Menu
 

Izstrādāts koncepts modernas un ilgtspējīgas skolas tapšanai Ķekavas novada Katlakalnā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Skats uz skolas iekšpagalmu. Vizualizācija – Ķekavas novada pašvaldība Skats uz skolas iekšpagalmu. Vizualizācija – Ķekavas novada pašvaldība

Ķekavas novada pašvaldība, analizējot pozitīvos dzimstības un iedzīvotāju pieauguma rādītājus, kā arī ilgtermiņa prognozes par izglītības pakalpojuma pieprasījumu, šobrīd ir izstrādājusi ideju un vizuālos risinājumus jaunas, mūsdienīgas, ilgtspējīgas un energoefektīvas skolas būvniecībai Katlakalnā.

Kā norāda pašvaldībā, šis ir nākamais solis ceļā uz jaunas skolas idejas realizēšanu Ķekavas novada Katlakalna un Rāmavas apkaimē, jo jau 2019. gada nogalē šajā nolūkā pašvaldība iegādājās zemesgabalu  “Ābuli”, kas ir ļoti piemērots izglītības iestādes būvniecībai, raugoties gan no ģeogrāfiskā novietojuma, gan no  citiem zemesgabala raksturojošiem parametriem.

Piemēram, potenciālā skolas atrašanās vieta izvēlēta tuvāko apkaimju krustpunktā. Pateicoties valsts autoceļa V2 un tā atzaru tuvumam un jau esošām sabiedriskā transporta pieturvietām, 4,39 ha lielajam zemes gabalam ir ērta piekļuve, kas ir būtisks faktors jaunas skolas vīzijas īstenošanā. Šo kā potenciālo skolas atrašanās vietu atbalstīja arī  šīs apkaimes iedzīvotāji. 

Sperot nākamos soļus mērķa sasniegšanā, ir izstrādāta vienota skolas un bērnudārza koncepcija un tās vizuālie risinājumi. “Ķekavas novada pašvaldības uzdevumā  to veica Latvijā atzītais arhitekts Ints Pujāts, kuru darbu kontā ir tādi nozīmīgi objekti kā, piemēram, Rīgas Doma baznīcas renovācija, viesnīca ”Hilton” Rīgā, Latvijas Valsts meži” biroja ēkas Rīgā un Dundagā. Abi pēdējie pieminētie objekti ir koka būves, kas ir ieguvušas atzinību un godalgas Latvijas Būvniecības gada balvas konkursā, apliecinot pārdomātu dabas resursu izmantojumu un koksnes kā inovatīva un videi draudzīga būvmateriāla priekšrocības,” atzīmē pašvaldībā.

Atbilstoši izstrādātajai vīzijai, Ķekavas novada pašvaldība iecerējusi uzbūvēt jauna koncepta skolu, kurā varētu mācīties 540 bērni no 1. līdz 9. klasei, kā arī pie skolas ēkas izvietot  bērnudārza telpas vairāk nekā 190 bērniem.  Lai šo projektu varētu pēc iespējas īsākā laikā un veiksmīgāk realizēt atbilstoši  pieejamajiem finanšu līdzekļiem, šo objektu var īstenot atsevišķi trijās kārtās: sākumskola (1.-6. klase) ar mācību klasēm 360 skolēniem, aktu zāli, sporta zāli un ēdamzāli; bērnudārzs un mācību korpuss 7.-9.klasēm – apmēram 180 bērniem. Tāpat šajā zemesgabalā lieliski iekļaujas sporta laukums, kuru varētu izmantot ne tikai skolēni, bet arī tuvākās apkaimes iedzīvotāji, kuri piekopj veselīgu un aktīvu dzīvesveidu.   

Balstoties uz  šo piedāvāto skolas konceptu un vizuālajiem risinājumiem, kā arī gaidāmajiem valdības un atbildīgo ministriju stratēģiskajiem plāniem, Ķekavas novada pašvaldība plāno jau šogad uzsākt projektēšanas darbus,  paralēli tam izskatot  visas finansējuma, tostarp, Eiropas Savienības fondu līdzekļu, piesaistes iespējas  šī projekta būvniecībai. 

Šajā izglītības iestādē plānots izveidot jauna tipa mācību telpas un infrastruktūru,  īpaši domājot par atvērta tipa plānojumu un telpu multifunkcionalitāti.  Atvērtā plānojuma nolūkos paredzēts klasēm stikla sienas, bīdāmas durvis un sienas, maksimāli izmantojot visa ēkas platību mācību vajadzībām. Savukārt atvērta tipa halli starp mācību telpām varētu izmantot dažādām aktivitātēm, bet atvērta tipa halles-gaiteņi veicinātu ēkas vienotību.  

Tāpat akcents tiek likts arī uz telpu multifunkcionalitāti – piemēram, no grupu un individuālas mācīšanās līdz tiešsaistes nodarbībām un video konferencēm. No atsevišķām mācību priekšmetu telpām, kuros nepieciešams speciāls aprīkojums, līdz transformējamām telpām. Mācību klases būtu izvietotas tā, lai, transformējot sienu starp klasēm, izveidotos plaša telpa, kurā vienlaicīgi varētu mācīties pat 60 audzēkņi.

Ēku kompleksam ir paredzētas vairākas ieejas – izveidojot aktīvu pirmo stāvu, kurā ieejas halle - zāle darbojas kā centrālais publisks “laukums”, kas noteikti kļūtu par šīs  izglītības “pilsētiņas” galveno punktu. Savukārt  stiklotais interjers – “iela – būtu kā šī  kompleksa mugurkauls, kas  savienotu dažādas ēkas daļas ar dažādām funkcijām, piemēram, skolas telpas ar bērnudārzu.  

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.