Menu
 

Pašvaldību vēlēšanās Pierīgas novados startēs 1186 kandidāti no 74 sarakstiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Otrdien noslēgusies kandidātu sarakstu iesniegšana 5.jūnijā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informācija liecina, ka pašvaldību vēlēšanu komisijās iesniegti 324 kandidātu saraksti un uz iekļūšanu 41 pašvaldības domē kopumā pretendē 5599 kandidāti. Uz 136 deputātu vietām astoņu jaunveidoto Pierīgas novadu domēs pretendēs 1186 kandidāti no 74 sarakstiem. Visvairāk deputātu kandidātu sarakstu – 14 – iesniegti Ropažu novada domes vēlēšanām.

Ādažu novadā pēdējo dienu laikā netika iesniegts neviens jauns saraksts, un par 15 vietām domē sacentīsies septiņi politisko partiju un partiju apvienību saraksti ar 111 deputātu kandidātiem.

Ķekavas novadā īsi pirms termiņa beigām kopīgo sarakstu iesniedza Nacionālā apvienība un Vidzemes partija, kurā pirmie numuri ir kooperatīvās sabiedrības “Kurland Honey” mārketinga direktore Kristīne Legzdiņa un pašreizējais novada domes deputāts Valts Variks, kā arī partija “Progresīvie” ar SIA “VIRA V” valdes locekli Askoldu Valbahu un SIA “KRM Baltic” valdes locekli Jolantu Poļakovu priekšgalā. Kopumā uz 19 vietā jaunajā domes sasaukumā pretndē 197 personas no 10 sarakstiem.

Mārupes novadā jauni saraksti pēdējās dienās nav iesniegti, un uz 19 vietām novada domē kandidēs 11 saraksti un 153 personas.

Olaines novadā, kur notiks cīņa par 15 deputāta krēsliem, vēlēšanās startēs 104 kandidāti no septiņiem sarakstiem. Kā pēdējie sarakstus iesniedza Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (saraksta pirmais numurs – pašreizējais novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs), Zaļo un zemnieku savienība (Olainas novada domes deputāts Oskars Galanders) un partija “Sadarbība” (bezdarbnieks Pāvels Podlesnijs).

Ropažu novads, kā jau minēts, būs rekordists visas Latvijas mērogā – 238 kandidāti no 14 sarakstiem sacentīsies par 19 vietām jaunajā domē. Pēdējo dienu laikā tika iesniegti pieci saraksti no “Kustības ”Par”” (saraksta līderis – Ropažu novada pašvaldības izppilddirektore Signe Grūbe), partijas “Ropažu komanda” (biedrības “Ropažu novada uzņēmēji” valdes priekšsēdētāja Nellija Štolcermane), Latvijas Zemnieku savienības (Garkalnes novada domes deputāts un bijušais priekšsēdētājs Mārtņš Gunārs Bauze-Krastiņš), partijas “Stabilitāte” (“Baltezera aizsardzības biedrības” valdes loceklis Rolands Pogulis) un partijas “KPV LV” (SIA “Z Leader” valdes loceklis Konstantīns Voskoboiņiks).

Salaspils novada jaunajā domē būs 15 deputāti, un cīņā par amatiem iesaistīsies 115 kandidāti no astoņiem sarakstiem. Kā pēdējā vēlēšanām pieteicās partija “KPV LV” ar sporta kluba “Kengaroos” valdes locekli Georgiju Benski saraksta priekšgalā.

Saulkrastu novadā termiņa pēdējā dienā iesniegti divi saraksti ar kopumā pieciem kandidātiem, kas kopējo sarakstu un kandidātu skaitu palielināja līdz attiecīgi astoņiem un 109. Partijas “Saskaņa” saraksta līderis ir SIA “Eko Home” valdes loceklis Andrejs Vinogradovs, bet “Jaunās Saskaņas” sarakstā ir tikai viens uzvārds – jurists Rihards Pušmucāns.

Siguldā kopš Lieldienām jauni saraksti netika iesniegti – uz 19 deputātu vietām pretendēs 159 kandidāti no deviņiem sarakstiem.

Jāatgādina, ka atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam, 5.jūnijā Pierīgā pašvaldību vēlēšanas notiks jaunizveidojamos novados Ādažos (līdzšinējie Ādažu un Carnikavas novadi), Ķekavā (Ķekava un Baldone), Mārupē (Mārupe un Babīte), Olainē, Ropažos (Ropaži, Garkalne, Stopiņi un Vangaži), Salaspilī, Saulkrastos (Saulkrasti un Sēja) un Siguldā (līdzšinējie Siguldas, Krimuldas un Mālpils novadi plus Inčukalna novads bez Vangažiem).

CVK informācija par visu Latviju liecina, ka pieteikto deputātu kandidātu vidū 61,4% ir vīrieši un 38,6% ir sievietes. Jaunākajam deputātu kandidātam ir 18 gadi, bet vecākajam – 91 gads. Vidējais kandidātu vecums ir 46,1 gads. Lielākajai daļai jeb 68,8% pieteikto kandidātu ir augstākā izglītība.

Vairākums jeb 87,3% deputātu kandidātu ir norādījuši, ka viņu  deklarētā dzīvesvieta ir pašvaldībā, kurā kandidē, 5,7% strādā konkrētajā pašvaldība, 4,2% kandidātu kandidē attiecīgajā pašvaldībā, jo pieder īpašums. Daļa kandidātu norādījuši atbilstību vairākām pazīmēm – 1,3% dzīvo un pieder īpašums pašvaldībā, 0,8% dzīvo un strādā pašvaldībā, 0,8% dzīvo, strādā un pieder īpašums šajā pašvaldībā, savukārt 0,1% strādā konkrētajā pašvaldībā un šajā pašvaldība pieder īpašums.

Jāatgādina, ka kopumā pašvaldību vēlēšanas šogad notiks 41 vēlēšanu apgabalā – sešās valstspilsētās un 35 novados kopumā būs jāievēl 683 deputāti. Deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām var iesniegt reģistrētas politiskās partijas, reģistrētas politisko partiju apvienības, kā arī divas vai vairākas reģistrētas politiskās partijas, kuras nav apvienojušās reģistrētā apvienībā.

Pašvaldību vēlēšanās vēlētāji varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī savā vēlēšanu apgabalā. Vēlēšanu iecirkņu darba laiks pašvaldību vēlēšanu dienā, 5.jūnijā, būs plkst.7.00 – 20.00. Vēlētāji varēs izmantot arī iespēju nobalsot iepriekš: pirmdien, 31. maijā, plkst. 16.00 – 20.00; ceturtdien, 3. jūnijā, plkst. 9.00 –16.00 un piektdien, 4. jūnijā, plkst. 13.00 – 20.00.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.