Menu
 

Vairākās pašvaldībās, tostarp Pierīgā, saskaņoti pirmie projekti par depozīta sistēmas āra kiosku novietošanu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

Attīstot depozīta iepakojuma pieņemšanas infrastruktūru Latvijā, vairāku pašvaldību būvvaldēs saskaņoti pirmie projekti par āra kiosku novietošanu depozīta iepakojuma pieņemšanai tirdzniecības vietu teritorijās.

Kā informē SIA "Depozīta iepakojuma operators" priekšsēdētājs Miks Stūrītis, āra kiosku novietošana šobrīd saskaņota Alūksnes, Balvu, Gulbenes, Ķekavas, Ludzas, Mārupes, Ogres, Rēzeknes, Rīgas, Salaspils, Saulkrastu, Salacgrīvas un Talsu pašvaldībā. Pieteikumu iesniegšanas un skaņošanas process turpinās arī pārējās Latvijas pašvaldībās. No 2022.gada 1.februāra, kad Latvijā darbību uzsāks depozīta sistēma, lielākajās tirdzniecības vietās iedzīvotāju ērtībai tukšo depozīta iepakojumu varēs nodot arī āra kioskos, kas atradīsies tirdzniecības vietu tiešā tuvumā. Kopumā Latvijā paredzēts novietot aptuveni 200 āra kioskus.

"Esam ļoti pateicīgi pirmajām pašvaldībām, kuras operatīvi un ātri saskaņojušas tirgotāju iesniegumus par ārtelpu depozīta iepakojuma pieņemšanas kiosku novietošanu. Tas apliecina arī novadu ieinteresētību un izpratni par depozīta sistēmas ieviešanas nozīmīgumu. Sniedzot iespēju nodot tukšo iepakojumu āra kioskos, kur būs iespējams izvietot vairākus taromātus, vēlamies atvieglot iepakojumu nodošanas procesu tai iedzīvotāju daļai, kuru mājsaimniecībās ikdienā tiek patērēts liels iepakoto dzērienu daudzums - tādā veidā lielu iepakojumu apjomu varēs nodot vēl ātrāk un efektīvāk. Šāds āra kiosku risinājums paredzēts arī apkaimēs, kur atrodas vairākas tirdzniecības vietas, tādējādi vairāki tirgotāji saviem pircējiem piedāvās vienu kopīgu iepakojuma nodošanas punktu," komentē M.Stūrītis.

Uzņēmuma pārstāvis arī norāda, ka šobrīd līgumi par taromātu nodrošināšanu un depozīta iepakojuma pieņemšanu noslēgti ar uzņēmumiem SIA "Maxima Latvija", SIA "Rimi Latvia", SIA "Elvi Latvija", zīmola "Citro" pārstāvi SIA "Latvian Retail Management", zīmola "Mego" pārstāvi SIA "Lenoka", zīmola "Lats" veikalu īpašniekiem, kā arī degvielas uzpildes stacijām AS "Virši-A", SIA "Circle K Latvia", SIA "Astarte Nafta" un AS "Viada Baltija". Tāpat turpinās līgumu slēgšana ar zīmola "Tops" veikaliem.

2022.gada 1.februārī Latvijā uzsāks darboties vienota depozīta sistēma dzērienu iepakojumam. Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,10 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots, skaidro M.Stūrītis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.