Menu
 

CVK ļauj Mežeckim iepazīties ar ZZS vēlēšanu zīmēs Jūrmalā veiktajām atzīmēm

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rīgas domniekam, Jūrmalas domes deputāta kandidātam Romānam Mežeckim (ZZS) būs iespējams iepazīties ar atzīmēm, kas veiktas vairākos vēlēšanu iecirkņos Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) vēlēšanu zīmēs, piektdien lēma Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Mežeckis CVK sēdē, kurā skatītas vairāku deputātu kandidātu sūdzības par vēlēšanu norisi un rezultātiem, skaidroja, ka neapstrīd vēlēšanu rezultātus, balsu sadalījumu starp sarakstiem un deputātu sadalījumu. Vienlaikus viņš uzskata, ka balsu skaitīšanā, skaitot vēlēšanu zīmēs izdarītās atzīmes - plusus un svītrojumus -, varētu rasties kļūdas. Politiķis uzsvēra, ka pēdējo domē ievēlēto ZZS kandidātu un pirmo neievēlēto šķir tikai trīs balsis.

CVK publiskotā informācija liecina, ka Jūrmalas domē ievēlēti astoņi ZZS pārstāvji, un kā astotā populārākā ir domes deputāte Anita Adijāne. Viņa ieguvusi 7304 vēlētāju balsis. Savukārt pirmais "aiz svītras" ir Mežeckis ar 7301 balsi.

Mežeckis stāstīja, ka priekšvēlēšanu kampaņā tika izmantoti plakāti, kuros bija attēlots stilizēts pluss, un pieļāva, ka daļa vēlētāju arī varētu izmantot to kā atzīmi vēlēšanu zīme. Viņš pauda bažas, ka vēlēšanu zīmju skeneris varētu neatpazīt šo atzīmi, nepieskaitot to kandidātu iegūtajiem plusiem.

Uzklausot politiķi, CVK lēma ļaut viņam iepazīties ar atzīmēm, kas veiktas vairākos vēlēšanu iecirkņos Jūrmalā. CVK loceklis Valdis Verners gan norādīja, ka ar šo lēmumu komisija rada precedentu un turpmāk jādomā, kā varēs nodrošināt šādas iespējas citiem interesentiem. CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa uzskata, ka, iespējams, būs jārada regulējums, kā rīkoties šādās situācijās, un kādos apstākļos kandidātiem ļaut iepazīties ar atzīmēm vēlēšanu zīmēs.

Jau ziņots, ka atsevišķi pašvaldību vēlēšanu kandidāti prasa veikt balsu pārskaitīšanu, pauž bažas par rezultātu apkopošanas procesu un saskata aizkavēšanos rezultātu paziņošanā.

Septiņas saņemtās sūdzības par vēlēšanu rezultātiem CVK šodien skatīja attālinātā sēdē.

Tostarp Mežeckis apstrīd Jūrmalas domes vēlēšanu rezultātu un 209., 210., 211., 213., 214., 215., 216. un 218.vēlēšanu iecirkņa balsu skaitīšanas protokolus. Mežeckis vēlas, lai viņa klātbūtnē šajos iecirkņos tiek veikta ZZS saraksta vēlēšanu zīmēs veikto atzīmju - plusu un svītrojumu - pārbaudi, jo pēdējo ievēlēto un pirmo neievēlēto šķir trīs balsis.

Pamatojoties uz novērotāju sniegto informāciju, kandidāts norādot, ka atsevišķos iecirkņos nav tikušas ieskaitītas visas "+" atzīmes. Mežeckis arī norādot uz zīmēs veikto atzīmju skaita atšķirībām starp iecirkņiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.