Menu
 

Foto: Covid-19 dēļ patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" izsludināts karantīnas režīms (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - Apriņķis.lv Foto - Apriņķis.lv

Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" no otrdienas izsludināts karantīnas režīms, aģentūrai LETA pastāstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā saslimstības ar Covid-19 rādītājus valstī un to, ka patvēruma meklētāji izmanto koplietošanas telpas, kas palielina saslimšanas un vīrusa izplatības risku, kā arī to, ka tikai aptuveni 50% patvēruma meklētāju ir izvēlējušies vakcinēties pret Covid-19.

Lēmums par karantīnas režīmu pieņemts, lai pasargātu patvēruma meklētāju un arī sabiedrības locekļu veselību un laikus izvairītos no vēl viena Covid-19 uzliesmojuma. Vajadzības gadījumā ''Muceniekos'' tiks izmitināti jauni patvēruma meklētāji, nošķirti no patvēruma meklētājiem, kuriem laboratoriski apstiprināta Covid-19 diagnoze.

Patlaban ''Muceniekos'' notiek regulārā patvēruma meklētāju laboratoriskā testēšana, un laboratoriski apstiprināts viens jauns saslimšanas gadījums.

PMLP preses pārstāve Madara Puķe aģentūrai LETA apliecināja, ka centra iemītnieki ir pauduši neapmierinātību par karantīnas režīmu, kas viņiem liedz doties ārpus centra teritorijas. Patlaban situācija tiek kontrolēta un nekādi fiziski incidenti nav notikuši, turklāt policijas klātbūtne tiek nodrošināta jau kopš augusta sākuma, kad Latvijā palielinājās patvēruma lūdzēju skaits.

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA apliecināja, ka policija patlaban atrodas uz vietas Muceniekos, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību - lai neviens cilvēks neciestu un netiktu bojāts īpašums.

"TV3" publicētajā video redzams, ka pie centra teritorijas žoga pulcējušies vairāki desmiti patvēruma meklētāju, no kuriem daļa ir bērni. Patvēruma meklētāji pāri centra žogam pārmeta arī vairākas pārtikas kastes, bet vairāki bērni bija uzrāpušies uz žoga. "TV3" ziņo, ka centra iemītnieki ir gatavi pieteikt arī bada streiku un pāri žogam pārmetuši kastes ar pārtiku.

Vēlāk PMLP pārstāve aģentūrai LETA apliecināja, ka situācija ir mainījusies un patlaban uz centru nosūtītas papildu policijas ekipāžas. Tāpat tiek veiktas sarunas ar neapmierinātajiem patvēruma meklētājiem. Viņa arī apliecināja, ka žogam neviens līdz šim nav pārrāpies.

Kā ziņots, augusta beigās centrā bija izmitināti 44 ar Covid-19 inficēti patvēruma meklētāji. Tāpat augustā bija nomiris viens no Latvijā nonākušajiem patvēruma meklētājiem, kas bija saslimis ar Covid-19. "Muceniekiem" jau iepriekš ir nācis saskarties ar Covid-19 izplatību, līdz ar to iestādei ir pieredze, kā rīkoties šādos gadījumos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.