Menu
 

Veloceļa dēļ likvidē autostāvvietu pie pediatra prakses Siguldā Apriņķis.lv

  • Autors:  Marta Dzintare
Foto: Marta Dzintare Foto: Marta Dzintare

Lai gan Siguldas centrā iepretim ēkai Raiņa ielā 5A izveidots veloceļš ar nepārtraukto līniju, automašīnas iedzīvotāji tur joprojām novieto, turklāt ielas abās pusēs.

Velobraucēji Siguldā var justies labi – šeit ir daudz veloceliņu, pašvaldība organizē jauno velosipēdistu sagatavošanu, nodrošinot eksāmenu kārtošanu; Sigulda ir arī pirmā pilsēta Latvijā, kur šā gada jūnijā atklāta veloiela. Veidojot jaunus veloceļus, nākas mainīt satiksmes organizāciju, kas reizēm var nozīmēt neērtības citām satiksmes dalībnieku grupām. Tā noticis arī Siguldā, izveidojot veloceļu Raiņa ielā.

Stāsta pediatre Ilze Silanža: "Šā gada sākumā, sākot strādāt jaunās telpās Raiņa ielā 5A, ļoti priecājos, ka pie prakses ir «kabatiņas», kur ērti var novietot automašīnu. Mani pacienti lielākoties ir mazi bērni, zīdaiņi. Vecāki bieži dodas pie ārsta ar vairākiem pirmsskolas vecuma bērniem un zīdaiņiem autokrēsliņos, kad ir īpaši svarīgi droši nokļūt pie ārsta. Liels bija mans pārsteigums, redzot, ka, veidojot ceļu velosipēdistiem, "kabatiņai" priekšā tiek uzkrāsota trekna nepārtrauktā līnija, kas aizliedz apstāšanos. Jāpiezīmē, ka darbdienās darba laikā redz ļoti maz velosipēdistu, kas pārvietotos pa šo ceļu. Komunikācijā ar Siguldas novada pašvaldības domes pārstāvi Ozoliņa kungu tika ieteikts novietot mašīnu mājas pagalmā, kas lielākoties gan ir aizņemts. Tāpat tika ieteikts izmantot izveidotās stāvvietas pāri krustojumam, kas savukārt nav ērti. Vai, rūpējoties par Siguldas velosipēdistu saimi, būtu jāaizmirst par mazajiem siguldiešiem un viņu vecākiem?"


Vēl viens jaunums Siguldas satiksmē ir atstarojošas figūras, kas uzstādītas pie vairākām gājēju pārejām pilsētas centrā. Tās šoferīšiem atgādinās savlaicīgi samazināt braukšanas ātrumu. Figūras tiks pārvietotas uz dažādām vietām, lai autovadītāji pie tām nepierastu.

Raiņa iela Siguldā – VAS "Latvijas valsts ceļi" īpašums

Situāciju skaidro Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane: "Autoceļa P8 posms Raiņa ielā Siguldā ir VAS "Latvijas valsts ceļi" īpašumā, un velojoslas izveides projektu saskaņojusi šī pati iestāde, uzsverot, ka visu satiksmes dalībnieku drošības dēļ stāvvietas "kabata" pie privātīpašuma Raiņa ielā 5A ir jālikvidē. Pašvaldība ir pasūtījusi ceļa zīmes, kas norāda, ka šajā "kabatā" nav atļauta automašīnu novietošana, un nākamās nedēļas laikā tās plānots uzstādīt. Lai risinātu automašīnas novietošanas jautājumu, Siguldas novada pašvaldība aptuveni 100 metru attālumā ir izveidojusi iespēju novietot automašīnu Pils ielas un Raiņa ielas krustojumā virzienā uz staciju. Pie trim autostāvvietām uzstādīta papildzīme, ka tās paredzētas tikai Raiņa ielas 5A apmeklētājiem. Papildus tam saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem automašīnu apmēram 50 metru attālumā var novietot Pils ielas posmā virzienā uz Krišjāņa Barona pieminekli un pa gājēju pāreju nonākt pakalpojuma saņemšanas vietā Raiņa ielā 5A. Šī gājēju pāreja ir izveidota projekta satiksmes drošības uzlabošanai Pils ielā un Raiņa ielā laikā, atjaunojot to vietā, kur tā agrāk atradās pret minēto privātīpašumu. Privātīpašumam Raiņa ielā 5A, tāpat kā ikvienai komercapbūvei, saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem savā teritorijā jāizveido normatīviem atbilstošas stāvvietas. Teritorijā atrodas 31 autostāvvieta, no kurām trīs atvēlētas neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai, trīs – privātās izglītības iestādes apmeklētājiem, pārējās ir pieejamas apmeklētājiem un mājas iemītniekiem. Papildus tam septiņas stāvvietas netālu no ēkas pieejamas arī Jāņa Čakstes ielā. Siguldas novada pašvaldība atgādina, ka pirms pāris gadiem Pils ielā, kas krustojas ar Raiņa ielu, nebija paredzēta neviena autostāvvieta, tomēr, izstrādājot Siguldas novada identitāti veidojošu tematisko plānojumu, kopā ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem un ekspertiem šādas iespējas ir radītas un praktiski visā Pils ielas garumā apstāties un novietot automašīnu ērtākai pakalpojumu saņemšanai šobrīd ir atļauts."

Komentējot faktu, ka autovadītāji joprojām novieto auto pie ēkas Raiņa ielā 5A, Sindija Brikmane pastāstīja, ka līdz šim Siguldas novada Pašvaldības policija nav sodījusi nevienu autovadītāju par pārkāpumiem automašīnas novietošanā "kabatā" pie Raiņa ielas 5A: "Ir izteikti brīdinājumi, jo satiksmē ieviesti jauninājumi, un ir saprotams, ka nepieciešams laiks paradumu maiņai. Tomēr jāatgādina: ja saskaņā ar Pašvaldības policijas datubāzē veiktajām atzīmēm autovadītājs šādu pārkāpumu izdarīs atkārtoti, viņam būs jāsaņem atbilstošs sods saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem. Satiksmes noteikumu ievērošana ir visu satiksmes dalībnieku pienākums, un Pašvaldības policija to kontrolē ar vislielāko atbildību."


Stāvlaukums pie ārsta prakses ir gana liels, lai tajā novietotu vairākas automašīnas. Drīzumā šeit tiks uzstādītas ceļa zīmes, ka apstāties aizliegts. Pagaidām par to norāda vien nepārtrauktā līnija.

Siguldiešu viedokļi

"Rīgas Apriņķa Avīze" aptaujāja Raiņa ielā satiktus siguldiešus, ko viņi domā par veloceļu un autostāvvietu pie ēkas Raiņa ielā 5A.

Aija: "Pierasts likt mašīnu šajā "kabatā". Te ir ērta piebraukšana. Bet nekas, var jau arī kaut kur tālāk nolikt. Agrāk mums ģimenes ārsts bija Rīgā, "Veselības centrā 4", tur bija maksas stāvvieta. Labi, ka Siguldā nav jāmaksā par auto novietošanu. Siguldas centrs ir krietni mainījies kopš veloielas izveidošanas. Sākumā bija grūti pierast, nesapratu, vai tur vispār drīkst braukt. Bet nu jau ir pierasts."

Eva: "Rīgā daudzās vietās esmu redzējusi, ka veloceliņu drīkst šķērsot, piemēram, lai iebrauktu benzīntankā. Šeit pie ārsta prakses arī varēja uztaisīt iebrauktuvi. Žēl, ka ir tik ērts stāvlaukums, bet izmantot vairs nedrīkstēs. Turklāt, cik braucu pa Raiņa ielu, neizskatās, ka te būtu daudz velobraucēju. Siguldā ir daudz veloceliņu, bet kaitinoši, ka velobraucēji tāpat bieži vien brauc pa brauktuvi."

Didzis: "Šī autostāvvieta ir liels noasfaltēts laukums, kur mašīnas vairs likt nedrīkstēs. Sanāk ļoti neefektīva vietas izmantošana. Tad varēja te kaut ko citu izdomāt, lai nestāv tukšs laukums kā kārdinājums autovadītājiem."

Ritvars: "Daudzās Eiropas pilsētās tiek atbalstīti ekoloģiski pārvietošanās veidi. Man šķiet pareizi, ka pilsētā tiek īpaši atbalstīti velobraucēji. Tā savā ziņā ir pilsētas brieduma pazīme. Ja no tā ir neliels diskomforts autovadītājiem, tas nav nekas nesamērīgs. Automašīnām ir gana daudz stāvvietu pilsētas centrā, un Siguldai tas ir svarīgi, jo mums ir liela tūristu plūsma."

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.