Menu
 

Noslēgumam tuvojas Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas darbi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Siguldas novada pašvaldība Foto - Siguldas novada pašvaldība

Ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta atbalstu īstenotie Siguldas Jaunās pils pārbūves un iekštelpu restaurācijas darbi tuvojas noslēgumam. Patlaban tiek veikti noslēguma darbi un gaidīti atzinumi no atbildīgajām institūcijām, lai objektu varētu nodot ekspluatācijā.

Kā informē novada pašvaldība, Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas darbu laikā veikta pils torņa fasāžu rekonstrukcija un noņemtas būvniecības sastatnes, paralēli tam veikta arī pils torņa iekštelpas koka vītņu kāpņu restaurācija, pils otrā stāva balkona atjaunošanas darbi, pils galvenās ieejas kāpņu un lieveņa izbūve.

Pilī izbūvēta jauna ventilācijas un apkures sistēma, kā arī veikti fasādes atjaunošanas darbi. Visas ieejas kāpnes Jaunās pils fasādēs ir vai nu restaurētas, vai pārbūvētas. Tāpat pilnībā veikta jumta konstrukciju un seguma restaurācija – nomainītas bojātās jumta konstrukcijas un siltināts jumta pārsegums, kā arī veikta jumta seguma (skārda valcprofila) montāža.

Telpu atjaunošana Jaunajā pilī veikta saskaņā ar restaurācijas programmu, kas saskaņota ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi. Tāpat veikta 2019. gada jūlijā ugunsgrēkā SIA “RERE meistari” darbnīcā bojā gājušo interjera priekšmetu kopiju montāža interjerā, norāda pašvaldībā.

Pagrabstāvā ir uzbūvēts jauns grīdas segums, restaurētas sienas, pārbūvēti pārsegumi, izbūvētas starpsienas un veikti flīzēšanas darbi sanitārajos mezglos. Gan no torņa pils iekšpusē, gan ārpusē izbūvētas jaunas kāpnes piekļuvei uz pagrabstāva labierīcībām.

Restaurācijas un pārbūves darbiem noslēdzoties, Siguldas Jaunajā pilī tiks izveidota ekspozīcija par Siguldas un Siguldas Jaunās pils vēsturi, ēkā būs pieejamas telpas dažādiem kultūras pasākumiem, semināriem un mākslinieku izstādēm, kā arī Svētku zāle, kurā norisināsies laulību ceremonijas.

Atbilstoši novada domes datiem, Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas izmaksas ir 5,9 miljoni eiro. Daļu no izmaksām – 499 999,50 eiro – sedz Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums, Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums ir 1 395 932,19 eiro, savukārt valsts budžeta finansējums ir 143 647,74 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.