Menu
 

Ādažu novadā no aprīļa ieviesīs divus jaunus pabalstu veidus

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ādažu novadā no 1.aprīļa tiks ieviesti divi jauni pabalstu veidi, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

No aprīļa tiks ieviests pabalsts sociālās funkcionēšanas un neatkarīgas dzīves nodrošināšanai līdz 500 eiro gadā, kuru piešķirs, veicot personas sociālās situācijas izvērtējumu un pamatojoties uz personas individuālo rehabilitācijas plānu.

Ieviests arī vienreizējs materiāls pabalsts personai bez deklarētās dzīvesvietas, kuru piešķir līdz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktajam garantētā minimālā ienākumu sliekšņa apmēram, izvērtējot ienākumus.

2021.gadā pašvaldība palielinājusi atbalstu apbedīšanas izdevumu segšanai līdz 500 eiro, ja apbedīšanas pabalsts netiek saņemts no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA). Ja saņemtais apbedīšanas pabalsts no VSAA ir mazāks par 500 eiro, tiek segta starpība līdz 500 eiro, bet ne mazāk kā 100 eiro.

Tāpat paaugstināts pabalsts bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas. Patstāvīgas dzīves uzsākšanai pabalsts noteikts līdz 218 eiro, personām ar invaliditāti kopš bērnības - 327 eiro. 

Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei tiek noteikts 820,05 eiro apmērā. Pabalsts ikmēneša izdevumiem bārenim - sekmīgam mācību iestādes audzēknim - tiek noteikts 109 eiro un personām ar invaliditāti kopš bērnības - 163 eiro.

Pamatojoties uz individuāli izstrādātu sociālās rehabilitācijas plānu vai korekcijas programmu, būs iespēja saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu jauniešiem ar uzvedības problēmām, zemu motivāciju uzlabot savu dzīves kvalitāti, jauniešiem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās un personām un ģimenēm, kurām nav pietiekamu prasmju un iemaņu bērnu audzināšanā un aprūpē.

Novads nolēmis, ka logopēda un Montesori pedagoga, reitterapijas, smilšu terapijas, kanisterapijas, hidroterapijas ergoterapijas, fizioterapijas pakalpojumus un medicīnisko palīgierīču iegādes izdevumus, ņemot vērā bērnu individuālās vajadzības, piešķirs bērniem ar pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu par pakalpojuma nepieciešamību. Šo pabalstu piešķirs, ja tas netiek nodrošināts pašvaldības izglītības iestādē vai specializētā mācību iestādē un bērniem - invalīdiem ar ārsta ieteikumu. 

Ādažu novada pašvaldība apmaksā minēto speciālistu pakalpojumus un kompensē medicīniskās palīgierīces 50% apmērā, bet ne vairāk kā 107 eiro mēnesī Ādažu novadā deklarētajām personām, neizvērtējot mājsaimniecības ienākumus un materiālo stāvokli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.