidusskolas ēku.

– Mālpils novadu vadāt kopš pagājušajām pašvaldību vēlēšanām. Kā šajā laikā ir mainījusies situācija novadā?

– Jā, par domes priekšsēdētāju tiku ievēlēta 2017. gadā, bet pašvaldības deputāte esmu jau no 2001. gada un divus sasaukumus no 2009. gada esmu bijusi domes priekšsēdētāja vietniece, tāpēc gluži bez pieredzes neesmu.

Situācija novadā? Vispārīgā kontekstā vai saistībā ar politisko, sociālo, ekonomisko jomu vai šogad izsludināto ārkārtējo situāciju?

Pašvaldībā nav jūtama politisko partiju ietekme, līdz ar to nav arī politiskās aizmugures, kura reizēm tomēr noderētu. Tāpēc politiskie procesi valstī situāciju novadā nav mainījuši.

Sociālekonomiskā situācija mainījās jau 2017. gada sākumā, kad Izglītības un zinātnes ministrija pārtrauca finansēt pašvaldību profesionālo vidusskolu uzturēšanu, kā rezultātā tika likvidēta Mālpils profesionālā vidusskola un 2018. gadā ministrijas izstrādāto vadlīniju par skolu tīklu optimizāciju rezultātā, pārtraucot finansējumu internātskolu uzturēšanai, tika likvidēta Mālpils internātpamatskola. Pašvaldībai bija jāpārņem skolas ēka un divas internāta ēkas, kā arī visas finanšu saistības. Likvidēto izglītības iestāžu infrastruktūras uzturēšana rada papildu izmaksas pašvaldībai, bet, lai pielāgotu ēkas citām funkcijām, ir nepieciešami ievērojami finanšu līdzekļi, kuru piesaiste no Valsts kases ir apgrūtināta.

– Ko jūs uzskatāt par sava darba prioritātēm, veicot amata pienākumus?

– Es uzskatu, ka nav nepieciešams savā darbā noteikt prioritātes, jo katru dienu ir kāds darbs, kas varbūt pat nemaz neietilpst manos amata pienākumos, bet tas ir jāpaveic nekavējoties, līdz ar to tajā brīdī tā ir mana prioritāte. Gatavojot ikgadējo pašvaldības budžetu, tiek noteiktas prioritārās jomas, kurām tiek novirzīti finanšu līdzekļi, tāpēc cenšos panākt, lai šie darbi tiktu veikti ar maksimālu atdevi un savlaicīgi, diemžēl ne vienmēr tas izdodas.

Nenoliedzami svarīgākā un visgrūtāk realizējamā prioritāte ir apmierināts novada iedzīvotājs!

– Kas ir tās problēmas un jautājumi, ko visbiežāk nākas risināt Mālpils novada domes priekšsēdētājam?

– Visbiežāk esmu kā starpnieks dažādu iesaistīto pušu saimniecisko un juridisko jautājumu risināšanā. Nevaru gan teikt, ka būtu kādas īpašas problēmas, ko nāktos risināt. Protams, ir gadījumi, kad nepieciešams iesaistīt vairāku struktūru darbiniekus, lai rastu risinājumus, bet tie ir reti.

– Kā novadā pārdzīvojāt Covid-19 dēļ noteikto strikto ierobežojumu laiku pavasarī un vasaras sākumā?

– Pateicoties savlaicīgai un atbildīgai domes darbinieku, pašvaldības iestāžu un struktūrvienību vadītāju un darbinieku spējai pielāgoties darbam ārkārtējā situācijā, kā arī visu iedzīvotāju sapratnei un atbildīgai rīcībai, Mālpils novadā nebija būtisku sarežģījumu. Esmu patiesi gandarīta par pašvaldības mācību iestāžu spēju veiksmīgi nodrošināt attālināto mācību procesu un vecāku sapratni. Pateicību par ļoti atbildīgu darbu ir pelnījuši arī visi pašvaldības aģentūras “Mālpils Sociālais dienests” darbinieki.

– Kādas pārmaiņas novadā jūs paredzat pēc administratīvi teritoriālās reformas ieviešanas?

– Diemžēl nevaru neko paredzēt. Šaubos, ka konkrēti uz šo jautājumu spētu atbildēt pat par reformas ieviešanu atbildīgā amatpersona. Varu tikai cerēt, ka pārmaiņas būs labvēlīgas visiem iedzīvotājiem.

– Kas šobrīd notiek ar Mālpils internātskolas telpām?

– Jāpiemin arī likvidētās Mālpils Profesionālās vidusskolas telpas, jo abas skolas atradās vienā ēkā, kā rezultātā pašvaldībai bija jāpārņem abu skolu ēka, profesionālās vidusskolas piecstāvu kopmītnes ēka un divas internāta ēkas, kā arī visas finanšu saistības.

Profesionālās vidusskolas kopmītnes ēkā darbojas pašvaldības struktūrvienība “Dienesta viesnīca”, kas nodrošina īslaicīgas uzturēšanās iespējas novada iedzīvotājiem, kuri palikuši bez savas dzīvesvietas, savukārt vienā internāta ēkā pašvaldība veica telpu pārbūvi, izveidojot ģimenes ārsta prakses telpas, un, cerams, ka šogad pašvaldības projekta “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai Mālpils novadā” ietvaros tiks uzsākta pārējo internāta telpu pārbūve, izveidojot grupu dzīvokļus un “Atelpas brīža” pakalpojuma iespējas. Ir pieņemts arī konceptuāls lēmums, kas paredz atbalstīt otras internāta ēkas pielāgošanu senioru aprūpes iestādes vajadzībām. Daļa skolas ēkas laboratoriju telpu ir iznomātas uzņēmējdarbības attīstībai.

Ņemot vērā faktu, ka Aizsardzības ministrijai bija interese par savas mācību iestādes izveidošanu, lai sagatavotu mūsu jauno virsniecību, pašvaldība piedāvāja likvidēto izglītības iestāžu infrastruktūru nodot ministrijai, turklāt vēsturiski pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas tieši šajā skolas ēkā, kur tolaik atradās Mālpils Lauksaimniecības tehnikums, 1992. gada aprīlī tika izmitināta jaundibinātā Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija. Bet nu Aizsardzības ministrija plāno izveidot kadetu skolu likvidētajā Rudbāržu sākumskolā Skrundas novadā, jo netālu atrodas Kurzemes reģiona militārais poligons. Cik noprotu, šajās ēkās ir jāiegulda būtiski vairāk finanšu līdzekļu, savukārt Mālpilī ir pilnīgi gatava infrastruktūra un tuvu ir arī divi militārie poligoni – Lielvārdē un Ādažos. Šis lēmums, manuprāt, nav ekonomiski pamatots.

– Kā novadā attīstās uzņēmējdarbība, un kas notiek ar jaunu darbavietu radīšanu?

– Mālpils novads ir viens no sekmīgākajiem novadiem valstī, kurā eksportējošās nozares uzņēmēji samaksā lielākos sociālā nodokļa maksājumus valsts budžetā, tomēr joprojām ir problēmas ar jaunu investīciju piesaisti un darbavietu izveidi, ko rada nopietns dzīvojamā fonda trūkums, kas var kļūt par būtisku kavēkli attīstībai turpmākajos gados.

– Kas, jūsuprāt, ir svarīgākā attīstības perspektīva novada dzīvē?

– Mālpils vienmēr ir bijusi pievilcīga ar savu skaisto, mierīgo lauku dabas ainavu. Mālpils vēsture un kultūra veidojusies vismaz astoņu gadsimtu garumā. Mālpils novads ir pietiekami stiprs, ar attīstītu uzņēmējdarbības, kultūras un izglītības, un sporta iespējām, pilsētu tuvumu, tomēr joprojām saglabājot lauku novadiem raksturīgo harmoniju un mieru.

Svarīgākā perspektīva ir veicināt kvalitatīva un pieejama dzīvojamā fonda radīšanu, atjaunot publiskās ārtelpas labiekārtojumu un veidot jaunas, labiekārtotas atpūtas zonas bērniem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.