Menu
 

Foto: Laivu mājas kapelā Carnikavā varēs nakšņot svētceļnieki

  • Autors:  Apriņķis.lv
Svētceļnieku pieturvietas atklāšanas pasākumā. Publicitātes foto Svētceļnieku pieturvietas atklāšanas pasākumā. Publicitātes foto

Iesaistoties Santjago ceļa veidošanai Latvijā, Ādažu Evaņģēliski luteriskā draudze Laivu mājas kapelu ir aprīkojusi ar vairākām gultām, dažādiem plauktiem; tajā ir duša, ledusskapis, ārā ir uzstādāmi galdi ar saules un lietus sargiem atpūtai, ir uzstādīta mājiņa Camino ceļa zīmodziņa glabāšanai, kas jau izpelnījusies ievērību ceļotāju un blogeru vidū kā radošs risinājums. Pirmie svētceļnieki jau nakšņojuši. Projekts tika realizēts ar Carnikavas pagasta iniciatīvas "Sabiedrība ar dvēseli 2021" atbalstu.

Kā informē draudzes pārstāve Marta Romanova-Jēkabsone, svētceļnieku pieturvieta Laivu mājas kapelā tika svinīgi atklāta 13.augustā ar nelielu svētbrīdi ārā pie Laivu mājas kapelas, ko vadīja draudzes mācītājs Ivars Jēkabsons, kam sekoja Ādažu novada domes priekšsēdētāja vietnieka Imanta Krastiņa uzruna. Savos Santjago ceļojumu stāstos dalījās Santjago ceļa Latvijas posma veidotāji “Camino Latvia” un Sandra Rone, kā arī paši Ādažu draudzes locekļi, kas jau gājuši šo ceļu.

Savukārt nākamajā dienā draudzes locekļi kopā ar novada ļaudīm izgāja Santjago ceļa Latvijas posmu Vangaži–Garkalne–Ādaži–Carnikava (27 km), pēc kura Laivu mājas kapelā gājēji saņēma savu zīmodziņu svētceļnieku pasē. No Laivu mājas kapelas Carnikavā līdz Santjago de Kompostela katedrālei Spānijā, kas ir svētceļojuma gala mērķis, ir aptuveni 4450 km.

Svētā Jēkaba ceļš jeb Santjago ceļš (Camino de Santiago) ir viens no populārākajiem svētceļnieku maršrutiem pasaulē. Šī ceļa galamērķis ir Sv.Jēkaba katedrāle, kura atrodas Spānijas ziemeļu pilsētā Santiago de Compostela. Ļaudis šo ceļu veic kājām. Mēdz teikt, ka šī ceļa noiešana ir katra cilvēka individuāls izziņas, piedošanas vai veltījuma ceļš. 1993.gadā S.Jēkaba ceļš iekļauts UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Latvijā top oficiāls šī ceļa posms – "Camino Latvija", stāsta M.Romanova-Jēkabsone.

Laivu mājas kapelā Ādažu Evaņģēliski luteriskā draudze pulcējas jau vairākus gadus un notur dievkalpojumus pēc vēsturiskā Carnikavas Siguļu koka dievnama nodegšanas 2017.gada nogalē. Blakus Laivu mājas kapelai tiks celta arī jaunā Carnikavas baznīca. Otra draudzes kalpošanas vieta ir Baltezera baznīca.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.