Menu
 

Pierīgas kafejnīcas un krodziņi izmanto atļauju atvērt āra terases Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto – LETA Foto – LETA

7. maijā Latvijā spēkā stājās faktiski visu sabiedriskās ēdināšanas jomā strādājošo uzņēmēju ilgi gaidītās izmaiņas ar Covid-19 saistītajos epidemioloģiskajos ierobežojumos – tagad, pateicoties Saeimas lēmumam, kafejnīcām, konditorejām, krodziņiem un restorāniem atļauts apkalpot savus klientus āra terasēs. "Rīgas Apriņķa Avīze" sazinājās ar trim uzņēmējiem Jūrmalā, Siguldā un Saulkrastos, lai uzzinātu, kā viņi vērtē šo parlamenta iniciatīvu un kā viņiem šobrīd klājas.

Jūrmalā cilvēki iepriecināti par iespēju izmantot terases

Jūrmalā, precīzāk Lielupē un Kauguros, darbojas "Kalnakrastu raušu fabrikas" konditorejas. SIA "Kalnakrasti" valdes loceklis Ivars Kalniņš, jautāts, kā viņa vadītajam uzņēmumam veicies pirmajās dienās, kopš kafejnīcām atļauts darboties āra terasēs, teica: "Laiks ir auksts, bet klienti terases nedaudz izmanto."

Atļauja sniegt pakalpojumus āra terasēs uzņēmumam bijusi svarīga un ļoti gaidīta. Kalniņš cer, ka tādā veidā kaut nedaudz izdosies palielināt apgrozījumu, kas šobrīd esot sarucis par divām trešdaļām. Āra terases "Kalnakrastu raušu fabrikai" ir gan Lielupē, gan Kauguros. Abas jau bijušas pilnīgā kārtībā un darba gatavībā, šajā ziņā nekādi papildu līdzekļi jāiegulda nebija. Lai arī laika apstākļi pagājušās nedēļas nogalē tiešām nebija tie patīkamākie, klienti uz iespēju pasēdēt kafejnīcas terasē reaģējuši ļoti pozitīvi. "Bija jūtams, ka cilvēki ir priecīgi. Galdiņu rezervēšana varbūt vajadzīga Vecrīgā, bet ne Jūrmalā, jo pie mums tomēr ir krietni vējaināks. Tomēr cilvēki terases izmantoja. Protams, stāvēja arī brīvi galdiņi, bet bija jūtams, ka apmeklētāji ir iepriecināti par šādu iespēju. Varbūt agrāk viņi tādā laikā terasē pie galdiņa nebūtu sēdējuši, bet šoreiz sēdēja gan," stāsta I. Kalniņš.

Tādu kompāniju, kurās būtu maksimāli atļautais cilvēku skaits – četri pieaugušie un seši nepilngadīgie –, neesot bijis, jo "Kalnakrastu raušu fabrikas" āra terasēs nemaz neesot tik daudz vietas. Kafejnīcu apgrozījumu āra terašu darbība gan uzlabojusi salīdzinoši maz. Jautāts, vai uzņēmuma ienākumus ietekmētu lēmums āra terasēs neatļaut tirgot alkoholiskos dzērienus, Ivars Kalniņš pauda: "Mūs tas sevišķi daudz neietekmētu, jo konditoreja ir tā vieta, kur retu reizi cilvēki paņem kādu balzamu vai konjaku. Mums tas nav aktuāli, jo neesam ne naktsklubs, ne restorāns." Darbalaika ierobežojums "Kalnakrastu raušu fabrikas" kafejnīcu darbību neietekmējot pilnīgi nekā.

Jautāts, vai nebaidās, ka jau šonedēļ valdība varētu pieņemt lēmumu par aizliegumu sniegt pakalpojumus kafejnīcu āra terasēs, Kalniņš atbildēja: "Ziniet – nebaidos! Nu ko darīt? Ziemā izdzīvojām, izdzīvosim arī vasarā! Mums šajā dzīvē nav uzdevums nopelnīt visu naudu." Runājot par naudu, "Rīgas Apriņķa Avīze" vēlējās uzzināt, vai "Kalnakrasti" saņēma valsts atbalstu, un uzņēmuma vadītājs atklāja: «Jā, darbinieki saņēma dīkstāves pabalstus. Tagad gan apgrozījums mums neļauj turpināt saņemt šo atbalstu. Tie nosacījumi valsts atbalsta piešķiršanai ir izdomāti ļoti gudri, tāpēc mēs tam vairs nekvalificējamies."

Sarunas noslēgumā Ivars Kalniņš rezumēja: "Mēs esam nonākuši tādā situācijā, ka visiem kaut kā jāsolidarizējas, lai tas ātrāk atrisinātos. Nogurdina jau, piemēram, televīzijā tās nepārtrauktās runas, kad katrs cenšas savus uzskatus un viedokļus paust. Neko citu avīzēs un visur citur vairs neredz un nedzird, kā tikai kovids, kovids un kovids…"

Siguldas "Eklers" savu āra terasi pārbūvē

Siguldā darbojas ģimenes uzņēmums "Eklers", kas ražo konditorejas un kulinārijas izstrādājumus, un tam ir arī kafejnīca. Uzņēmuma īpašniece Solvita Soldāne sākumā gan aizbildinājās, ka viņai neesot, ko teikt, jo viņas kafejnīcas terase vēl esot būvēšanas procesā, tomēr saruna izdevās.

Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja S. Soldāne, āra terase kafejnīcai "Eklers" bijusi jau iepriekš, bet nu pienācis laiks to atjaunināt. Lai to izdarītu, nepieciešama saskaņošana pašvaldībā un citas birokrātiskas formalitātes. "Tagad mums viss ir procesā, mēs gaidām no pašvaldības būvatļauju,» pastāstīja kafejnīcas "Eklers" īpašniece. Plānots esot bijis, ka šobrīd jaunajai āra terasei jau bija jābūt gatavai, bet viss esot iekavējies tieši «papīru» dēļ. Tiesa, tajā, ka viss tā ievilcies, esot pašu uzņēmēju vaina. "Mēs paši esam vainīgi, jo nesākām jau savlaicīgi saskaņot visus dokumentus. No pašvaldības puses viss ir kārtībā, tas ir tāds process, kas attiecas uz visiem, tur neko nevar darīt. Es domāju, ka tur nav ne pašvaldības, ne kāda cita vaina. Vienkārši pašvaldības darbinieki strādā un dara savu darbu," sarunas laikā atzina S. Soldāne.

Saeimas lēmumu atļaut sniegt pakalpojumus āra terasēs Solvita Soldāne komentēt atturējās, jo viņai par to neesot viedokļa. Viņas ģimenes uzņēmums darbību neesot pārtraucis ne uz brīdi. Ņemot vērā to, ka tajā top smalkmaizītes, kliņģeri un citi konditorejas un kulinārijas izstrādājumi, skaidrs, ka klienti līdzņemšanai tos iegādājušies visu laiku. Pirms epidemioloģisko ierobežojumu ieviešanas kafejnīcā "Eklers" arī uz vietas varēja ieturēt maltīti, šobrīd, protams, tādas iespējas nav. Iespējamais aizliegums āra terasē tirgot alkoholiskos dzērienus gan uzņēmuma apgrozījumu nebūtu ietekmējis. "Ja godīgi, arī iepriekš mēs nebijām no tiem, kuru apgrozījums ir atkarīgs no alkoholisko dzērienu noieta. Mēs vairāk esam tā kā konditoreja, līdz ar to mums tas alkohols no apgrozījuma viedokļa nav ne pirmajā, ne otrajā un pat ne trešajā vietā," pastāstīja siguldiete.

Soldāne atzina, ka pandēmijas laikā viņas ģimenes uzņēmuma apgrozījums esot ļoti samazinājies. Tieši šī iemesla dēļ tie "Eklera" darbinieki, kurus ar darbu šobrīd nevar nodrošināt, piemēram, trauku mazgātāji, kvalificējās dīkstāves pabalsta saņemšanai. Valsts atbalsts tiekot saņemts joprojām. Ir plānots, ka kafejnīcas "Eklers" jaunā terase būs mazliet lielāka par iepriekšējo. Saimniece pagaidām vēl neriskēja pateikt precīzu datumu, kad tajā varēs sākt apkalpot klientus, bet viņa cer, kas tas būs jau pēc mēneša – noteikti vēl pirms Jāņiem.

Saulkrastu krodziņš "Saltwater" nopietni gatavojies vasaras sezonai

Saulkrastos atrodas krodziņš "Saltwater", kam ir arī āra terase. Uzņēmuma valdes locekle un vienlaikus arī īpašniece un saimniece Dagnija Bižāne telefonsarunā "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja: "Mēs jau visu laiku gaidījām un gaidījām, līdz beidzot sagaidījām, ka mums tiks atļauts izmantot āra terasi. Es uzskatu, ka bija pēdējais laiks dot šādu atļauju." Jautāta, vai viņai nav aizdomu, ka jau šonedēļ klientu apkalpošanu terasēs atkal varētu liegt, D. Bižāne atbildēja: "Ir, tādas aizdomas pastāv. Bet tas būtu ļoti nežēlīgs lēmums, jo mēs visu ziemu esam vilkuši un cīnījušies, tagad pēdējo naudiņu ieguldījām, lai varētu strādāt āra terasē. Ja to nāksies aizvērt, es nemaz nezinu…"

Uzņēmēja pastāstīja, ka sezonas sākums un āra terases atvēršana vienmēr prasa lielus ieguldījumus. Tos veido, piemēram, preču pasūtījumi, kaut vai tie paši alkoholiskie dzērieni. "Saltwater" nupat arī sākuši gatavot suši, jo, kā katrs uzņēmējs, visu laiku cenšas ieviest kaut ko jaunu, lai piesaistītu klientus un attiecīgi arī nopelnītu. Gatavojoties sezonai, krodziņa terasei nomainīts jumts, apkārt uzlikta plēve, lai klientiem būtu siltāk. Plēve uzlikta jau rudenī, bet jumts mainīts nupat, tiklīdz izskanēja, ka Saeima lēmusi atļaut āra terašu izmantošanu. Paralēli notiekot arī virtuves paplašināšanas būvdarbi.

Viss uzkrājums, kāds uzņēmumam bijis, šobrīd ir iztērēts. "Domāju, ka es tāda neesmu vienīgā. Mēs visi uzņēmēji esam noilgojušies, nocietušies un tagad esam gatavi ieguldīt, lai varētu strādāt. Tas mums būtu ļoti sāpīgs lēmums, ja tagad atkal visu vajadzētu vērt ciet," pauda Dagnija Bižāne. Zināma lieta, ka tādās vietās kā Saulkrasti, kafejnīcas un krodziņi nopelnīt var tikai atpūtnieku sezonas laikā, tāpēc arī jauni darbinieki jau esot pieņemti – gan suši gatavotāji, gan viesmīļi.

Pagājušās nedēļas nogalē, kad āra terase sāka darboties, klienti nākuši, bet tomēr ne tik daudz, cik gaidīts. Lielāku apmeklētību, visticamāk, kavējuši ne pārāk patīkamie laika apstākļi, lai gan cilvēku skaits ar katru dienu tomēr audzis. Tajā pašā laikā joprojām daudzi klienti ierodas, lai iegādātos ēdienu līdzņemšanai. Kā atklāja saimniece, Saulkrastu krodziņa "Saltwater" āra terase ir gana liela – tajā ir 36 vietas pie galdiņiem un 24 vietas esot blakus terasei.

Runājot par uzņēmuma apgrozījumu, arī Saulkrastu uzņēmēja atzina, ka pēdējā gada laikā tas ir pamatīgi krities. Jautāta, vai tika saņemts arī valsts atbalsts, Bižāne teica: "Jā, mēs saņēmām – visus. Mēs esam labi nodokļu maksātāji, mēs saņēmām pilnīgi visus atbalstus – gan grantu, gan dīkstāves pabalstus, gan subsīdijas." Jautāta, kā krodziņa ieņēmumus ietekmē alkoholisko dzērienu pieprasījums, Dagnija Bižāne pastāstīja: "Jā, protams, ka alkohols dod vairāk ieņēmumu, bet mēs būt priecīgi arī tad, ja mums bez alkohola ļautu apkalpot klientus terasēs. Mums tas alkohols nav tāds ļoti noteicošs. Ziemā, kad mēs strādājām un mums viss bija vaļā, tāpat diezgan liela daļa pasūtījumu bija līdzņemšanai. Arī āra terašu darbalaika ierobežojums, kamēr laiks vēl ir diezgan vēss, mūs īpaši neiespaido. Šobrīd virtuvei ir diezgan liels noslogojums, bet ilgāk par pulksten 21.00 virtuve mums nestrādāja arī pagājušajā gadā.

Protams, es esmu par to, lai mēs varētu strādāt. Pašiem uzņēmējiem ir ļoti stingri jāseko līdzi tam, lai tiktu ievērotas visas epidemioloģiskās drošības prasības. Loģiski, ka cilvēki ir nocietušies un negrib vairs tās maskas nēsāt, bet mēs diezgan stingri viņus pieskatām. Ja reiz ir tāds likums, tad ir. Ja gribam strādāt ilgtermiņā, tas ir jāievēro, nekādas atlaides nedrīkst būt," sarunas noslēgumā uzsvēra krodziņa "Saltwater" īpašniece D. Bižāne.

Āra terases ir vaļā, bet cik ilgi?

Jāatzīst, ka atļauja atvērt āra terases drīzāk izskatās pēc nejaušības, nevis pēc pārdomāta lēmuma. Par to liecina kaut vai tas, ka, ignorējot valdības lēmumu, kas paredzēja terašu atvēršanu vēl novilcināt, tā lēma Saeimas deputāti. Tajā pašā laikā Ministru kabinetam, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, jebkurā brīdī būs iespēja apturēt šo pakalpojumu sniegšanu. Jau pirms āra terašu atvēršanas valdībā tika izskatīts Veselības ministrijas priekšlikums par aizliegumu tur tirgot alkoholiskos dzērienus. Ministri šādu ieceri gan neatbalstīja. Toties tika akceptēts ieteikums āra terasēm atļaut darboties tikai līdz pulksten 21.00, nevis līdz pulksten 22.00, kā bija iecerēts sākotnēji. Āra terašu apmeklētājiem jārēķinās, ka pie viena galdiņa drīkst atrasties ne vairāk kā četras pilngadīgas personas no divām mājsaimniecībām. Pusdienotāju pie viena galdiņa var būt vairāk tikai tad, ja pārējās personas ir nepilngadīgas, bet arī tad klientu kopskaits nedrīkst pārsniegt desmit. Terašu īpašniekiem jānodrošina, ka starp galdiņiem ir divu metru distance vai ir izvietotas norobežojošas sienas. Savukārt apmeklētājiem, pārvietojoties pa terasi, jālieto sejas un deguna aizsegs.

Kamēr krodziņu un kafejnīcu īpašnieki ir priecīgi par atļauju apkalpot savus klientus āra terasēs, nedrīkst aizmirst, ka jau šodien, 11. maijā, ekspertu darba grupa sniegs Ministru kabinetam informāciju par nepieciešamību ieviest stingrākas epidemioloģiskās drošības prasības. Diemžēl Latvijā turpina pieaugt saslimstība ar Covid-19, turklāt šobrīd šī pieauguma tendence esot nepārprotama. Līdz ar to nemaz nav izslēgts, ka jau šīs nedēļas nogalē kafejnīcu un krodziņu āra terases atkal būs slēgtas…

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.