Menu
 

Atsevišķi pašvaldību vēlēšanu kandidāti prasa veikt balsu pārskaitīšanu un saskata aizkavēšanos rezultātu paziņošanā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Atsevišķi pašvaldību vēlēšanu kandidāti prasa veikt balsu pārskaitīšanu, pauž bažas par rezultātu apkopošanas procesu un saskata aizkavēšanos rezultātu paziņošanā, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāves Lauras Zaharovas apkopotā informācija par iesniegumu saturu.

Septiņas saņemtās sūdzības par vēlēšanu rezultātiem CVK šodien skatīs attālinātā sēdē plkst.14.

Kā aģentūru LETA informēja Zaharova, Saulkrastu novadā "Jaunās Vienotības" (JV) deputātu saraksta kandidāte Izita Kļaviņa apstrīdējusi novada pašvaldības vēlēšanu rezultātus un lūdz nodrošināt balsu pārskaitīšanu visos četros Saulkrastu novada vēlēšanu iecirkņos.

JV saraksta kandidāte uzskata, ka vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieki nebija pietiekami iepazinušās ar saviem pienākumiem, nepārzināja procesa norisi un nebija gana kompetenti, lai novērtētu patieso vēlētāju gribu. Tāpat Kļaviņa pauž neizpratni, ka visos iecirkņos rezultāti parādījušies vienlaicīgi un vēlēšanu apgabalā nobalsojušo skaits pieaudzis par divi.

"JV deputātu kandidātu sarakstam ir būtiski pārbaudīt un nodrošināt balsu pārskaitīšanu visos vēlēšanu iecirkņos un īpaši svarīgi ir pārbaudīt par nederīgam atzītās vēlēšanu zīmes (kopskaitā 32), jo līdz mandāta iegūšanai trūka niecīgs balsu skaits (deviņas) un gadījumā, ja nepamatoti ir atzītas par nederīgām vismaz desmit vēlētāju balsis, tad tas būtiski ietekmētu vēlēšanu rezultātus," teikts iesniegumā CVK.

Latvijas Zaļās partijas (LZP) kandidāts Bruno Veide arī apstrīdējis Saulkrastu novada pašvaldības vēlēšanu rezultātus, lūdzot tos pārskaitīt. Veide pauž bažas par vēlēšanu rezultātu atspoguļošanas laiku CVK tīmekļvietnē, jo no visiem iecirkņiem tie ienākuši vienlaicīgi, lai gan novērotāji bija ziņojuši, ka rezultāti atsevišķos iecirkņos bija saskaitīti agrāk. Tāpat LZP kandidāts pauž neizpratni, ka vēlēšanu apgabalā nobalsojušo skaits vēlāk pieaudzis par divi.

Kandidāts arī apšauba vēlēšanu iecirkņu darbinieku zināšanas un prasmes veikt pienākumus, jo to pildīšanas laikā viņi regulāri esot skatījušies nolikumos. Viņš norāda, ka LZP vēlēšanās ir ieguvusi četras deputātu vietas un līdz piecām vietām pietrūkst 15 balsis

Kā informēja CVK, tad Krāslavas novadā Jaunās konservatīvās partijas saraksta kandidāts Dmitrijs Zalbovičš lūdzis atcelt pašvaldību vēlēšanu rezultātus, jo saskata vēlētāju gribas prettiesisku ietekmēšanu, tajā skaitā balsu pirkšanu un ietekmēšanu ar dažādiem draudiem par darba zaudēšanu, ja nebalsos par konkrētu sarakstu, kā arī uz priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem.

Zalbovičam ir aizdomas, ka vēlēšanu komisiju locekļi aģitējuši par konkrētas partijas sarakstu un ka notikuši vēlēšanu procedūras pārkāpumi, piemēram, balsu skaitīšanas laikā veikti labojumi vēlēšanu zīmēs vai pat nomainītas vēlēšanu zīmes, jo esot bijusi novilcināta iecirkņu vēlēšanu rezultātu publiskošana.

Partijas "Par cilvēcīgu Latviju" jeb "KPV LV" saraksta kandidāts Raimonds Nipers arī apstrīdējis Krāslavas novada vēlēšanu rezultātus, norādot uz aģitācijas pārkāpumiem un pašvaldību administratīvo resursu izmantošanu, lai vēlēšanas būtu labvēlīgas pie varas esošām partijām. Viņš iesniegumā CVK pauž aizdomas par negodīgu rīcību un pretlikumībām vēlēšanu norisē, kā arī par vēlēšanu zīmju maiņu.

Arī Latgales partijas saraksta kandidāts Aivars Plotka lūdzu veikt pārbaudes un atcelt Krāslavas rezultātus. Plotka vēlas, lai tiktu apskatītas visas vēlēšanu zīmes, pārliecinoties par to, vai zīmēs nav veiktas trešās personas atzīmes - zīmju labošana vai mainīšana.

Kandidāts norāda uz normatīvo aktu pārkāpumiem saistībā ar priekšvēlēšanu aģitāciju, balsu pirkšanu un vēlētāju gribas prettiesisku ietekmēšanu. Plotkam ir aizdomas par vēlēšanu zīmju nomaiņu un labošanu no iecirkņu komisiju darbinieku puses.

Kā informēja CVK pārstāve, Jūrmalas Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksta kandidāts Romāns Mežeckis apstrīd Jūrmalas domes vēlēšanu rezultātu un 209., 210., 211., 213., 214., 215., 216. un 218.vēlēšanu iecirkņa balsu skaitīšanas protokolus. Mežeckis vēlas, lai viņa klātbūtnē šajos iecirkņos tiek veikta ZZS saraksta vēlēšanu zīmēs veikto atzīmju - plusu un svītrojumu - pārbaudi, jo pēdējo ievēlēto un pirmo neievēlēto šķir trīs balsis.

Pamatojoties uz novērotāju sniegto informāciju, kandidāts norādot, ka atsevišķos iecirkņos nav tikušas ieskaitītas visas "+" atzīmes. Mežeckis arī norādot uz zīmēs veikto atzīmju skaita atšķirībām starp iecirkņiem.

Olaines novadā ZZS kandidāts Oskars Galanders prasa atcelt Olaines vēlēšanu rezultātus, veikt balsu pārskaitīšanu un izsludināt atkātotas vēlēšanas vai atkārtotu balsošanu. Kandidāts uz novada domi norāda uz balsu pirkšanu un aģitācijas pārkāpumiem, tai skaitā administratīvo resursu izmantošanu un slēpto reklāmu.

Pašvaldību vēlēšanas notika 5.jūnijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.