Menu
 

KNAB vērtēs, vai Ikšķiles domes amatpersonas nav pārkāpušas likumu saistībā ar jaunbūves celtniecību novada mēra sievas īpašumā

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atbilstoši savai kompetencei vērtēs, vai Ikšķiles novada domes amatpersonas nav pārkāpušas likumu saistībā ar jaunbūves celtniecību novada domes priekšsēdētāja sievas īpašumā.

KNAB ir pievērsis uzmanību publiski izskanējušajai informācijai un atbilstoši savai kompetencei izvērtēs, vai Ikšķiles novada domes amatpersonas nav pārkāpušas tām likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ierobežojumus un aizliegumus, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" 1.novembrī ziņoja, ka Ikšķiles novadā esošais nekustamais īpašums "Upenāji" pieder Ikšķiles pašvaldības priekšsēdētāja Induļa Trapiņa (LZP) sievai. Raidījums ziņoja, ka īpašumā ir iekārtots dīķis, lielas bedres un zemes, smilts un grants kalni, savukārt dīķa malā ir paliela izmēra ēkas jaunbūve, kura saskaņā ar pieejamiem datiem tiek būvēta bez būvatļaujas. Mērs ar ģimeni dzīvojot turpat blakus.

Savulaik īpašums "Upenāji" piederēja Trapiņam, bet pirms 11 gadiem viņš to uzdāvināja sievai un noslēdza līgumu par mantas šķirtību. Tagad viņam nekas nepieder, liecina lēmums par Trapiņa kā privātpersonas maksātnespējas procesa sākšanu. Maksātnespējas process aizvien ir aktuāls un iemesls tam ir 238 218 eiro liels nodokļu parāds Valsts ieņēmumu dienestam.

Trapiņš raidījumam atzinis, ka būvēt ēku bez būvatļaujas ir pārkāpums. Kādiem nolūkiem ēka tiek būvēta - vai tā būs ģimenes māja vai viesu nams, Trapiņš nav atklājis. Uz jautājumu, kā bija iespējama būvniecība bez būvatļaujas un vai tā nav izmantots viņa stāvoklis pašvaldībā, Trapiņš atbildējis: "Es ņemšu kādu bērza žagaru un centīšos arī no savas puses šo sodu ar manu ģimeni saistītiem cilvēkiem, arī kā teikt, audzināt."

Precizējot, vai tiešām viņš neredzēja, ka aiz loga paceļas tāda būve, Trapiņš atbildējis, ka visus savus resursus ieguldījis, lai vadītu pašvaldību.

Kad par būvatļaujas neesamību sācis interesēties "De facto", Trapiņš norādījis, ka tuvākajās dienās projekts tikšot ievietots būvniecības informācijas sistēmā. Savukārt par būvvaldes darbu atbildīgā izpilddirektore neesot sniegusi precīzu informāciju par atļaujām, norādot, ka tas attiecas uz privātpersonu un ziņas nav atklājamas. 

Minētā jaunbūve neesot vienīgā problēma ar Trapiņa ģimenes īpašuma attīstīšanas likumību. Te pirms diviem gadiem izņemta būvatļauja ierīkot nepilnu pushektāru lielu dīķi, taču realitātē noraktā platība esot daudz lielāka.

Valsts vides dienests patlaban sācis administratīvā pārkāpuma lietu par iespējamiem pārkāpumiem zemes dzīļu izmantošanā. Pastāvot bažas, ka te notikusi derīgo izrakteņu ieguve un realizācija, bet Trapiņš to noliedzis.

Raidījums arī ziņoja, ka Trapiņa dzīvesvietas, kā arī sievas īpašumā esošā objekta vērtību pacels arī jaunais asfalts, kas šovasar uzliets uz pašvaldības ceļa, kas tiem ved garām. Šo ceļu 1,7 kilometru garumā atjaunojis uzņēmums "Īpašumi EG", kas netālu plāno sākt apjomīga karjera izstrādi un pa šo ceļu plāno vairāku gadu garumā izvest iegūtos materiālus.

Trapiņš raidījumam atklājis, ka sākumā ar uzņēmumu bijusi mutiska vienošanās par ceļa asfaltēšanu, pēc tam, šā gada jūnijā, ar pašvaldību noslēgta arī rakstiska vienošanās. Ceļš esot bijis jāatjauno tā sliktās kvalitātes dēļ, jo uzņēmums pa to plānojis izvest iegūto minerālmateriālu.

Domes izpilddirektore informējusi, ka būvvalde sagatavojusi lēmumu par uzņēmējam izvirzāmiem nosacījumiem, tostarp izstrādes ieguves projekta saskaņošanu ar pašvaldību.

Trapiņš apliecinājis, ka šī ceļa asfaltēšana bija pašvaldības uzstādījums uzņēmējam.

Ikšķiles domes sēdē jautājums par ceļa uzlabošanas plāniem nav ticis apspriests, līdz par to sākusi interesēties opozīcija. 

Vairāki Ikšķiles opozīcijas deputāti vērsušies ar iesniegumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), lūdzot pārbaudīt notikušo darījumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.