Menu
 

Lēdurgā atsevišķi vēlētāji pārpratuši iespēju balsot jebkurā iecirknī

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Atsevišķi vēlētāji Lēdurgā pārpratuši iespēju pašvaldību vēlēšanās balsot jebkurā iecirknī, pastāstīja Lēdurgas vēlēšanu iecirkņa komisijas sekretāre Madara Zvidriņa.

Minēto Zvidriņa teica sarunā ar Latvija Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studentiem, kuri šodien darbojas sadarbībā ar aģentūru LETA.

Lēdurgas vēlēšanu iecirknī vēlētāju aktivitāte bijusi mērena, iedzīvotājiem ievērojot epidemioloģiskos norādījumus.

Pašvaldību vēlēšanu laikā, tai skaitā Lēdurgas Kultūras namā ierīkotajā vēlēšanu iecirknī, vēlētājiem jāievēro vairāki drošības pasākumi. Ierodoties vēlēšanu iecirknī, vēlētājiem nepieciešams ne tikai personu apliecinošs dokuments, bet arī obligāti ir jādezinficē rokas, jālieto sejas maska un vēlams ierasties ar savu pildspalvu.

Iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Ilze Pētersone atzina, ka izaicinājums vēlēšanu iecirkņa komisijām ir apgūt jauninājumus, piemēram, viedierīces ar speciālu programmatūru, kas spēj noteikt vēlētāja piederību konkrētajam novadam, kā arī palīdz efektīvāk noteikt, cik vēlētāju jau ir iesnieguši savu balsi. Šī programma aizvieto papīra sarakstu formas, kurās katram vēlētājam bija norādīts viens vēlēšanu iecirknis. Vēlētāju elektroniskais reģistrs piedāvā balsot konkrētā novada jebkurā vēlēšanu iecirknī.

Vēlēšanu iecirknī neiztika arī bez starpgadījumiem. Kāds vēlētājs centās vēlēšanu urnā iemest vienkārši atzīmētu vēlēšanu biļetenu bez īpaši paredzētās aploksnes. Pēc vēlēšanu iecirkņa komisijas pārstāvja ātrās reakcijas noskaidrojās, ka aploksne jau ir izmesta atkritumu urnā. Vēlētājam tika izskaidrots, ka vēlēšanu kandidātu biļete netiek ieskaitīta, ja tā neatrodas īpašajā aploksnē. Pēcāk aploksne tika atgūta, un vēlētāja balss tiks ieskaitīta.

Pētersone prognozēja, ka lielāka vēlētāju aktivitāte varētu būt pēcpusdienā. Ar jaunieviestās programmas palīdzību iespējams efektīvi un ātri vērot vēlētāju skaitu.

Zvidriņa pastāstīja, ka šīs pašvaldību vēlēšanas ir ar sava veida izaicinājumiem, piemēram, vēlētāju plūsma tiek nodrošināta pēc principa "pa vienām durvīm iekšā, pa otrām - ārā". Ir bijuši pāris gadījumi, kad vēlētājs nav pielaists pie balsošanas, jo pārdeklarējies pēc 7.marta un viņa dati vēl nav ievadīti reģistrā. Vēl pāris cilvēki ir pārpratuši, ka ir iespējams balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, jo tā ir vēstīts reklāmās, bet jāatceras, ka tas ir iespējams sava novada robežās.

Pie vēlēšanu iecirkņiem sastaptie iedzīvotāji pauda, ka administratīvi teritoriālā reforma Lēdurgas novadam neko nedošot, to pievienojot Siguldas novadam. Vēlētāji atzina, ka balsojuši par zināmiem kandidātiem, kurus atbalstījuši jau iepriekš bijušajā Krimuldas novadā.

Citi vēlētāji ir pozitīvi noskaņoti un neuztraucas par novada reformu. Viņi uzskata, ka visi būs ieguvēji, kā arī balsi atvēlējuši zināmiem politiskajiem spēkiem, kuri iepriekš darbojušies Krimuldas novadā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.