Menu
 

Siguldas novada pašvaldība pievienojas Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienībai (papildināta)

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - “Rīgas metropole” Foto - “Rīgas metropole”

Pirmdien pēc Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienības “Rīgas metropole” biedru sanāksmes, pamatojoties uz 25.marta Siguldas novada pašvaldības domes iesniegumu “Par iestāšanos biedrībā”, tika apstiprināta Siguldas novada pašvaldības pievienošanās biedrībai “Rīgas metropole”.

Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics: "Sigulda ir atvērta labām un uz nākotni vērstām pārmaiņām, īpaši, ja tās saistītas ar iedzīvotāju mobilitātes uzlabošanu. Tāpēc iestāšanās biedrībā "Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole"" ir spēku un ideju apvienošana jaudīgu un plašai sabiedrībai svarīgu projektu īstenošanā."

“Apvienojoties un sadarbojoties, mēs varam realizēt lielāka mēroga attīstības projektus un būt daudz efektīvāki un ietekmīgāki, aizstāvot Rīgas metropoles areāla iedzīvotāju intereses valsts līmenī. Esam gandarīti par Siguldas novada pievienošanos apvienībai “Rīgas metropole”, jo katras pašvaldības unikālā pieredze un idejas palīdz sasniegt lielus kopējus mērķus,” Siguldas novada pievienošanos apvienības paziņojumā komentējis Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns.

Pirmdien apvienības “Rīgas metropole” pārstāvji tiešsaistē tikās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ministru Artūru Tomu Plešu. Sanāksmes laikā ministrs iepazīstināja ar aktualitātēm administratīvi teritoriālās reformas jomā, par atbalstu pašvaldībām ārkārtas situācijas apstākļos, pieejamo līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības iestāžu izveidei. Tika pārrunāti Rīgai un Pierīgas pašvaldībām būtiski jautājumi:

- pašvaldību iespēja pieteikties projektu finansējumiem;
- pašvaldību bioloģisko atkritumu apsaimniekošana;
- diennakts atklātās automazgātavas un to darbības regulējums;
- centralizētas sadzīves notekūdeņu attīrīšanas pakalpojumu nodrošinājums, tarifi;
- ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma sniegtā pašvaldību kompetence – ar saistošajiem noteikumiem noteikt kārtību līdzfinansējuma nodrošināšanai mājsaimniecībām centralizētas ūdensapgādes un kanalizācijas pieslēgumiem;
- administratīvi teritoriālās reformas jaunizveidojamo novadu plānošanas dokumentu izstrāde, termiņi.

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks aicināja VARAM aktīvāk piedāvāt risinājumus administratīvo reģionu funkcijām: “Pierīgas pašvaldības ir apvienojušās kopējā biedrībā, politiskā līmenī un izveidojušas sadarbības platformu. Gaidām ministriju redzējumu par noteiktu funkciju deleģējumu uz reģioniem, lai uzlabotu sabiedrisko pakalpojumu kvalitāti.”

Tikšanās rezultātā apvienības “Rīgas Metropole” biedri un VARAM ministrs vienojās turpmāk šos un citus aktuālos jautājumus paplašināti risināt piesaistot attiecīgos ekspertus no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas.

Šobrīd Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienībā “Rīgas metropole” ir apvienojušās 16 pašvaldības: Rīgas pilsētas, Ādažu, Babītes, Baldones, Carnikavas, Garkalnes, Ikšķiles, Inčukalna, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu, Siguldas un Stopiņu novadu pašvaldības. Kā pavēstījis Māris Sprindžuks, iespēju pievienoties apvienībai apsver Jūrmala.

Organizācijas mērķis ir veicināt Rīgas un Pierīgas pašvaldību savstarpējo sadarbību, sekmējot ekonomisko un sociālo attīstību Rīgas metropoles teritorijā. Apvienībā esošo pašvaldību teritorijās dzīvo teju 900 000 iedzīvotāju, un tajā koncentrēta lielākā daļa Latvijas ekonomikas.

(papildināta ar 4.-7.rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.