Menu
 

VARAM: Mārupes novada pašvaldība joprojām nespēj nodrošināt dalītās atkritumu savākšanas sistēmu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasa Mārupes novada domei līdz 1.septembrim iesniegt rīcības plānu dalītās atkritumu savākšanas sistēmas izveidei un pilnveidošanai Mārupes novadā, ietverot konkrētus pasākumus, indikatorus to izpildes novērtēšanai un pasākumu īstenošanas termiņus, informē ministrijā.

Pēc VARAM skaidrojuma šī gada 19. jūnijā, kāpēc ir nepieciešama sadzīves atkritumu dalītās savākšanas sistēmas attīstība Mārupes novadā, ministrija 30.jūnijā (pirms administratīvi teritoriālās reformas spēkā stāšanās) saņēmusi Mārupes novada domes atbildi, kurā pašvaldība skaidro, ka tās īpašumā nav zemes, uz kuras varētu izvietot sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktus un laukumus, kas atbilstu normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Savukārt Babītes novada (pēc administratīvi teritoriālās reformas – pievienots Mārupes novadam) dome toreiz informēja, ka daudzdzīvokļu namu dzīvokļu īpašnieki tiek aicināti veidot atkritumu šķirošanas punktus tikai attiecīgo namu iedzīvotāju vajadzībām. Tādējādi Babītes novada dome nenodrošina dalītās atkritumu vākšanas infrastruktūras izveidi un pieejamību visiem novada iedzīvotājiem, norāda ministrijā.

Izvērtējot atbildēs sniegto informāciju, VARAM konstatē vairākas nepilnības, kuras nepieciešams novērst jaunveidotajā Mārupes novadā. Daļā no Mārupes novada sadzīves atkritumu dalītā savākšana notiek maršrutu veidā atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, tomēr nav skaidrs, kādā veidā pašvaldība pārliecinās, ka izveidotā dalītās savākšanas sistēma tiešām darbojas, savāktie atkritumi tiek izvesti un apsaimniekoti un iedzīvotājiem ir pieejami atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumi atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām. 

Toties aicinājums daudzdzīvokļu namu dzīvokļu īpašniekiem izveidot atkritumu dalītās savākšanas punktus namu iedzīvotāju vajadzībām var radīt riskus saistībā ar šādu punktu apsaimniekošanu situācijā, kad Mārupes novada dome izraudzīsies sadzīves atkritumu apsaimniekotāju atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai, skaidro ministrijā. VARAM arī secina, ka dalītās atkritumu savākšanas pakalpojumu pieejamība līdzšinējā Babītes novada teritorijā neatbilst Ministru kabineta noteikumu prasībām.

Ministrs Plešs norāda: “Atkritumu apsaimniekošana ir viena no svarīgākajām vides aizsardzības nozarēm valstī, savukārt atkritumu šķirošana ir viens no veidiem, kā iedzīvotāji ik dienas var iesaistīties dabai draudzīgu izvēļu izdarīšanā. Nozīmīgs būs ieguvums arī mājsaimniecībām, jo, paplašinot šķirošanas iespējas un pilnveidojot tās kvalitāti, mājsaimniecībās samazināsies nešķiroto atkritumu apjoms un līdz ar to – arī apsaimniekošanas izmaksas. Pierīgas pašvaldībām ticis dots ievērojams laikposms, lai sekmīgi ieviestu dalītās atkritumu vākšanas sistēmu savās administratīvajās teritorijās un lai gādātu par šī pakalpojuma pieejamību ikvienam iedzīvotājam. Saskaņā ar likumu pašvaldībai jāorganizē atkritumu apsaimniekošana un iedzīvotājiem jānodrošina iespēja pilnvērtīgi iesaistīties atkritumu apsaimniekošanas sistēmā, tādēļ aicinu Mārupes novada domi nekavēties ar pašvaldības saistošajos noteikumos noteikto prasību izpildi.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.