Menu
 

Pieņem "Lēdurgas dendroloģisko stādījumu" aizsardzības noteikumus

  • Autors:  LETA
Foto – www.krimulda.lv Foto – www.krimulda.lv

Valdība 11.maijā pieņēma dabas pieminekļa "Lēdurgas dendroloģiskie stādījumi" individuālos aizsardzības un izmantošanas noteikumus.

Dabas piemineklis izveidots, lai nodrošinātu dendroloģisko stādījumu aizsardzību, kā arī sekmētu teritorijas dabas un ainavisko vērtību saglabāšanos. Dabas pieminekļa platība ir 47,2 hektāri. 

Noteikumi paredz, ka dabas pieminekļa teritorijā aizliegts ierīkot jaunus atkritumu poligonus, audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus, lietot minerālmēslus un ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus mežaudzēs, izņemot repelentus pārnadžu atbaidīšanai, feromonus koku stumbra kaitēkļu ierobežošanai un augu aizsardzības līdzekļus invazīvo augu sugu izplatības ierobežošanai. Minētajā teritorijā aizliegta augu aizsardzības līdzekļu izsmidzināšana no gaisa. Tāpat aizliegtas darbības, kuru dēļ tiek bojāts vai iznīcināts dabas piemineklis vai mazināta tā dabiskā estētiskā, ekoloģiskā un kultūrvēsturiskā vērtība.

Dabas pieminekļa teritorijā aizliegts iegūt derīgos izrakteņus, izņemot pazemes ūdens ieguvi nekomerciālām vajadzībām, kurināt ugunskurus ārpus īpašnieka vai apsaimniekotāja speciāli ierīkotām vietām, pārvietoties ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, bojāt vai iznīcināt īpaši aizsargājamos zālāju biotopus. No 15.marta līdz 31.jūlijam šeit aizliegts veikt mežsaimniecisko darbību un cirst kokus.

Dabas pieminekļa teritorijā bez Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiskas atļaujas aizliegts veikt darbības, kas izraisa pazemes ūdeņu, gruntsūdeņu vai virszemes ūdeņu līmeņa maiņu, ierīkot publiski pieejamus dabas tūrisma un izziņas infrastruktūras objektus u.c. Noteikumi arī paredz noteikt aizsargājamos kokus un akmeņus, kurus aizliegts bojāt. Piemēram, aizliegts rakstīt, zīmēt un gravēt uz aizsargājamiem dižakmeņiem vai citādi tos bojāt un pārvietot.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.