Menu
 

Lielākais bērna piedzimšanas pabalsts ir Jūrmalā, mazākais – Ādažos, Carnikavā un Ropažos Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Nepielūdzamā statistika vēsta, ka 2020. gadā Latvija piedzīvojusi katastrofālu dzimstības kritumu – mūsu valstī pasaulē nākuši tikai 17,5 tūkstoši bērnu, kas ir par 6,9 procentiem jeb par 1,3 tūkstošiem bērnu mazāk nekā 2019. gadā. Skaidrs, ka, lai labotu situāciju, ģimenēm reproduktīvajā vecumā steidzami nepieciešams papildu atbalsts no valsts puses.

“Rīgas Apriņķa Avīze” pētīja, kā Pierīgas novadu pašvaldības rūpējas par savām ģimenēm ar pabalstiem, kā arī lēsa, vai šo pabalstu apmērs varētu mainīties pēc administratīvi teritoriālās reformas, kas noslēgsies jau šā gada vidū.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis, sveicot visus savas pilsētas iedzīvotājus Jaunajā gadā, uzsvēris, ka tieši šajā pašvaldībā ir Latvijā lielākais atbalsts jaunajiem vecākiem. Jūrmalas pilsētas pašvaldības informatīvā izdevuma “Jūrmalas Avīze” janvāra numurā lasāma G. Trukšņa sleja, kurā viņš paudis to pašu, precizējot, ka arī šogad jūrmalnieku ģimenes varēs saņemt 500 eiro jaundzimušā aprūpei.

Vai tiešām Jūrmalā ir vislielākais bērna piedzimšanas pabalsts visā Latvijā? Jāatzīst, ka tā tiešām ir, lai gan vienā pozīcijā jūrmalnieki tomēr nedaudz zaudē… varakļāniešiem. Bet – par visu pēc kārtas un alfabēta secībā.

Pabalstu piešķir visas Pierīgas novadu pašvaldības, katrā savi nosacījumi un summas

Ādažu novads. Reģistrējot jaundzimušo ādažnieku, jaunie vecāki saņem arī vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu. Ja abu vecāku deklarētā dzīvesvieta ir Ādažu novada administratīvajā teritorijā, pabalsta summa ir 150 eiro, ja Ādažos deklarējies tikai viens no vecākiem – 100 eiro.

Babītes novads. Novada pašvaldība bērna piedzimšanas gadījumā piešķir pabalstu 215 eiro apmērā, ja abi vecāki ir deklarēti tās administratīvajā teritorijā, bet, ja, babītietis ir tikai viens no jaunajiem vecākiem, pabalsta summa ir manāmi mazāka – 145 eiro.

Baldones novads. Baldonieši ir ļoti progresīvi tajā ziņā, ka jaundzimušā pabalsta apmēru piesaistījuši valstī noteiktajai minimālajai algai, nosakot, ka tam jābūt 50 procentu apmērā no tās. Vēl pirms mēneša Baldones novadā bērna piedzimšanas pabalsts bija 215 eiro, bet šogad, kad minimālā alga pacelta līdz 500 eiro, arī tas ir palielinājies, sasniedzot 250 eiro. Jāpiebilst, ka Baldonē īpaši atbalsta ģimenes, kurās ir vairāk par vienu bērnu, jo par katru nākamo, reģistrējot viņa piedzimšanu, tiek piemaksāti 35 eiro.

Carnikavas novads. Carnikavas novada pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja informēja, ka deklarētajiem jaundzimušā vecākiem (vismaz vienam no vecākiem jābūt deklarētam novadā), pamatojoties uz viņu iesniegumu, tiek izmaksāts 150 eiro naudas pabalsts. Ja piedzimst vairāk par vienu bērnu, pabalsts ir divkārt lielāks – 300 eiro.

Garkalnes novads. Pabalstu 300 eiro apmērā izmaksā vienam no vecākiem, ja bērna abu vecāku dzīvesvieta deklarēta novadā ne mazāk kā vienu gadu pirms bērna piedzimšanas, kā arī bērna dzīvesvieta kopš dzimšanas reģistrācijas brīža deklarēta tieši Garkalnes novada teritorijā. Ja šīs pašvaldības administratīvajā teritorijā savu dzīvesvietu deklarējis tikai viens no jaunajiem vecākiem, jaundzimušā pabalsts ir uz pusi mazāks – 150 eiro.

Ikšķiles novads. Arī ikšķilieši, kuru ģimenēs ir pieaugums, šobrīd var pretendēt uz jaundzimušā pabalstu. Ja Ikšķiles novadā deklarēts viens no bērna vecākiem, pabalsta apmērs būs 150 eiro, ja abi – 250 eiro. Ikšķiles novadā paredzēti arī gadījumi, kad dzemdībās piedzimst vairāk par vienu bērnu, – tādā gadījumā atbalsta apmērs būs 300 eiro.

Inčukalna novads. Bērna piedzimšanas pabalsts, ja viens no vecākiem ir deklarējies Inčukalna novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, ir 150 eiro, savukārt, ja dzīvesvietu Inčukalna novadā deklarējuši abi vecāki, bērna piedzimšanas pabalsts ir 300 eiro.

Jūrmalas pilsēta. Ja abu vai vismaz viena no vecākiem dzīvesvieta deklarēta šajā pilsētā, pašvaldība nodrošina 500 eiro jaundzimušā pabalstu. Tik liels atbalsts kūrortpilsētā gan nav pārāk sen – tikai nepilnus divus gadus, bet pirms tam tas bija 285 eiro.

Krimuldas novads. Lai sniegtu materiālu atbalstu jaundzimušā vajadzību nodrošināšanai, Krimuldas novada pašvaldība piešķir vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu 350 eiro apmērā par katru bērnu, kura pirmā deklarētā dzīvesvieta ir novada administratīvajā teritorijā. Tiesības saņemt pabalstu ir vienam no jaundzimušā bērna vecākiem, ar nosacījumu, ka abu vecāku deklarētā dzīvesvieta pēdējos sešus mēnešus pirms bērna dzimšanas bija Krimuldas novads.

Ja tikai vienam no jaundzimušā bērna vecākiem deklarētā dzīvesvieta pēdējos sešus mēnešus pirms konkrētā bērna dzimšanas brīža ir bijusi Krimuldas novadā, pabalstu piešķir 50 procentu apmērā jeb 175 eiro par katru jaundzimušo. Ja vienam no jaundzimušā vecākiem deklarētā dzīvesvieta pēdējos sešus mēnešus pirms bērna piedzimšanas brīža bija Krimuldas novadā, bet otram Krimuldas novadā dzīvesvieta deklarēta mazāk nekā sešus mēnešus, tad pabalsts tiek izmaksāts 75 procentu apmērā jeb 262,50 eiro. Ja jaundzimušajam reģistrēts tikai viens no vecākiem un viņa deklarētā dzīvesvieta pēdējos sešus mēnešus pirms bērna dzimšanas brīža bijusi Krimuldas novadā, pabalstu piešķir pilnā apmērā – 350 eiro.

Ķekavas novads. Ķekavieši piedzimšanas pabalstu pieprasa Sociālajam dienestam, un to ir iespēja saņemt, ja vienam no vecākiem deklarētā dzīvesvieta ne mazāk kā sešus mēnešus ir bijusi Ķekavas novadā un arī bērna pirmreizējā deklarētā adrese ir Ķekavas novadā. Tas ir vienreizējs pabalsts, un tā apmērs ir 250 eiro.

Mālpils novads. Tiesības saņemt pabalstu par katru jaundzimušo ir vienam no bērna vecākiem, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir Mālpils novadā un Mālpils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā pamata dzīvesvietu deklarējuši abi vecāki, no kuriem viens vismaz deviņus mēnešus pirms bērna piedzimšanas. Pabalsts ir vienreizējs, un tā apmērs ir 284,57 eiro par vienu bērnu, 711,44 eiro par dvīnīšiem, 1422,87 eiro par trīnīšiem. Ja pašvaldības administratīvajā teritorijā savu pamata dzīvesvietu vismaz deviņus mēnešus pirms bērna piedzimšanas deklarējis tikai viens no vecākiem, pabalsta apmērs ir divas reizes mazāks.

Mārupes novads. Pašvaldība piešķir vienreizēju materiālu pabalstu jaundzimušā aprūpei par katru piedzimušo bērnu, kura pirmā deklarētā dzīvesvieta ir Mārupes novadā. Pabalsts tiek piešķirts, neizvērtējot ģimenes materiālo stāvokli, un tā apmērs ir 400 eiro, ja abu vecāku deklarētā dzīvesvieta bērna piedzimšanas brīdī ir Mārupes novadā ne mazāk kā gadu. Ja Mārupes novadā dzīvesvieta deklarēta tikai vienam no bērna vecākiem, pabalsts ir uz pusi mazāks – 200 eiro.

Olaines novads. Par katru jaundzimušo, kura vecākiem bērna piedzimšanas pabalsts nav izmaksāts citā pašvaldībā un kura pirmā pamata dzīvesvieta ir deklarēta Olaines novadā, pašvaldība izmaksā 400 eiro. Tiesa, tas ir tikai gadījumā, ja abi vecāki pirms bērna piedzimšanas deklarēti Olaines novadā. Ja pašvaldības administratīvajā teritorijā bijis deklarēts tikai viens no jaundzimušā vecākiem, pabalsts ir 300 eiro.

Ropažu novads. Šī pašvaldība nešķiro, vai tās administratīvajā teritorijā pirms bērna piedzimšanas bija deklarēts viens vai abi vecāki – jebkurā gadījumā vienreizējais materiālais pabalsts jaundzimušajam būs 150 eiro. Ja vienās dzemdībās pasaulē nācis vairāk par vienu mazuli, pabalsts būs divas reizes lielāks – 300 eiro.

Salaspils novads. Šajā pašvaldībā, tieši tāpat kā Baldones novadā, jaundzimušā pabalsta apmērs piesaistīts valstī noteiktajai minimālajai algai un ir 50 procenti no tās. Tātad kopš šā gada sākuma tie ir 250 eiro par katru bērnu.

Saulkrastu novads. Sociālais dienests piešķir vienreizēju materiālu palīdzību saistībā ar bērna piedzimšanu, ja viens no vecākiem deklarēts novadā ne mazāk kā gadu pirms bērna reģistrācijas Saulkrastu novada Dzimtsarakstu nodaļā un jaundzimušā dzīvesvieta ir deklarēta šajā pašā novadā. Materiālās palīdzības apmērs ir 145 eiro. Ja ne mazāk kā gadu novadā deklarēti abi vecāki, pabalsta apmērs ir 290 eiro.

Sējas novads. Ja bērns un abi vecāki deklarēti Sējas novadā, jaundzimušā ģimenei tiek piešķirts naudas pabalsts 300 eiro apmērā. Ja deklarēts tikai viens no vecākiem (un, protams, arī jaundzimušais), pabalsts ir 150 eiro.

Siguldas novads. Patlaban Siguldas novada pašvaldība tām ģimenēm, kas deklarētas novadā vismaz gadu pirms bērna piedzimšanas un kurās arī bērns pēc dzimšanas deklarēts Siguldas novadā, izmaksā piedzimšanas pabalstu 320 eiro apmērā. Ja Siguldas novadā deklarēts tikai viens no vecākiem, pabalsta apmērs ir uz pusi mazāks – 160 eiro.

Stopiņu novads. Šajā novadā nav nozīmes, vai savu dzīvesvietu tur deklarējuši abi jaundzimušā vecāki vai tikai viens – pabalsts būs 285 eiro. Ja pasaulē nāks dvīnīši, arī pabalsts būs divtik liels – 570 eiro. Trīnīšu piedzimšanas gadījumā jautājums par papildu pabalsta piešķiršanu tiek izskatīts domes sēdē.

Nobeigums sekos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.