Menu
 

Foto: Siguldas Jauno pili gatavo atvēršanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – Ginta Zīverte Foto – Ginta Zīverte

Siguldas Jaunajā pilī pēc vērienīgās rekonstrukcijas notiek labiekārtošanas darbi, lai, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, tā atkal vērtu durvis apmeklētājiem ar plašu kultūras piedāvājumu.

Kā informē Siguldas novada pašvaldībā, jau aprīļa vidū Siguldas Jaunajā pilī atgriezīsies laulību ceremonijas, dodot iespēju gredzenus mīt jaunlaulātajiem no visas Latvijas, jo pils jau ierasti bijusi viena no iecienītākajām laulību ceremoniju vietām.

“Atsākot pilnvērtīgu pils darbu, pilsētas viesiem un iedzīvotājiem būs pieejami vairāki nozīmīgi jaunumi: pirmo reizi Siguldas Jaunajā pilī būs apskatāma ekspozīcija, kas vēstīs par pils un Siguldas vēsturi. Paralēli tām pilī būs pieejamas aprīkotas telpas māksliniekiem izstāžu veidošanai, savukārt greznajās pils svētku zālēs noritēs koncerti un literārie lasījumi,” stāsta PA “Siguldas Attīstības aģentūra” direktore Dace Preisa.

Siguldas Jaunā pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tāpēc pils restaurācijas laikā īpaša vērība pievērsta tieši unikālā pils interjera saglabāšanai un atjaunošanai, jo Latvijas arhitektūras vēsturē tas vērtējams kā unikāla nacionālā romantisma interjera pērle. Siguldas Jaunās pils pastāvēšanas laikā tā pārbūvēta vairākas reizes, taču šobrīd tā atjaunota kā precīza kopija 1937.gada pārbūvei, kas noritēja izcilā arhitekta Alfrēda Birkhāna vadībā, pilī saimniekojot Latvijas preses biedrībai. Tolaik pils interjera veidošanā tika iesaistīti zināmi Latviešu mākslinieki, kuru darbi pilī skatāmi vēl šobrīd. Pils svētku zāles četrās koka intarsijās skatāmi izcilā latviešu glezniecības vecmeistara Niklāva Struknes darbi, savukārt sienu gleznojumu vidū ir tādi autori kā Kārlis Sūniņš un Teodors Ozoliņš.

Siguldas Jaunā pils ir daļa no radošā Siguldas pils kvartāla, kur jau vairākus gadus darbojas virkne radošo amatnieku, kas gan šeit uz vietas rada savu produkciju, gan savas amata prasmes māca un nodod tālāk plašākai auditorijai, norāda pašvaldībā.

Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas darbus veikusi “ReRe grupa”. Restaurācijas laikā veikta pils torņa fasāžu rekonstrukcija un noņemtas būvniecības sastatnes, paralēli tam veikta arī pils torņa iekštelpas koka vītņu kāpņu restaurācija, pils otrā stāva balkona atjaunošanas darbi, pils galvenās ieejas kāpņu un lieveņa izbūve.

Pilī izbūvēta jauna ventilācijas un apkures sistēma, kā arī veikti fasādes atjaunošanas darbi. Visas ieejas kāpnes Jaunās pils fasādēs ir vai nu restaurētas, vai pārbūvētas. Tāpat pilnībā veikta jumta konstrukciju un seguma restaurācija – nomainītas bojātās jumta konstrukcijas un siltināts jumta pārsegums, kā arī veikta jumta seguma (skārda valcprofila) montāža, vēsta pašvaldībā.

Telpu atjaunošana Jaunajā pilī veikta saskaņā ar restaurācijas programmu, kas saskaņota ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.