Menu
 

Pērn Rīgas reģionā kopumā atgriezušies 260 remigrantu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

2020.gadā uz dzīvi Rīgas plānošanas reģionā atgriezušies 260 remigrantu, tostarp bērnu, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem gada griezumā kopš projekta sākuma. Visvairāk atgriezušās ģimenes, kurās aug mazi bērni pirmsskolas un sākumskolas vecumā, kā arī gados jauni cilvēki, kuri izvēlējušies pandēmijas laikā atgriezties Latvijā. Gada griezumā reģionā visvairāk cilvēku ir pārcēlušies tieši 2020.gada 4.ceturksnī – 90 remigrantu, informē Rīgas plānošanas reģiona pārstāvji.

“Lai arī pandēmijas dēļ pagājušais gads ir bijis vienādi sarežģīts ārvalstīs un Latvijā, remigrantu interese par atgriešanos Latvijā nemazinājās. Tas skaidrojams ar faktu, ka vispārējās nedrošības apstākļos daļa šo cilvēku deva priekšroku Latvijai, kur ir to drošā vide, ģimenes locekļi un draugi. Vienlaikus daļai tieši pandēmija ir bijis kavējošs apstāklis, lai atgrieztos dzimtenē, jo satrauc pandēmijas ietekme uz ekonomiku. Kopumā tika sagatavoti vairāk nekā 660 individuālie piedāvājumi ģimenēm – daļa no tām vēl nav izlēmušas par atgriešanos vai atlikušas savus plānus us šo gadu,” norāda remigrācijas koordinatore Rīgas plānošanas reģionā Daina Šulca.

Lielākā daļa – 66% – remigrantu interesējas par atgriešanos Rīgā, saistot to ar lielākām darba atrašanas iespējām un mājokļa pieejamību. Pieredze rāda, ka visaktuālākie jautājumi saistīti ar darba un mājokļa atrašanu un bērnu iekārtošanu pirmsskolas iestādēs un skolās. Svarīgs ir arī psiholoģiskais remigrācijas koordinatora atbalsts un latviešu valodas apguves jautājums, jo pēc daudzu gadu prombūtnes ir izveidojusies neziņa un nedrošība par pirmajiem soļiem un iedzīvošanos, skaidro Rīgas plānošanas reģiona pārstāvji.

Remigranti atgriežas arī citās Rīgas plānošanas reģiona pašvaldībās – pērn visvairāk atgriezušies Jūrmalā, Siguldā, Ogrē, Tukumā, Salacgrīvā, Engurē, Kandavā, Mārupē, Ropažos, Ādažos u.c. 2020.gadā remigranti visvairāk atgriezušies no Lielbritānijas, Vācijas, Skandināvijas, Baltkrievijas, Krievijas, Austrijas, Šveices, Dominikānas Republikas, Francijas, ASV, Kanādas, Jaunzēlandes un citām valstīm.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 2018.gadā uzsāka pilotprojektu “Reģionālais remigrācijas koordinators”, ko īsteno pieci reģionālie koordinatori Rīgas, Kurzemes, Latgales, Zemgales un Vidzemes plānošanas reģionā. Rīgas plānošanas reģions ir viens no šīs funkcijas īstenotājiem, vēsta reģiona pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.