Menu
 

Vāc parakstus par aizliegumu likvidēt kāpu aizsargjoslu Jūrmalā

  • Autors:  LETA
Foto - www.visitjurmala.lv Foto - www.visitjurmala.lv

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par aizliegumu likvidēt kāpu aizsargjoslu Jūrmalā. Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Jūrmalas aizsardzības biedrība. Parakstus plānot iesniegt Jūrmalas pilsētas domē.

Idejas aprakstā skaidrots, ka Jūrmalas dome ir nodevusi publiskajai apspriešanai Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu pilnveidoto redakciju, ar ko pašvaldība nevēlas atteikties no ieceres likvidēt krasta kāpu aizsargjoslu bez apbūves. Biedrības aptuvenie aprēķini liecina, ka apbūves riskam, ja netiek rēķinātas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, tiks pakļauti 2,6 miljoni kvadrātmetru kāpu.

"Šo aizsargjoslu kāpu aizsardzībai savulaik izveidoja pati pašvaldība, bet tagad tā sāk traucēt apšaubāmu projektu īstenošanai. Savukārt iecere atcelt prasību, ka kultūrvēsturiski vērtīgu ēku pārbūves gadījumā jāsaglabā vismaz 20% to vēsturiskās substances, ir pretrunā arī ar pašas pašvaldības plānošanas dokumentos un pieteikumā "Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027" pausto mērķi - kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu," pauda biedrībā, piebilstot, ka arī būvniecības ieceres applūstošajās teritorijās un "viesnīcas" savrupmāju kvartālos diemžēl ir jau ierasta prakse.

Iniciatīvas autori iebilst pret krasta kāpu aizsargjoslas likvidēšanu, akcentējot, ka neapbūvētas kāpas ir vērtība un paaugstina pilsētas ekonomisko potenciālu ilgtermiņā, un pozicionē to kā savdabīgu un atšķirīgu kūrortpilsētu. Viņuprāt, esošo ierobežojumu atcelšana, kurus savulaik pati pašvaldība ieviesa tieši kāpu aizsardzībai, un brīva interpretācija katra detālplānojuma laikā faktiski paver ceļu dabas teritoriju iznīcināšanai.

Iedzīvotājus neapmierina arī ideja atcelt prasību kultūrvēsturisku vērtīgu, saglabājamu būvju (ēku) pārbūves gadījumā saglabāt vismaz 20% vēsturiskās substances. Biedrības ieskatā šādas rīcības sekas mazinās pilsētas vērtību un pievilcību.

Iebildumi ir arī par dabas teritorijas Lielupes palienas pļavās izmantošana savrupmāju apbūvei. Tiek uzsvērts, ka biedrība neatbalsta dabas teritorijas apbūvi, kas ir applūstoša. Biedrība aicina rūpīgāk izturēties pret dabas un kultūrvides vērtībām, to darot ne vien Jūrmalā, bet arī citviet Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.