Menu
 

"Rail Baltica" ieviesēji ar Ropažu novada pašvaldību pārrunā "Rail Baltica" projektēšanas gaitu Rīgas apvada posmā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Satiksmes ministrija Foto - Satiksmes ministrija

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits kopā ar “Rail Baltica” projekta ieviesējiem 11.augustā apmeklēja Ropažu novada pašvaldību, ko šķērsos topošā Eiropas sliežu platuma dzelzceļa līnija. Darba tikšanās laikā ar Ropažu novada domes priekšsēdētāju Vitu Paulāni, pašvaldības deputātiem un speciālistiem tika pārrunāta “Rail Baltica” projektēšanas gaita Rīgas apvada posmā un apspriesta mobilitātes punkta attīstība Sauriešos, informē Satiksmes ministrijā.

Pēc 2021.gada administratīvi teritoriālās reformas Ropažu novads apvienots ar Garkalnes, Ropažu, Stopiņu novadu un Inčukalna novada Vangažu pilsētu. Jaunajā Ropažu novadā iekļaujas “Rail Baltica” pamata trases Latvijā posms caur Rīgu, Upeslejas–Rīga–Misa, un daļa no Rīgas apvada projektēšanas posma Vangaži–Salaspils–Misa. Tajā ietilpst arī Sauriešu reģionālā stacija, kas tiks veidota par mobilitātes punktu. Projektēšanas darbus Satiksmes ministrijas uzdevumā šajā posmā īsteno AS “RB Rail”, un tos plānots noslēgt līdz 2022.gada beigām.

““Rail Baltica” dzelzceļa infrastruktūra tiek būvēta daudzām nākamajām desmitgadēm, tāpēc ir svarīgi iesaistīto pušu efektīvu sadarbību nodrošināt katrā projekta īstenošanas posmā. Pašlaik notiek projektēšanas darbi visā Latvijas pamata trases garumā. Tas ir īstais laiks, lai projekta ieviesēji ar pašvaldības pārstāvjiem pārrunātu projekta īstenošanas gaitu un savlaicīgi plānotu, kā jauno infrastruktūru konvertēt jaunās iespējās pašvaldības attīstībai,” sarunā uzsvēra satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

“Nākotnē pa “Rail Baltica” līniju kursēs ne tikai starptautiskie, bet arī piepilsētas vilcieni, ko iedzīvotāji varēs izmantot braucieniem uz Rīgu un citiem Pierīgas centriem, piemēram, lai ar vilcienu dotos no Sauriešiem uz Rīgas centru, Imantu vai citām stacijām, izvairoties no sastrēgumiem, ja šo ceļu mērotu ar automašīnu. Tāpat nozīmīgs ieguvums iedzīvotājiem būs iespēja ērtā un ātrā vilcienā ceļot uz Igaunijas un Lietuvas pilsētām, ko šķērsos “Rail Baltica” līnija,” sacīja Tālis Linkaits.

“Pierīgas iedzīvotājiem labā ziņa ir valdībā apstiprinātie nākamie soļi Daugavas šķērsojuma izbūvei pie Salaspils. Tas būs unikāls divlīmeņu tilts, kas apvienos ātrgaitas dzelzceļa līniju un četru joslu ātrgaitas autoceļu, lai savienotu Rīgas apvedceļu abās Daugavas pusēs,” piebilda ministrs.

““Rail Baltica” pamattrases garums jaunajā Ropažu novadā ir vairāk nekā 30 kilometri. Šajā trases posmā kopā plānotas 28 dažādas inženierbūves, tai skaitā satiksmes pārvadi, dzelzceļa pārvadi, gājēju šķērsojumi, dzīvnieku pārejas, kā arī viens mobilitātes punkts Sauriešos. Tāpat arī, lai maksimāli mazinātu ietekmi uz apkārtējiem upju baseiniem un vidi, projektā plānoti astoņi tilti un trīs dzīvnieku pārejas. Ņemot vērā lielo plānoto inženierbūvju skaitu, īpašumu skārums, kas ietekmētu iedzīvotāju pārvietošanos Ropažu novadā, ir minimāls,” stāsta “Rail Baltica” kopuzņēmuma AS “RB Rail” tehniskais direktors Latvijā Ēriks Diļevs.

Tikšanās laikā dalībnieki pārrunāja gaidāmās pārmaiņas pārvietošanās paradumos, ko ieviesīs mobilitiātes punkta attīstība Sauriešos, norāda ministrijas pārstāvji. Tas sniegs Pierīgas iedzīvotājiem iespējas ātri nokļūt Rīgas centrā. Eiropas Dzelzceļa līniju valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris sacīja: “Jaunais mobilitātes punkts Ropažu novadā atradīsies Sauriešu teritorijā, tuvu vietai, kur vēsturiski ir atradusies Sauriešu dzelzceļa stacija. Tā būtība ir veidot iedzīvotājiem ērtus dažādu transporta veidu savienojumus ap “Rail Baltica” dzelzceļa līniju. Mobilitātes punktā būs pieejami saskaņoti dzelzceļa un sabiedriskā transporta kursēšanas laiki, arī auto un mikromobilitātes rīki. Tā būtiski palielināsies iespējas ātri un ērti pārvietoties gan uz galvaspilsētu vai lidostu, gan tālākos maršrutos, ātri sasniedzot citas Latvijas, Igaunijas un Lietuvas pilsētas ap “Rail Baltica” dzelzceļa līniju.”

Turpinot novadu pašvaldību apmeklējumus, piektdien, 13.augustā, ministrs un projekta ieviesēji no AS “RB Rail” un SIA “Eiropas dzelzceļa līnijas” apmeklēs Limbažus. Līdzīgas tikšanās turpmāk šomēnes tiks organizētas Saulkrastos un Ķekavā. Jaunievēlētie pašvaldību deputāti tiks iepazīstināti ar “Rail Baltica” progresu, projekta ieviesējiem un to atbildības jomām, kā arī katrai pašvaldībai aktuālākajiem projektēšanas risinājumiem, vēsta ministrijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.