Menu
 

Jūrmala palielina ienākumu slieksni maznodrošinātas personas statusa saņemšanai (papildināta)

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jūrmalas pašvaldība domes sēdē ceturtdien apstiprināja saistošos noteikumus, kas paredz augstāko valsts noteikto mājsaimniecības ienākumu slieksni maznodrošinātas personas statusa saņemšanai.

Kā informēja pašvaldībā, maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Jūrmalas pilsētā pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā noteikts 436 eiro (iepriekš – 215 eiro), pārējām personām mājsaimniecībā – 305 eiro (iepriekš – 215  eiro), vientuļam pensionāram invalīdam – 436 eiro (iepriekš – 344 eiro).

Paaugstinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, lielāks skaits pilsētas iedzīvotāju ar zemiem ienākumiem varēs saņemt pašvaldības atvieglojumus un sociālos pabalstus, norāda pilsētas domē. Palielināsies to cilvēku loks, kuriem pašvaldība var sniegt atbalstu dzīvokļa pabalsta un veselības aprūpes pabalsta veidā, kā arī pabalstu mācību piederumu iegādei.

Maznodrošinātām ģimenēm Jūrmalas pašvaldība nodrošina arī nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi zemei 90% apmērā un ēkām 50% apmērā par to īpašumu, kurā ir ģimenes (personas) pamata deklarētā dzīvesvieta, par to periodu, kurā nodokļa maksātājs atbilst maznodrošinātās ģimenes (personas) statusam. Maznodrošinātas personas var pretendēt arī uz pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā, ja ir vēl papildus cits ar sociālo situāciju saistīts nosacījums – invaliditāte, persona ir sasniegusi pensijas vecumu.

Maznodrošinātā statuss 2020. gadā Jūrmalā bija 440 personām, paaugstinot mājsaimniecības ienākumu slieksni, tam varētu atbilst 530 personas. Aprēķināts, ka, paaugstinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, sociālajiem pabalstiem Jūrmalas pilsētas pašvaldības 2021. gada budžetā papildus būs nepieciešami 69 600 eiro.

Pašvaldībā uzsver, ka ienākumu līmenis nav vienīgais kritērijs maznodrošinātas personas statusa piešķiršanai. Saistoši ir visi kritēriji materiālajiem resursiem, kas ir spēkā trūcīgas personas statusa iegūšanai, – tostarp uzkrājumi, kas ir lielāki par valsts noteikto trūcīgas personas ienākumu slieksni, vairāki nekustamie īpašumi un citi kritēriji.

Ceturtdien Jūrmalas dome arī apstiprināja saistošos noteikumus, kas paredz jaunu atbalsta veidu: cilvēkiem ar redzes invaliditāti, arī bērniem, pašvaldība nodrošinās finansiālu atbalstu mājokļa pielāgošanai līdz 1500 eiro. Cilvēkiem, kuri pārvietojas riteņkrēslā, atbalsts vides pielāgošanai palielināts līdz 5000 eiro (iepriekš – 2846 eiro).

(papildināta ar pēdējo rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.