Menu
 

Par energoefektīvāko atjaunoto daudzdzīvokļu māju Latvijā atzīta ēka Siguldā, Lakstīgalas ielā 3

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Noslēdzies konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2021”, kuru organizē Ekonomikas ministrija (EM) sadarbībā ar žurnālu “Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā” pirmā vieta piešķirta daudzdzīvokļu ēkai Siguldā, Lakstīgalas ielā 3, informēja Ekonomikas ministrijā.

Daudzdzīvokļu ēka Lakstīgalas ielā 3 Siguldā ekspluatācijā nodota 1975. gadā un atjaunota 2019. gadā. Trīsstāvu silikātķieģeļu mājas dzīvokļu kopējā platība ir 535,7 m2. Atjaunošanas laikā silikātķieģeļu ārsienas siltinātas ar 150 mm biezu akmensvati. Bēniņu betona pārsegums siltināts ar 400 mm biezu beramo vati. Pagraba betona pārsegums siltināts ar 100 mm biezu putupolistirolu. Šīfera jumta klājs nomainīts ar bezazbesta šīferi. Mainītas ārdurvis un logi.

Ēkai ir centralizētā siltumapgāde. Siltuma regulēšana notiek atkarībā no āra gaisa temperatūras, tiek veikts temperatūras pazeminājums naktīs, kā arī temperatūru regulē individuāli ar termoregulatoriem. Ir horizontālā apkures sistēma un individuālā siltumenerģijas uzskaite ar alokatoriem. Karsto ūdeni sagatavo un tā temperatūru regulē centralizēti siltummezglā. Tiek veikta atsevišķa siltumenerģijas uzskaite karstā ūdens sagatavošanai.

Ventilācijai izmanto vēdināšanu, dabisko pieplūdi un dabisko nosūci. Izveidota energoefektīvas teritorijas un telpu apgaisme, uzstādīta apgaismes regulēšana. Sakārtota zibensaizsardzības un pārsprieguma aizsardzības sistēma. Energoefektivitātes novērtējums apkurei atbilstoši izmērītajiem datiem ir 37,85 kWh/m2 gadā.

Par laureātu nominācijā “Energoefektīvākā publiskā ēka Latvijā” atzīta Liepājas pašvaldības ēka Liepājā, Peldu ielā 5, bet nominācijā “Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā. Jaunbūve” – daudzdzīvokļu ēka Rīgā, Antonijas ielā 17A.

Konkursa žūrijas atzinību šogad saņēma atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Piņķos, Saules ielā 2, “par izcilu piemēru ilgtspējīgai domāšanai, kas ir sekmējusi ne tikai resursu taupīšanu, bet arī radījusi ērtu un sakoptu vidi”.

Konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā” jau 10.gadu tiek organizēts ar mērķi veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes un ilgtspējas jomā, īstenojot energoefektīvu ēku būvniecību, atjaunošanu un pārbūvi, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu atmosfērā un veicinot sabiedrības izpratni par ēku siltumnoturību, telpu mikroklimatu, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu, arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.

Konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2021” tika izsludināts šā gada martā. Šogad konkursā kopumā tika saņemti 29 projektu pieteikumi; konkursa otrās kārtas ietvaros tika vērtētas 17 ēkas sešās Latvijas pilsētās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.