Menu
 

Satversmes tiesā ierosināta lieta par Babītes novada pievienošanu Mārupes novadam Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - VARAM Ilustrācija - VARAM

Satversmes tiesas 1. kolēģija 22. decembrī pēc Babītes novada domes pieteikuma ierosinājusi lietu saistībā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kurā paredzēta novada pievienošana Mārupes novadam, informēja Satversmes tiesas pārstāve Zanda Meinarte.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma “Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības” 27.1. un 27.3.  apakšpunkts paredz, ka Mārupes novadā ietilpst citstarp Babītes pagasts un Salas pagasts.

Babītes novada domes ieskatā, pieņemot apstrīdētās normas, Saeima esot pārkāpusi demokrātiskas valsts principu, pašvaldības principu un labas likumdošanas principu, kā arī nav veikusi pienācīgas konsultācijas ar iedzīvotājiem un nav ņēmusi vērā domes sniegto informāciju. Līdz ar to dome uzskata, ka apstrīdētās normas neatbilst Satversmes 1.  un 101. pantam, kā arī Hartas 4. panta sestajai daļai un 5. pantam.

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Saeimu līdz 2021. gada 22. februārim iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2021. gada 22. maijs. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Jau iepriekš Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu apstrīdējis pusotrs desmits pašvaldību, tostarp Carnikavas, Ikšķiles, Inčukalna un Limbažu novada domes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.