Menu
 

VK: No Salaspils kodolreaktora likvidēšanai piešķirtajiem 9,6 miljoniem eiro tiešajam mērķim izmantoti 16 500 eiro

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

No piecu gadu laikā Salaspils kodolreaktora likvidēšanai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem 9,6 miljonu eiro apmērā tiešajiem kodolreaktora likvidācijas pasākumiem ir izmantoti 16 500 eiro, otrdien preses konferencē sacīja valsts kontrolieris Rolands Irklis.

Šis ir ceturtais gads pēc kārtas, kad Valsts kontrole par atbilstības jautājumu "Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumu īstenošana" sniedz negatīvu atzinumu, jo tam piešķirtie valsts budžeta līdzekļi ik gadu tiek izlietoti citiem, sākotnēji neplānotiem pasākumiem. Piecu gadu laikā kopš 2015.gada piešķirtais valsts budžeta finansējums 9,6 miljonu eiro apmērā ir sistemātiski pārdalīts un reaktora likvidācija ir izrādījusies atliekama, lai gan katru gadu tā uzturēšana izmaksā vēl vismaz 150 000 eiro, teica Irklis.

Izņēmums nav bijis arī 2020.gads, kad kodolreaktora likvidācijai piešķirti valsts budžeta līdzekļi vairāk nekā viena miljona eiro apmērā, no kuriem 83% ir izlietoti citiem, sākotnēji neplānotiem un ar reaktora likvidēšanu nesaistītiem pasākumiem. Patlaban no kopumā piešķirtajiem 9,6 miljoniem eiro 3,5 miljoni eiro ir uzkrāti valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" kontā un potenciāli ir izmantojami kodolreaktora likvidēšanai. Savukārt 4,2 miljoni eiro ir izlietoti citiem, sākotnēji neplānotiem pasākumiem, bet vēl 1,9 miljoni eiro izlietoti Salaspils kodolreaktora un radioaktīvo atkritumu glabātavas "Radons" apsaimniekošanai.

Pārsvarā neatbilstoši izmantotie līdzekļi novirzīti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iekšējiem pasākumiem, ārzemju filmu uzņemšanai Latvijā, reemigrācijas pasākumu koordinatoru finansēšanai, kompensācijām par migrējošo dzīvnieku nodarītajiem postījumiem lauksaimniekiem un kompensācijām par postījumiem dabas aizsardzības teritorijās.

"Līdzekļi, kuri netika izmantoti likvidācijas pasākumiem, bija jāpārskaita atpakaļ valsts budžetā. Valsts kontrole sagaida izlēmīgu un aktīvu rīcību, lai beidzot sāktos kodolreaktora likvidācija un līdzekļi tiktu izmantoti atbilstoši to piešķiršanas mērķim," sacīja Irklis.

Kā ziņots, Salaspils kodolreaktors atrodas Miera ielā 31, Salaspilī, un ir LVĢMC valdījumā. Objekts atrodas iežogotā un apsargātā teritorijā, kurā ir ēku komplekss. Kopējā teritorijas platība ir 4,2 hektāri.

"IRT" tipa kodolreaktors pirmoreiz tika iedarbināts 1961.gada septembrī, bet laikā no 1973. līdz 1974.gadam tika veikta pilnīga tā rekonstrukcija. Pēc rekonstrukcijas Salaspils kodolreaktors tika pārdēvēts par "IRT-M" tipa reaktoru. Reaktors tika apturēts 1998.gada 19.jūnijā, un kopš tā laika norit tā likvidācijas process.

Kodoltehniskajiem darbiem nepieciešamais Rīgas kritiskais stends jeb nulles jaudas reaktors uzbūvēts un pirmoreiz iedarbināts 1966.gada septembrī, bet kopš 1993.gada februāra tas ir izjaukts, un kodoldegviela bija novietota glabātuvē. Kopš 2008.gadā objektā neatrodas nedz svaiga, nedz arī lietota kodoldegviela.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.