Menu
 

VARAM: Administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanai atbalstīti 54 pašvaldību investīciju projekti

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – LETA Foto – LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sniegusi pozitīvus atzinumus par 54 pašvaldību prioritārajiem projektiem, kam kopumā ir nepieciešams valsts budžeta aizdevums 17 847 180,61 eiro apmērā.

Saskaņā ar likumu "Par valsts budžetu 2021.gadam" pašvaldībām ir iespējas saņemt valsts budžeta aizņēmumu vienam noteiktam prioritāram investīciju projektam, kas atbilst pašvaldības attīstības programmas investīciju plānam, ar maksimālo aizņēmumu summu 400 000 eiro apmērā, informē ministrijā.

Kopumā līdz 30.06.2021. VARAM izvērtēšanai saņēma 62 pašvaldību prioritāros projekta pieteikumus. Lai saņemtu valsts aizdevumu, līdz 30.jūnijam iesniegtajiem projektiem bija jāatbilst pašvaldības attīstības programmas investīciju plānam, kā arī jāsniedz pamatojums projekta rezultātu ilgtspējas nodrošināšanai pēc administratīvi teritoriālās reformas. Tāpat, pieteiktajiem projektiem jābūt īstenojamiem 2021.gada laikā.

No saskaņotajiem projektiem visvairāk pieteikti teritoriju labiekārtošanas, transporta, sporta un izglītības jomās ar lielāko kopējo summu - 3 449 079 eiro - tieši izglītības projektiem, atzīmē ministrijas pārstāvji.

Valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilze Oša norāda: "2021.gadā pašvaldībām tiek nodrošināta iespēja saņemt valsts budžeta aizdevumu līdz 400 000 eiro prioritāra investīciju projekta īstenošanai. Šāds aizdevumu instruments ir ļoti būtisks, lai pašvaldības varētu īstenot svarīgus un aktuālus projektus, kas ne tikai dod būtisku ieguldījumu konkrētās teritorijas attīstībā, bet arī pozitīvi ietekmē kopējo jaunizveidotā novada attīstību un sekmē pakalpojumu pieejamību novada iedzīvotājiem. Pozitīvi ir vērtējams, ka pašvaldības šo aizdevuma instrumentu aktīvi izmanto, proti, gada pirmajā pusē VARAM ir sniegusi 54 pozitīvus atzinums par pašvaldību prioritāro investīciju projektu pieteikumiem. Arī pēc 2021.gada 1.jūlija pašvaldībām joprojām ir iespējas izmanto šo aizdevumu instrumentu, lai īstenotu jaunveidoto pašvaldību prioritāros investīciju projektus."

Pieteikumi pēc 1.jūlija tiek pieņemti no jaunajām pašvaldību domēm atbilstoši novadu reformas teritoriālajam sadalījumam. Pēc VARAM pozitīvā atzinuma saņemšanas aizņēmumi vēl jāapstiprina Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomei, norāda ministrijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.