Menu
 

Turpmāk Siguldas novada blīvi apdzīvotās vietās uguņošana tiks atļauta tikai gadumijā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Stājušies spēkā Siguldas novada pašvaldības domes sēdē apstiprinātie grozījumi Siguldas novada sabiedriskās kārtības noteikumos, kur būtiskas izmaiņas veiktas uguņošanas ierīču un pirotehnisko izstrādājumu izmantošanā. Kā liecina informācija pašvaldības vietnē, turpmāk uguņošana Siguldas novada teritorijas plānojumā noteiktajās pilsētas un ciemu teritorijās atļauta laika posmā no 31. decembra plkst. 23.30 līdz 1. janvāra plkst. 00.30, tādā veidā samazinot plašpatēriņa pirotehnisko izstrādājumu radīto negatīvo ietekmi uz vidi un uzlabojot iedzīvotāju un mājdzīvnieku drošību.

Siguldas novada iedzīvotāju aptaujā, kas norisinājās pašvaldības pakalpojumu portālā, bija iespēja izteikt viedokli par to, vai ir nepieciešams ierobežot profesionāli un neprofesionāli veiktu uguņošanu visa gada garumā, rūpējoties par novadnieku drošību un labsajūtu, vai tikai gadumijā, simboliski aktualizējot videi draudzīgu domāšanu.

Lielākā daļa jeb vairāk nekā 60% aptaujāto norādīja, ka nepieciešams ierobežot visā novada teritorijā gan profesionālo, gan neprofesionālo uguņošanu. Savukārt lielākā daļa no šiem aptaujātajiem norāda, ka uguņošanu vajadzētu atļaut tikai gadumijā, 31. decembrī, saglabājot profesionāli veiktu un kvalitatīvu uguņošanu, ko veic pašvaldība. Tikai nepilni 3% norāda, ka uguņošanu novada teritorijā aizliegt nevajadzētu.

Liela daļa aptaujāto papildus izteikuši viedokli, ka uguņošana būtu aizliedzama, jo tā apdraud drošību, rada lielu troksni, kas izbiedē gan bērnus, gan mājdzīvniekus, kā arī neprofesionāla uguņošana rada draudus gan īpašumam, gan cilvēku veselībai.

Ņemot vērā sabiedrības atšķirīgo nostāju saistībā ar uguņošanu, lēmums par uguņošanas ierīču un pirotehnisko izstrādājumu ierobežošanu pieņemts saskaņā ar normatīvajiem aktiem un ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas saskaņojumu. Vienlaikus pašvaldība atzīst, ka normatīvie akti pašvaldībām aizliedz pieņemt lēmumu par pilnīgu uguņošanas aizliegumu; pašvaldība var uguņošanu tikai ierobežot, norādot laiku, kad pirotehnisko līdzekļu lietošana ir atļauta.

Saskaņā ar Pirotehnisko izstrādājumu aprites likumu par pirotehnisko izstrādājumu izmantošanu neatļautā laikā un vietā Pašvaldības policija ir tiesīga piemērot naudas sodu fiziskajai personai no septiņām līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no septiņām līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām. Saskaņā ar Administratīvās atbildības likumu viena naudas soda vienība ir pieci eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.