Menu
 

Lielupes krasta stiprināšanas projektā Jūrmalā saglabās 75 kokus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Teātra un Kalnciema ielas rajonā uzskatāmi redzams, cik tuvu apbūvei ir ūdeņi, radot krasta nobrukšanas risku. Foto – Jūrmalas pilsētas pašvaldība Teātra un Kalnciema ielas rajonā uzskatāmi redzams, cik tuvu apbūvei ir ūdeņi, radot krasta nobrukšanas risku. Foto – Jūrmalas pilsētas pašvaldība

Februārī uzsākta Lielupes krasta stiprināšana Majoros no Rīgas ielas sākuma līdz Plūdu ielai Dzintaros. Krasta stiprinājums tiek veidots, lai pasargātu plūdu riskiem un krasta erozijai visvairāk pakļautās teritorijas posmā no Majoriem līdz Dzintariem kopumā 1,3 kilometru garumā.

Jūrmalas pilsētas dome ir saņēmusi būvdarbu teritorijas tuvumā esošo māju iedzīvotāju ierosinājumu veikt izmaiņas būvprojektā – paredzēt papildu izejas uz upi un saglabāt vairākus kokus. Pašvaldībā pavēstīja, ka, ņemot vērā iedzīvotāju ierosinājumus, ir izvērtēta iespēja izveidot papildu noejas, kā arī papildu kāpnes pie īpašumiem Rīgas ielā 8 un īpašumu Teātra ielā 56 un 58 robežas. Tāpat iespēju robežās tiks saglabāti koki, kuri nav bojāti vai nevērtīgi, kopskaitā saglabās 75 kokus.

Pieaicinot būvprojekta autoru, būvdarbu izpildītāju, sertificētu arboristu un Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistus, laika posmā no šī gada 26. februāra līdz 5. martam ir veikta būvprojekta teritorijā augošo koku apsekošana un to novērtējums. Kopumā ir apsekoti 172 koki, no tiem zinātniska, kultūrvēsturiska un estētiska nozīme ir noteikta vienam kastanim un vienam vītolam.

Atsevišķu ainavisku koku nozāģēšana tiek paredzēta, lai atjaunotu krastu un izbūvētu hidrotehnisko krasta aizsardzības būvi, kā arī lai atbilstoši prasībām izbūvētu Lejas ielu ar bruģa segumu un ielas apgaismojumu, norāda pašvaldībā. Liela daļa koku ir ar iztrupējušiem stumbriem, daļa no tiem jau vērtējami kā bīstami jeb avārijas koki, ar izteiktiem stumbru bojājumiem pārsvarā ir vītoli. Daudzās vietās koki ir ieauguši un izgāzušies no dažāda veida krasta nostiprinājumiem, ar savām saknēm un stumbriem tos izlaužot.

Izprotot iedzīvotāju vēlmi saglabāt pēc iespējas vairāk koku, ir apzināti 75 labā stāvoklī esoši, ainaviski vērtīgi koki, kas tiks saglabāti. To skaitā ir arī iedzīvotāju iesniegumā minētie koki, piezīmē Jūrmalas pilsētas domē.

Būvprojekta risinājumi primāri paredz esošo, iedzīvotāju patvaļīgi izbūvēto Lielupes krasta nostiprinājumu pārbūvi, vidi degradējošo un piesārņojošo elementu demontāžu un funkcionālo savienojumu izbūvi krasta nostiprināšanai un pasargāšanai no erozijas, krastam piegulošo teritoriju un īpašumu pasargāšanai no paliem un vēju uzplūdu radītiem plūdiem. Papildus būvprojekta risinājumi paredz jaunu vides pieejamības elementu izbūvi peldētgribētāju drošai nokļūšanai Lielupē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.