Menu
 

Salaspilī jauno bērnudārzu par 5,8 miljoniem eiro būvēs "Merks"

  • Autors:  LETA
Vizualizācija - Salaspils novada pašvaldība Vizualizācija - Salaspils novada pašvaldība

Salaspils novada dome noslēgusi līgumu ar SIA "Merks" par jauna bērnudārza celtniecību Salaspilī, Rubeņu ielā 2a, kas izmaksās 5,8 miljonus eiro, informēja Salaspils novada domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Lolita Balcerbule.

Darbi ietver jaunas, pilnībā mēbelētas bērnudārza ēkas un teritorijas infrastruktūras būvniecību, kā arī pilsētas gāzes sadales cauruļvadu pārbūvi.

Būvdarbus plānots pabeigt 2022.gada janvārī. Uzbūvējot jaunu bērnudārzu, tiks radītas 288 jaunas vietas pirmsskolas vecuma bērniem, sacīja Balcerbule.

Lai gan novadā pašlaik ir seši bērnudārzi, vairāki simti bērnu gaida rindā uz vietu bērnudārzu, tādēļ pašvaldība lēma par septītās pirmsskolas izglītības iestādes būvniecību, par tās vietu izraugoties Rubeņu ielu 2A, ko dēvē par izglītības un sporta puduri,jo tur jau atrodas abas vidusskolas, peldbaseins, stadions un Sporta nams, skaidroja Balcerbule.

Viņa norādīja, ka pašvaldības mērķis ir izveidot izglītības iestādi, kas nodrošina mūsdienu dzīvesveidam atbilstošu funkcionalitāti un rada iedvesmojošu vidi bērniem. Pašvaldības speciālisti pieredzi par bērnudārzu funkcionalitāti, energoefektivitāti un inženiertehniskajiem risinājumiem smēlušies Knivstā Zviedrijā.

2018.gadā izsludinātajā jaunās izglītības iestādes metu konkursā uzvarēja SIA "Made arhitekti". Viņu darba mērķis bija nākotnes bērnudārzu plānot tā, lai katrs bērns tur justos kā mājās.

Pašvaldības pārstāve skaidroja, ka galvenie principi, kas ievēroti, domājot par jauno bērnudārzu, ir telpiskās kvalitātes iekštelpā un ārtelpā, kas rosina radošumu un veicina izziņas procesu. Tāpat plānojumam ir jābūt universālam ar iespēju elastīgi lietot telpas daudzveidīgām aktivitātēm. Ir jāapvieno funkcijas telpām ar zemu noslodzi. Jaunajai būvi ir jābūt kompaktai ar zemām uzturēšanas izmaksām, zema energopatēriņu un labu telpu mikroklimatu. Būvniecībā ir jāizmanto vietējas izcelsmes materiāli ar zemu energoietilpību.

Balcerbule piebilda, ka lai gan tradicionāli tiek uzskatīts, ka bērnudārzi un skolas nodrošina formālo izglītību, mūsdienās arvien vairāk akcents tiek likts uz neformālu izglītības telpu, kas ir piemērota daudzpusīgas izglītības ieguvei. Tajā bērni mācās viens no otra un iegūst kompetenci, darot uzdevumus, kas ir tieši saistīti ar ikdienas dzīvi. Tādēļ ļoti svarīga ir tieši neformālās izglītības telpa, kur tiek rosināts radošums, savstarpējā sadarbība, atgriezeniskās saites sniegšana - jebkura aktivitāte, kas palīdz iegūtās zināšanas izmantot praktiskajā dzīvē.

Jaunā bērnudārza ēka tiek plānota kā izglītības iestāde dažāda vecuma bērniem dažādos attīstības posmos. Grupu telpas būs vienāda izmēra, racionālas un daudzfunkcionāli lietojamas, lai ēku varētu izmantot arī kā sākumskolu, kā arī citām izglītības aktivitātēm. Centrālā zāle būs ar amfiteātri un saistītu mūzikas klasi, kas gan veidos ēkas kodolu ikdienā, gan ļaus to izmantot dažādiem koncertiem, telpu izkārtojumu raksturoja pašvaldības pārstāve.

Aktu zāli plānots izmantot gan kā vestibilu, gan ēdamzāli. Grupas telpās guļamzona nebūs atdalīta, bet gulēšana tiks nodrošināta saliekamajās gultās. Izmērs ļaus telpas izmantot arī mācībām.

Lai veidotu pietiekoši funkcionālu āra teritoriju atbilstoši bērnu skaitam, daudzveidīgais labiekārtojums un aprīkojums būs sadalīts tematiskajās "dārzu" zonās - te būs kalna, meža, ielejas, pļavas un sporta dārzs, piebilda Balcerbule.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, SIA "Merks" pagājušajā gadā strādāja ar 88,879 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 38,5% mazāk nekā 2018.gadā, bet kompānijas peļņa saruka par 41,2% un bija 1,451 miljons eiro.

Kā vēstīts, valdība deva iespēju Salaspils novada pašvaldībai bērnudārza būvniecībai Valsts kasē aizņemties 3,5 miljonus eiro, no tiem 300 000 eiro jau šajā gadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.