Menu
 

Reģionālā pašvaldības policija operatīvas rīcības nodrošināšanai aicina zvanīt, nevis publiskot sociālajos tīklos

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Arvien biežāk informācija par iespējamiem pārkāpumiem tiek publiskota sociālajos tīklos, taču operatīvai rīcībai policijai informācija par to jāsaņem telefoniski, uzsver Reģionālā pašvaldības policija (RPP), kas par sabiedrisko kārtību un drošību rūpējas vairākos Pierīgas novados.

Atsaucoties uz RPP priekšnieka Māra Bomiņa teikto, Ķekavas novada pašvaldība informē, ka, pateicoties iedzīvotāju aktivitātei, pašvaldības policijā ir pieaudzis saņemto iesniegumu skaits. Taču pašlaik pašvaldības policija novēro tendenci, ka par iespējamiem pārkāpumiem un citiem jautājumiem, kur nepieciešama operatīva pašvaldības policijas rīcība, lai notvertu pārkāpēju vai novērstu iespējamo noziegumu, iedzīvotāji ziņo, izmantojot "Facebook".

Policijā uzsver, ka šādos gadījumos ir nepieciešams saņemt informāciju ļoti ātri, lai varētu nekavējoties doties uz izsaukuma vietu. Visoperatīvāk šo informāciju pašvaldības policija var iegūt, ja cilvēks zvana uz operatīvo diennakts tālruni, nevis raksta policijas "Facebook" kontā vai iedzīvotāju iekšējās grupās sociālajos tīklos.

RPP skaidroja, ka tā regulāri seko līdzi iesūtītajai iedzīvotāju informācijai gan savā e-pastā "Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.", gan savā "Facebook" lapā, taču šiem informācijas kanāliem pašvaldības policijas uzmanība netiek veltīta katru minūti. Tāpēc Bomiņš, sakot paldies iedzīvotājiem par aktivitāti, tomēr vērš uzmanību un aicina iedzīvotājus operatīvos gadījumos zvanīt uz dežūrdaļas tālruni 67 937 102, kas strādā katru dienu 24 stundas diennaktī un zvanītājs var saglabāt savu konfidencialitāti.

Pārējos gadījumos, kas neprasa tūlītēju rīcību, piemēram, kā par nesakārtotu teritoriju, nenopļautu zāli, var arī turpmāk rakstīt gan uz e-pastu, gan "Facebook" lapā, gan arī zvanīt uz dežūrdaļu.

RPP arī aicina iedzīvotājus svētku brīvdienās parūpēties par sava mājokļa drošību. Policijas novērojumi liecina, ka zādzību skaits no mājokļiem palielinās rudens un ziemas mēnešos, kad iestājies tumšais laiks un arī gada nogales svētku laikā, kad iedzīvotāji mājokli atstāj nepieskatītu vai vienkārši kļūst neuzmanīgāki.

Bomiņš atzīst, ka daļa no zādzībām notiek tieši pašu īpašnieku vieglprātīgās attieksmes dēļ - neaizslēgtas dzīvokļu durvis, neaizvērti logi, balkoni, pārāk neizturīgas un vienkāršas dzīvokļa durvju slēdzenes.

Lai pasargātu savu mājokli un pēc iespējas mazāk raisītu zagļu interesi, policija aicina ievērot drošības pasākumus. Pirms došanās prom no mājokļa vienmēr nepieciešams aizvērt visus logus, neatstājot tos arī vēdināšanas režīmā. Uz balkona nevajadzētu glabāt vērtīgas mantas, jo tās piesaista garnadžu uzmanību.

Pirms iešanas gulēt vienmēr jāpārliecinās par to, ka mājokļa durvis ir aizslēgtas. Zagļi nereti apstaigā kāpņutelpas, paraustot dzīvokļu durvju rokturus, lai pārbaudītu, kuras durvis ir atstātas vaļā. Arī dienas laikā ir jāuzmanās, vai zaglim nav iespēja brīvi iekļūt mājoklī.

Ja mājās tiek uzglabāta nauda, dārglietas vai vērtīga elektrotehnika, ir vērts iegādāties kvalitatīvu seifu, kas jānostiprina tā, lai zādzības gadījumā to nevarētu aiznest.

Ja mājoklī ir ierīkotas drošības sistēmas - videonovērošana, signalizācija, vienmēr jārūpējas, lai šīs sistēmas atbilstoši strādātu. Dažkārt policija novēro, ka mājokļos, kuros ierīkota videonovērošana un izdarītas zādzības, videonovērošana tehnisku iemeslu dēļ nav darbojusies, līdz ar to tiek apgrūtināta noziegumu atklāšana un izmeklēšana.

Tāpat ir nozīmīgi uzturēt labas attiecības ar kaimiņiem un lūgt viņus uzraudzīt īpašumu. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka apmēram puse zādzību nav notikušas tādēļ, ka tās iztraucējuši kaimiņi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.