Menu
 

Babītes novada mērs: Lielrīgai jākalpo par iedzīvotāju labklājības veicinātāju

  • Autors:  LETA
Foto - Babītes novada pašvaldība Foto - Babītes novada pašvaldība

Lielrīgai jākalpo par iedzīvotāju labklājības veicinātāju, partijas "Latvijas attīstībai" (LA) rīkotajā diskusijā "Lielrīga: mīts vai mērķis?" teica Babītes novada domes priekšsēdētājs Aivars Osītis (LA).

Kā aģentūru LETA informēja LA komunikācijas konsultante Annemarija Sofija Rukšāne, Osītis uzsvēra, ka iedzīvotāju labklājība jāveicina, risinot jautājumus, kas saistīti ar izglītības kvalitāti un pieejamību, tostarp īpašu uzmanību pievēršot rindām bērnudārzos. Lai uzlabotu Rīgas areālā mītošo cilvēku dzīves kvalitāti, nepieciešams sadarboties ar Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrībām, piemēram, ar SIA "Rīgas Meži", kas ļautu izbūvēt arvien jaunas, videi draudzīgas atpūtas zonas.

Diskusijā tika norādīts, ka liels ieguvums būtu kompetenču centru izveide, kas stimulētu pieredzes apmaiņu speciālistu vidū un ļautu kā "aizņemties", tā pārmantot citu pašvaldību uzkrātās zināšanas. "Mēs esam gatavi iesaistīties un sadarboties. Runāsim un veidosim dialogu, lai Lielrīga kļūtu par realitāti," teica Osītis.

LA Olaines nodaļas pārstāvis, uzņēmējs Aleksandrs Geržatovičs norādīja, ka Lielrīgai jāfunkcionē kā investīciju piesaistes mehānismam Pierīgai, piemēram, sekmējot industriālā sektora attīstību. Vienlaikus viņš uzstāja, ka nedrīkst aizmirst ar vides kvalitāti un ekoloģiju saistītos izaicinājumus, kas varētu rasties pēc investoru ienākšanas novados.

Viņš minēja, ka liels solis uz priekšu būtu visaptverošu, integrētu viedo risinājumu ieviešana Lielrīgas mērogā, piemēram, elektroenerģijas un gaisa kvalitātes monitorēšanā. Tas pašvaldībām ļautu ietaupīt līdzekļus, vienlaikus analizējot datus un uzlabojot kopējo sistēmas veiktspēju, turklāt mazinātu tehnoloģisko sadrumstalotību novadu vidū. "Tuvāko piecu līdz desmit gadu laikā gaidāmas lielas pārmaiņas pilsētplānošanas sektorā. Lielrīgai jābūt gatavai modernām, pozitīvām pārmaiņām," tā Aleksandrs Geržatovičs.

Savukārt Stopiņu novada domes priekšsēdētāja Vita Paulāne (LA) uzteica jau pastāvošo sadarbību starp Rīgu un Stopiņiem, runājot par infrastruktūras attīstību un investīciju piesaisti, kas saistīta ar IKEA lielveikala būvniecību, un pieredzes apmaiņu mācībspēku vidū starp abu pašvaldību skolām un bērnudārziem.

Tiesa, viņa atzīst, ka izmaiņas normatīvo aktu līmenī, mazinot birokrātiskos šķēršļus, būtiski sekmētu sadarbību dažādās jomās. Viņa pauda pārliecību, ka lielākais ieguvējs būs tieši iedzīvotājs. "Bez atvērtības sadarboties nekādi. Un, pats galvenais, mums jāiegulda cilvēkos," teica Paulāne.

Runātāji bija vienisprātis, ka katrai pašvaldībai ir savs jājamzirdziņš; savas stiprās un vājās puses, tādēļ būtiski ņemt vērā lokālo kontekstu un novadnieku vajadzības, īstenojot lielmēroga attīstības projektus, taču atvērtība jaunām idejām, konstruktīvam dialogam un mūsdienīgam skatam uz nākotni ir vienlīdz svarīgi priekšnoteikumi kopīgu mērķu sasniegšanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.