Menu
 

Pierīgas pašvaldības kļūst stiprākas Apriņķis.lv

  • Autors:  Imants Vīksne
Šīs vēlēšanas iegājušas vēsturē ar viszemāko vēlētāju aktivitāti. Tomēr tās ir notikušas, atzītas par leģitīmām. Jāņi pagājuši, pīrādziņi apēsti, alus izdzerts, un tagad politiķiem jāķeras pie darba. Foto – LETA Šīs vēlēšanas iegājušas vēsturē ar viszemāko vēlētāju aktivitāti. Tomēr tās ir notikušas, atzītas par leģitīmām. Jāņi pagājuši, pīrādziņi apēsti, alus izdzerts, un tagad politiķiem jāķeras pie darba. Foto – LETA

Jāņos baudītajam sieram, miestiņam un kopīgai līgošanai vajadzētu atstāt pozitīvu iespaidu uz pašvaldību vēlēšanu noslēgumu – lielākajā daļā jaunievēlēto pašvaldību domnieki šonedēļ sanāk uz pirmo sēdi, lai ievēlētu domes priekšsēdētāju, un tikai pēc tam sāksies darbs pie jaunās pašvaldības nolikuma, kas savukārt noteiks nepieciešamo domes institūciju skaitu un veidu.

Pierīgas pašvaldībās situācija ir atšķirīga – dažās nekādi pārsteigumi nav gaidāmi, jo kūtrie vēlētāji kūtri sabalsojuši tos pašus politiķus, kas gadiem bijuši pie varas, un savu darbu, iedzīvotāju ieskatā, darījuši pietiekami kvalitatīvi. Nu, piemēram, valstspilsēta Jūrmala, kurā opozīcija solīja revolūciju, taču vēlētāji astoņus krēslus atvēlējuši zaļzemniekiem. Tātad Gatim Truksnim vairākums nodrošināts, un, ja vēl kādu šaubīgo deputātu izdodas pārvilināt pie sevis, tad vairākums arī pavisam pārliecinošs. Ar Jūrmalu gan situācija kopumā ir īpatnēja. Nav skaidrs, kādēļ šis kūrorts, kura vienīgā funkcija ir pludmale, vispār saņēmis valstspilsētas statusu. Par pastāvīgajiem iedzīvotājiem tur svarīgāki ir termiņuzturēšanās vasarnieki no Krievijas. Arī ar citām pašvaldībām Jūrmala pārlieku nebiedrojas. Taču, iespējams, tieši šāda izolācijas politika apmierina arī vietējos iedzīvotājus. Turpretim pārējās Pierīgas pašvaldības ir daudz atvērtākas uz biedrošanos gan savstarpēji, gan arī ar metropoli Rīgu.

Administratīvi teritoriālās reformas gaitā sarežģījumi iespējami tajās pašvaldībās, kurās tiek apvienoti spēcīgi un turīgi novadi. Līdz šim tie bijuši mazi un bagāti konkurenti – cīnījušies savā starpā par uzņēmumiem, par iedzīvotājiem, par Eiropas projektiem. Tagad jāsāk strādāt kopā un, atmetot savu līdzšinējo lokālpatriotismu, jāatbrīvojas no liekajām administrācijas struktūrvienībām, liekā administratīvā aparāta. Nu nav vienā pašvaldībā vajadzīgas divas bāriņtiesas vai divas būvvaldes. Bet pats galvenais – jānodrošina vienmērīga attīstība visā novadā neatkarīgi no pārstāvēto deputātu dzimtās vietas. "Rīgas Apriņķa Avīze" papētīja pēcvēlēšanu procesus trijās jaunajās Pierīgas pašvaldībās – Ķekavā, Saulkrastos un Ādažos.

Baldones lokālpatriotisms

Sarežģīts sarunu process pēcjāņos sagaida Ķekavas politiķus. Ķekavai ir pievienota Baldone, un baldonieši šajās vēlēšanās ļoti pacentās, lai jaunajā novadā viņiem būtu ievērojama pārstāvniecība. Līdz pirmajai jaunās domes sēdei Ķekavas novada domes priekšsēdētāja vēl ir Viktorija Baire no partijas "Vienotība". Šo pirmdien viņa aicināja visu ievēlēto partiju pārstāvjus uz kopīgu sarunu, lai iepazīstinātu ar paveikto un veicamajiem darbiem. "Būtu jauki, ja arī Baldone padalītos ar savu redzējumu," vēl pirms šīs tikšanās "Rīgas Apriņķa Avīzei" atzina domes priekšsēdētāja. Objektīvi pastāv liela iespējamība, ka "Vienotība" šajā jaunajā koalīcijā tiks atstāta aiz borta. Baldoniešus vada spēcīgs lokālpatriotisms, un to apliecina arī vēlēšanu aktivitātes rādītāji. Vidēji uz vēlēšanu iecirkņiem atnāca aptuveni 30% vēlētāju. Tas ir maz – kā jau visā valstī. Taču Baldones iecirknī ieradās puse balsstiesīgo. Koalīcijas sastāvā šī aktivitāte noteikti atspoguļosies. Uzreiz pēc vēlēšanām sākās alternatīvas sarunas, un līdzšinējais politiskais pamatkodols sāka pārgrupēties. Kā nākamais iespējamais mērs tiek minēts Juris Žilko no partijas "Izaugsme", kurš šajās vēlēšanās startēja kopā ar partiju "Latvijas attīstībai" un ieguva piecus mandātus – tikpat, cik Viktorijas Baires pārstāvētā "Vienotība". Politiķu spēja vai nespēja sadarboties atspoguļosies arī uz plašāku vietējo sabiedrību. Vēsturiski vēl no iepriekšējās apvienošanās, piemēram, savstarpēja rīvēšanās joprojām notiek starp Baložu un Ķekavas pagastu. Arī šobrīd sirsnīga saplūšana jaunajā Ķekavas novadā ir maz ticama. Tiesa gan, šajā gadā vēl nekas tāpat diži nemainīsies, jo katra apvienotā pašvaldība turpina strādāt ar savu esošo budžetu un lielās pārdales un akcentu maiņas gaidāmas tikai nākamgad.


Viktorija Baire: "Pastāv iespējamība, ka "Vienotības" šajā koalīcijā nebūs."

Miers bez Skultes

Ar nenomedītā lāča ādas dalīšanu līdz pirmajai jaunās domes sēdei 1. jūlijā nevēlas nodarboties Saulkrastu novada mērs Normunds Līcis. Viņa saimniecībā tik grandiozas pārmaiņas, kā sākotnēji plānots, nenotiks. Satversmes tiesa lēma, ka Skulte, tāpat kā līdz šim, paliks pie Limbažiem. Tātad Saulkrastu saimniecība papildinās ar līdzšinējo Sējas novadu. Jāatgādina, ka Skultes vārds šai politiskajā projektā parādījās tikai tādēļ, ka "Vienotība" un Jaunā konservatīvā partija valdības līmenī Saulkrastu kūrortu grib pārtaisīt par vietu sašķidrinātās gāzes terminālim. Taču pagaidām no tā nekas nav sanācis – Saulkrastu novada pašvaldība savu atbalstu projektam atsaukusi. Normunda Līča pārstāvētā Latvijas Reģionu apvienība arī jaunajā pašvaldībā ir ieguvusi salīdzinoši lielāko balsu skaitu – 32% un sešas deputātu vietas. Sabloķējoties ar jebkuru citu no iekļuvušajām partijām, vairākums ir nodrošināts. Tāpēc salīdzinoši droši var prognozēt, ka Līcis arī turpmāk paliks mēra amatā. Vienīgi līdz pirmajai domes sēdei vēl skaidrībā ir jātiek ar Administratīvajā tiesā iesniegto sūdzību. Pieprasot balsu pārskaitīšanu četros iecirkņos, ar tādu tiesā vērsās no "Jaunās Saskaņas" neievēlētais kandidāts Rihards Pušmucāns. Viņa pārstāvētā partija nesavāca pat vienu procentu balsu. Vispirms vēlēšanu komisija atteicās pārskaitīt balsis, pēc tam administratīvā tiesa atteicās pārskatīt vēlēšanu komisijas atteikumu. Vēl tikai šonedēļ jātiek skaidrībā ar tiesas lēmuma pārsūdzības iespēju. Ja tāda būs, jaunā novada sākums var tikt pastiepts garumā. Bet principā Saulkrastu un Sējas saplūšanā lielas problēmas nav paredzamas. Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" atzina Normunds Līcis, viņš rūpēsies, lai novada politiskajā un saimnieciskajā dzīvē tiktu iesaistīti visi ievēlētie deputāti.


Normunds Līcis: "Izteiktas opozīcijas nebūs, visi deputāti tiks iesaistīti darbā."

Ādažos kodols savākts

To pašu darīs arī jaunā Ādažu novada mērs Māris Sprindžuks. Latvijas Reģionu apvienība ieguvusi 44% balsu un sešas garantētas deputātu vietas. Pašvaldības darbā Sprindžuks centīsies iesaistīt visus piecpadsmit deputātus. Šobrīd viņa jaunajai komandai esots savākts desmit cilvēku kodols. Vai doma par maksimāli plašu koalīciju izdosies, rādīs 1. jūlijs un saņemtais atbalsts priekšsēdētāja vēlēšanās. Protams, produktīvam darbam vispirms jānoliek malā priekšvēlēšanu aizvainojumi. Carnikava ļoti cīnījās pret iekļaušanu Ādažu novadā – iesniedza prasību Satversmes tiesā, kas tika noraidīta, apelēja pie tā, ka līdz ar apvienošanu zudīs Carnikavas kultūrvēsturiskās vērtības, Carnikavas nēģu zīmols tiks pazaudēts, bet Carnikavas bērniem netiks nodrošinātas pienācīgas izglītības iespējas. Sprindžuks teic, ka situācija ir gluži pretēja. Līdz šim Carnikavas izglītībā ieguldīts minimāli un bērni brauca mācīties uz Ādažiem un Rīgu. Salīdzinājumam: Ādažu budžetā izglītībai līdz šim atvēlēti 63%, Carnikavā – tikai 28%. Šai šķērei ir jāizlīdzinās. Un Ādaži negrasās turpmāk visu mērīt kvotās atbilstoši ievēlēto deputātu skaitam: bērnudāzi, skolas, sabiedriskais transports – tās tagad ir kopīgas problēmas, kas kopīgi risināmas. Ja novadā tagad faktiski būs divi centri, tad jāveido vietējas nozīmes sabiedriskā transporta maršruts. Administrācija un pašvaldības pakalpojumi arī turpmāk būs pieejami Carnikavā. Tajā pašā laikā divas atsevišķas būvvaldes, divas bāriņtiesas un citas institūcijas dubultā nav nepieciešamas. Pietiks ar filiālēm.

Tas, kāda būs pašvaldības uzbūve, kļūs zināms jūlijā. Vispirms pirmajā sasaukuma sēdē ievēlēs mēru, tad sāksies darbs pie struktūras un jaunā pašvaldības nolikuma izveides: cik un kādas komitejas, kādas komisijas, cik vietnieki, kā darbosies izpilddirektors... Vecais pašvaldību nolikums beidz darboties 30. jūlijā.


Māris Sprindžuks: "Doma ir par plašu koalīciju, kurā neviens deputāts netiek atstumts."

Apvienošanās kā iespēja izaugsmei

Nav šaubu, ka novadu apvienošanā pirmais gads nebūs vienkāršs, Pielāgošanās būs nepieciešama no visām pusēm, un, kā uzsver potenciālais Ādažu novada mērs Māris Sprindžuks, galvenais ir politiskā griba. Abi novadi vēsturiski ir diezgan atšķirīgi: Ādažos nodarbojās ar lauksaimniecību, Carnikavā – ar zvejniecību. Bet tā ir vēsture, un šobrīd Pierīgas pašvaldībām ir gluži citas funkcijas. Un apvienošanās dod lielākas iespējas izaugsmei. Protams, var lepoties ar gadā nozvejotām divām tonnām nēģu, taču Carnikavas nēģu brends var kļūt par apvienotā novada tūrisma produktu – zveju var eksponēt kā dzīvo arodu. Tāpēc Carnikavā vajadzīga vismaz viena sakarīga viesnīca, vajadzīgs lielāks atbalsts uzņēmējiem, kas sniedz tūrisma pakalpojumus. Līdz šim tas izpalicis. Jāveido pastaigu takas un stāvlaukumi, virzot atpūtnieku plūsmu gar jūru.

Vai Pierīgas spēcīgās un bagātās pašvaldības vajadzēja apvienot lielākās? Ir pamats šaubām. Katra bijusi gana pašpietiekama, lai turpinātu strādāt patstāvīgi. Tagad no vienpadsmit pašvaldībām uztaisītas astoņas. Tajā pašā laikā uzlabojumi ir sagaidāmi investīciju kvalitātē, augs arī ieguldījumu un jaunbūvju mērogs. Rezumējot šas apsvērumus, Ādažu mērs atzīst: "Mēs kļūstam stiprāki!"

UZZIŅAI

Pašvaldības domes vēlēšanu likums
45. pants. Ne agrāk kā 10 dienas un ne vēlāk kā 20 dienas pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs uzaicina jaunievēlētos deputātus uz pirmo domes sēdi.

Likums "Par pašvaldībām"
19. pants. (..) Ar jaunievēlētās domes pirmo sēdi izbeidzas iepriekšējās domes pilnvaras.
20. pants. Pēc domes priekšsēdētāja ievēlēšanas no attiecīgās domes deputātiem ievēlē priekšsēdētāja vietnieku un pastāvīgās komitejas. Domes priekšsēdētājam var būt vairāki vietnieki.

#SIF_MAF2021

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.