Menu
 

Pašvaldības lūdz valdību meklēt risinājumu, lai tās nodrošinātu ar informāciju par Covid-19 saslimušajiem

  • Autors:  LETA
Ādažu mērs Māris Sprindžuks. Foto - Laima Jātniece Ādažu mērs Māris Sprindžuks. Foto - Laima Jātniece

Pašvaldības lūdz valdību meklēt risinājumu, lai tās nodrošinātu ar informāciju par Covid-19 saslimušajiem, šodien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē pauda vairāku pašvaldību vadītāji.

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) skaidroja, ka pašvaldībām joprojām nav pilnvērtīgas informācijas par Covid-19 slimniekiem pašvaldībā. Viņiem esot informācija tikai par pašvaldības iestādēs saslimušajiem, taču par kopējo saslimušo skaitu uzzina tikai no interneta vietnē publicētās kartes. "Tas liedz mums operatīvi rīkoties, lai ierobežotu infekcijas izplatību savā pašvaldībā," sacīja Krauklis.

Ādažu mērs Māris Sprindžuks (LRA) rosināja ļaut vienam pašvaldības policijas darbiniekam saņemt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datus par novada teritorijā saslimušajiem cilvēkiem, anonimizēt tos, lai pašvaldības darbinieki varētu gan sniegt palīdzību saslimušajiem cilvēkiem, gan arī uzraudzīt vai saslimušie cilvēki un kontaktpersonas ievēro noteiktos ierobežojumus.

"Patlaban ir tā, ka pašvaldības policija aizbrauc uz izsaukumu, nezinot, ka mājoklī ir Covid-19 pozitīvi cilvēki, kā rezultātā arī policijas darbinieki var inficēties," sacīja Spridžuks. 

Līdzīgu piemēru minēja arī Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda (LZS), kur Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi, sniedzot pirmo palīdzību satiksmes negadījumā cietušam cilvēkam, kurš bija ne tikai piedzēries, bet arī Covid-19 pozitīvs, kā rezultātā saslima NMPD mediķi. 

Gan Bārda, gan LPS vecākais padomnieks Māris Pūķis aicināja valdību izvērtēt to, vai pandēmijas apstākļos svarīgāka ir personas datu aizsardzība vai tomēr cilvēka dzīvība.

Arī Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis (LRA) sacīja, ka operatīvas informācijas pieejamība par Covid-19 saslimušajiem pašvaldībai dotu iespēju daudz straujāk reaģēt, lai ierobežotu saslimšanas intensitāti.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pauda apņēmību tuvākajā laikā rast risinājumu šim jautājumam. Premjers atzina, ka SPKC darbinieki ir ļoti noslogoti, tādēļ informācijas aprite notiek lēnāk nekā vajadzētu. Lai risinātu šo jautājumu, valdība lems par profesionāla zvanu centra pakalpojumu iegādi.

Arī Pavļuts atzina, ka šai problēmai ir jārod risinājums, jo tā būs aktuāla vēl ilgu laiku, turklāt pastāv risks, ka valstī iebrauks cilvēki, kuri būs slimi ar Covid-19 jauno paveidu, kas ir daudz lipīgāks un izplatās straujāk. 

"Mums jau ir atsevišķs piemērs, kā Covid-19 pozitīvs cilvēks, kas ieradies no ārzemēm klaji ignorē valstī noteiktos ierobežojumus un sagādā papildu slodzi operatīvajiem dienestiem," atzina Pavļuts.

LETA jau vēstījusi, ka pašvaldību vadītāji ir aicinājuši valstī atbildīgos dienestus rast iespēju nodrošināt tās ar informāciju par to teritorijās Covid-19 saslimušajiem iedzīvotājiem, lai varētu kontrolēt un samazināt saslimušo ar Covid-19 skaitu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.