Menu
 

Garkalnes milēniuma bērna dāvana pārdota policistam Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Tiem garkalniešiem, kas cītīgi un jau labu laiku seko līdzi notikumiem savā novadā, nav noslēpums, ka pirms teju 19 gadiem ar Garkalnes pagasta padomes lēmumu mazai meitenītei tikai par to vien, ka viņa bija piedzimusi šā gadu tūkstoša pirmajā dienā, tika uzdāvināts paliels apbūves gabals. Nu atklājies, ka bērna ģimenei šī dāvana nemaz tik vajadzīga nebija,  jo jau pirms pieciem gadiem tā pārdota augstai Valsts policijas amatpersonai.

“Rīgas Apriņķa Avīze” veica nelielu pētījumu, lai noskaidrotu, vai tik vērtīgu dāvanu piešķiršana pašvaldībās varētu būt ierasta prakse. Izskatās, ka nē. Vismaz Pierīgā garkalnieši ir vienīgie, kas tā izcēlušies…

Policistu rotācijas laikā uzpeld informācija par pārdoto dāvanu

Plašsaziņas līdzekļos informācija par to, ka Garkalnes tūkstošgades dāvana mainījusi īpašnieku, parādījās saistībā ar Valsts policijas jaunā priekšnieka Armanda Ruka pirms mēneša veiktajām augsta līmeņa amatpersonu rotācijām. Viens no policistiem, kuru aizrotēja uz savā ziņā zemāku amatu, ir Igors Tomaševs, kurš pirms tam bija Rīgas reģiona pārvaldes 3. biroja priekšnieks, bet nu iecelts Rīgas Teikas iecirkņa priekšnieka amatā.

Kad amatu liek mainīt tik augsta ranga amatpersonām, tās nonāk pastiprinātā sabiedrības uzmanībā. Tā arī šajā gadījumā atradās persona, kas norādīja uz to, ka Tomaševs pirms pieciem gadiem par aizdomīgi zemu cenu – 14 000 eiro – iegādājies 2212 kvadrātmetrus lielu zemesgabalu Garkalnē, Gaileņu ielā 27. Tagad atklājies, ka īpašumu viņš nopircis no tobrīd vēl nepilngadīgas meitenes – piecpadsmit gadus vecās Karlīnas Kluces. Savukārt Karlīna šo apbūves gabalu 2002. gadā bija saņēmusi dāvanā no Garkalnes pagasta padomes kā jaunās tūkstošgades pirmais bērns (viņa piedzimusi 2000. gada 1. janvārī pulksten 4.13), kas reģistrēts šajā pašvaldībā.

Interesanti, ka meiteni apdāvināt deputāti attapušies ar ievērojamu aizkavēšanos – viņi par to lēmuši tikai 2002. gadā. Zinātāji teic, ka apbūves gabala vieta esot teju ideāla – pēdējais zemesgabals Gaileņu ielā, kas robežojas ar skaistu priežu silu un tajā pašā laikā ir cieši blakus jau sabūvētām lepnām privātmājām.

Kam ir, tam tiek dots

Par to, ka Karlīna tiešām dzimusi šīs tūkstošgades pirmajā dienā, strīdu nav. Zināmas aizdomas vieš tas, ka par dāvanu tika lemts tikai tad, kad jau sen bija zināms, kurš bērns Garkalnes pagastā reģistrēts pirmais. Varētu iedomāties, ka meitenes vecāki ir valsts amatpersonas, tomēr tā nav. Vairāk publiski pieejamas informācijas ir par viņas tēvu Valtu Kluci, kurš ir uzņēmējs, turklāt vismaz pirms septiņiem gadiem tika pieskaitīts Latvijas miljonāru pulkam. 1964. gadā dzimušajam vīrietim tobrīd piederēja 20 procenti kapitāldaļu SIA “Tirdzniecības nams “Rinar”“, 1 procents kapitāldaļu SIA “Zenga Grupa”, 20 procenti kapitāldaļu SIA “Rinar čuguna lējumi”, 51 procents kapitāldaļu “Domu parks”, 35,78 procenti kapitāldaļu SIA “Līgatnes papīrfabrika”, kā arī vairāki nekustamie īpašumi – dzīvoklis Rīgā, Brīvības gatvē, zeme Rīgā, Biķernieku ielā, zeme un ēka Berģos.

2007.gadā pašvaldības izdevums “Garkalnes Novada Vēstis” publicēja rakstu par savu tūkstošgades pirmo bērnu. Karlīna saviem vecākiem Valtam un Sarmītei ir trešais bērns. Tobrīd ģimene dzīvoja Bukultos. Publikācijā pieminēta arī pašvaldības dāvana: “Jautāti, kas noticis ar zemesgabalu, ko Karlīna saņēmusi dzimšanas dienā, Valts apstiprina: “Jau

tad, kad tika kārtota Zemesgrāmata, pašvaldības darbinieki šo zemesgabalu vēlējās rakstīt uz mūsu vārda, bet mēs gribējām, lai zeme paliek meitai. Lai tad, kad viņa sasniegs pilngadību, pati izdomā, kā ar to rīkoties. Zeme joprojām ir viņas un gaida, kad Karlīna pieaugs.””

Tagad atklājies, ka Karlīnas pilngadību pašvaldības dāvana tomēr nesagaidīja – apbūves gabals ticis pārdots jau tad, kad meitenei bija tikai piecpadsmit gadu. Protams, katrs ar savu īpašumu var rīkoties tā, kā uzskata par vajadzīgu. Nav izslēgts, ka neapbūvētais zemesgabals Garkalnē, kur Kluču ģimene nemaz nedzīvoja, meitenes vecākiem sagādāja tikai izdevumus. Iespējams arī, ka meitenei jau tad bija skaidrs, ko viņa darīs pēc vidējās izglītības iegūšanas, – varbūt par īpašumu saņemtā nauda tika ieguldīta Karlīnas izglītībā.

Kā var noprast no sociālajos tīklos atrodamās informācijas, šobrīd Garkalnes pirmais jaunās tūkstošgades bērns uzturas Dānijā. Atliek cerēt, ka pēc augstākās izglītības iegūšanas meitene atgriezīsies Latvijā uz palikšanu…

Jautājums par dāvanas patieso vērtību paliek neatbildēts

Ja tiek veikts darījums ar īpašumu, kas pieder nepilngadīgai personai, tas nevar notikt bez bāriņtiesas uzraudzības. 2015. gadā, kad Kluču ģimene pārdeva Karlīnai piederošo zemesgabalu, Garkalnes novada pašvaldības bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieka amatā bija Ilze Vētra, ar kuru “Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās telefoniski, lai uzdotu tikai divus vienkāršus jautājumus, proti, vai bāriņtiesa darījuma laikā veica visu likumā noteikto, lai tiktu ievērotas nepilngadīgās personas intereses un vai nepilngadīgajai Karlīnai Klucei piederošais zemesgabals tiešām tika pārdots par 14 000 eiro.

Bāriņtiesas priekšsēdētāja vietniece bija ļoti konfidenciāla, jo noteikti vēlējās šos jautājumus no žurnālista saņemt iesnieguma formā, ko tad attiecīgi arī izskatītu, turklāt bez garantijas, ka uz tiem tiktu atbildēts pēc būtības. Vienīgais, ko no I. Vētras izdevās dzirdēt telefoniski, bija apgalvojums, ka Garkalnes novada pašvaldības bāriņtiesa vienmēr un visos gadījumos rīkojas tikai un vienīgi saskaņā ar likumu. Nekādus komentārus par to, vai zemesgabals Gaileņu ielā 27 tiešām bija tik lēts un vai par tādu cenu tas tika pārdots, no bāriņtiesas darbinieces iegūt neizdevās.

“Rīgas Apriņķa Avīze” par zemesgabala vērtību konsultējās ar nekustamo īpašumu eksperti Kristīni Dakuli, kura norādīja, ka katra nekustamā īpašuma vērtību var noteikt vairāku apstākļu kopums – tā atrašanās vieta, komunikācijas, satiksme, apkārtējais skats, kaimiņi utt. K. Dakule atzina, ka tieši Garkalnē viņai darījumu ar nekustamajiem īpašumiem neesot bijis, bet, piemēram, Ogrē vai Salaspilī tāds apbūves gabals varētu maksāt pat kādas divas reizes vairāk. Apskatot sludinājumus, katrs pats var pārliecināties, cik atšķirīgas ir zemes cenas viena Garkalnes novada teritorijā.

Jāpiebilst, ka sludinājumos pieminēta arī zaļā vārna, kas ligzdojot Garkalnes silos. Izrādās, ka aizsargājamais putns ar savu klātbūtni pazemina īpašumu vērtību, jo ir vietas, kur tā dēļ apbūve šobrīd ir aizliegta.

Zaļo vārnu telefonsarunā ar “Rīgas Apriņķa Avīzi” pieminēja arī Garkalnes novada pašvaldības domes deputāts Pēteris Salenieks. Viņš ir vienīgais no pašreizējiem domes deputātiem, kas tajā pašā amatā bija arī 2002. gadā, kad tika apdāvināts pirmais jaunās tūkstošgades bērns. Vēl vairāk – Salenieka kungs deputāta pienākumus pašvaldībā bez pārtraukuma pilda jau vairāk nekā 36 gadus – kopš 1984. gada. Diemžēl, bet viņš neatceras, kurš no viņa kolēģiem 2002. gadā ierosināja uzdāvināt apbūves gabalu tobrīd jau divus gadus vecajai Karlīnai Klucei.

Patiesību sakot, viņš pat lāgā neatcerējās tādu gadījumu. Jautāts par uzdāvinātās zemes vērtību, deputāts neizslēdza iespēju, ka zemesgabals Gaileņu ielā varētu nemaksāt vairāk par 14 000 eiro, sevišķi, ja tā ir teritorija, kur kādreiz saimniekoja padomju armija ar visām no tā izrietošajām sekām betona kluču veidolā… Runājot par tiem laikiem Garkalnes pagastā, Salenieks atklāja, ka tādu zemesgabalu pašvaldībai bijis ļoti daudz, tāpēc tie dalīti samērā brīvi – gan skolotājiem, gan pašvaldības darbiniekiem, tāpēc neesot nekāda brīnuma, ka viens ticis arī jaunās tūkstošgades pirmajam jaundzimušajam…

Citur Pierīgā dāvina tikai krūzītes, monētas vai dvieļus

“Rīgas Apriņķa Avīze” veica nelielu aptauju, lai uzzinātu, vai tik vērtīgas dāvanas pēdējo divdesmit gadu laikā varētu būt pasniegtas vēl kādam jaundzimušajam. No deviņpadsmit Pierīgas pašvaldībām atbildēja lielākā daļa – piecpadsmit. Ne Baldones, ne Stopiņu, ne Mārupes, Ķekavas, Salaspils, Sējas, Carnikavas, Saulkrastu, Krimuldas, Ādažu, ne Olaines novadā neviens konkrēts bērns tā neesot izcelts. Šo pašvaldību attieksmi labi noformulēja olainieši: “Mums visi jaundzimušie ir īpaši, un visi tiek sirsnīgi sveikti īpaši viņiem veltītajos svinīgajos pasākumos.”

Atbildēja arī Garkalnes novada pašvaldība, kas kā vienīgo precedentu pieminēja to pašu 2002. gadā pasniegto dāvanu – nekustamo īpašumu: “2000. gada pirmā jaundzimušā ģimenei tika piešķirts zemesgabals dzīvojamās mājas būvniecībai.”

Vēl savā ziņā īpašas dāvaniņas tikušas pasniegtas trijās Pierīgas pašvaldībās, bet uzreiz jāsaka, ka ne tuvu tik iespaidīgas kā Garkalnē.

Ikšķiles novada pašvaldība savulaik ar piemiņas dāvanu esot izcēlusi savu desmit tūkstošo iedzīvotāju, bet citu reizi īpaši sveikusi gada laikā novadā reģistrēto simto jaundzimušo, jo iepriekš nekad tik daudz neesot bijis. Kas konkrēti uzdāvināts abiem bērniem, šobrīd neviens gan vairs neatceroties.

Siguldas novada pašvaldība vienmēr sveicot to ģimeni, kurai bērniņš piedzimis tūkstošajās dzemdībās Siguldas slimnīcā konkrētā gada laikā. Parasti šī godināšana notiekot decembrī, bet šogad tūkstošajās dzemdībās dzimušais mazulis esot sumināts jau 1. novembrī, kas norāda uz teicamiem dzimstības rādītājiem Siguldas slimnīcas Dzemdību nodaļā. Šādos gadījumos ģimenei tiek pasniegta Latvijas Bankas sudraba monēta “Sigulda”, kā arī pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics laimīgos vecākus un viņu bērniņu sveic personīgi, pasniedzot arī dažādas dāvaniņas ar zīmolu “Sigulda aizrauj”.

Tāda pati tradīcija esot arī Jūrmalā, kur pašvaldība ar ziediem un dāvanu sveic kārtējā gadā Jūrmalas slimnīcā dzimušo tūkstošo bērniņu. Dāvana esot simboliska – piemēram, ticis dāvināts pelddvielis ar Jūrmalas pilsētas logo, krūzītes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.