Menu
 

Limbažu novada deputāti aicina Saeimu atgriezt Skultes pagastu novada teritorijā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Limbažu novada deputāti aicina Saeimu atgriezt Skultes pagastu novada teritorijā, liecina Limbažu novada domes sēdes lēmums.

Pašvaldības deputāti 22.oktobra sēdē pieņēma lēmumu vērsties Saeimā ar lūgumu veikt grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikumā "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības - novada pilsētas un novada pagasti", kura šī brīža redakcija paredz Skultes pagasta atdalīšanu no pašreizējās Limbažu novada teritorijas.

Dome likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas laikā vairākkārt vērsās gan pie Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas, gan Saeimas deputātiem un Valsts prezidenta, norādot, ka tās ieskatā likumprojekta sagatavošana notikusi pretrunā ar demokrātiskas valsts pamatprincipiem.

Limbažu novada dome savā vēstulē norāda, ka, lai gan Limbažu novada pašvaldība ir iesniegusi Satversmes tiesā pieteikumu un apstrīdējusi likuma normas, kas attiecas uz Limbažu novada teritorijas sadalīšanu, jārēķinās ar to, ka Satversmes tiesas likumā noteiktās tiesas spriešanas procedūras var ievilkties pēc 2021.gada pašvaldību vēlēšanām, kad de facto un de jure darbu jau būs sākušas jaunievēlētās pašvaldību domes, sarežģījot šajās lietās patiesi taisnīgu lēmumu pieņemšanu.

Situāciju varētu atrisināt ātrāk un bez Satversmes tiesas sprieduma, ja ievērojot labas likumdošanas principa prasību, Saeima izmantotu tiesības labot "savas pieļautās kļūdas" un veiktu grozījumus, "lai novērstu administratīvi teritoriālās reformas laikā pieļauto netaisnību, nepamatoti un prettiesiski reformējot Limbažu novada pašvaldību", teikts pašvaldības vēstulē Saeimas deputātiem.

Pašvaldības ieskatā Saeimas lēmums nodalīt Limbažu novada administratīvajai teritorijai Skultes pagastu nav pamatots ar nekādu Satversmes tiesas pieminēto tiesībpolitisko principu izvērtējumu. Tāpat neesot vērtēta subsidiaritātes principa prasību ievērošana, jo netiekot analizētas nedz Limbažu novada pašvaldības iedzīvotāju pakalpojumu pieejamības tradīcijas, nedz tās sagaidāmās izmaiņas, ko radīs Limbažu novada administratīvās teritorijas sadalīšana. 

Vienlaikus ar šādu rīcību tiek pārkāpts sociāli atbildīgas valsts princips, jo ziņojumos netiek vērtēts Limbažu novada pašvaldības iedzīvotāju dzīves līmeņa samazinājums, ko izraisīs pakalpojumu sadārdzinājums, kā arī izpaliek jebkāds Limbažu novada pašvaldības iedzīvotāju sabiedriskā labuma apsvērumu izvērtējums, uzskata pašvaldība.

Limbažu novada dome aicina Saeimu, sekmējot labu likumdošanas procesu, ievērojot Latvijas, kā tiesiskas un demokrātiskas valsts pamatprincipus, labot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā pieļautās kļūdas.

Ņemot to vērā, Limbažu novada dome lūdz veikt grozījumus likumā, tā pielikumā "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības - novada pilsētas un novada pagasti" 23.punktu papildinot ar jaunu apakšpunktu, kurā iekļauts Skultes pagasts un izslēdzot 35.4. apakšpunktu, "lai novērstu administratīvi teritoriālās reformas laikā pieļauto netaisnību, nepamatoti un prettiesiski reformējot Limbažu novada pašvaldību", teikts Saeimas deputātiem adresētajā vēstulē.

Kā vēstīts, Satversmes tiesa 16.jūlijā ierosināja lietu par administratīvi teritoriālās reformas izmaiņu Limbažu novadā atbilstību Satversmes 1.pantam, 101.panta pirmajai daļai un Eiropas vietējo pašvaldību hartas normām.

Apstrīdētā norma paredz, ka Saulkrastu novadā ietilpst Skultes pagasts.

Lieta ierosināta pēc Limbažu novada pašvaldības domes pieteikuma. Saeima 2020.gada 10.jūnijā pieņēma Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu. Tā pielikums noteic administratīvās teritorijas, to administratīvos centrus un teritoriālā iedalījuma vienības. Saskaņā ar šā pielikuma 35.4.apakšpunktu Skultes pagasts ietilpst Saulkrastu novadā. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.